Μαριάννα Τόλη: Ποια ήταν η αγαπημένη ηθοποιός που έφυγε χθες από την ζωή

Μαριάννα Τόλη: Ποια ήταν η αγαπημένη ηθοποιός που έφυγε χθες από την ζωή

Μια από τις πιο αγαπητές παρουσίες του καλλιτεχνικού χώρου ήταν η Μαριάννα Τόλη. Η ταλαντούχα ηθοποιός έφυγε χθες Σάββατο 29 Δεκεμβρίου από την ζωή, έπειτα από μακροχρόνια μάχη που έδωσε αθόρυβα και διακριτικά με τον καρκίνο. Η Μαριάννα Τόλη είχε σπουδαία μουσική και θεατρική παιδεία και το ταλέντο της δεν μπορούσε να το αμφισβητήσει κανείς.

Σε μικρή ηλικία είχε σπουδάσει ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Με το που επέστρεψε στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. Στο μεταξύ, η Μαριάννα Τόλη είχε ξεκινήσει δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ το 1977 πήρε μέρος στη Eurovision με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Αμέσως μετά την εμφάνισή της στη σκηνή της Eurovision ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό και έτσι έγινε το πρόσωπο της εταιρείας “Αιγαίον”. Διαφήμιζε από σεντόνια μέχρι σχολικές ποδιές και τεντόπανα. Τη συγκεκριμένη εποχή, οι διαφημίσεις ήθελαν τραγούδια και χορούς με σκοπό να πουλήσουν το προϊόν. Έτσι, η Μαριάννα έγινε ακόμη περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό, με συνέπεια να αποκτήσει πολλούς θαυμαστές.

Όσον αφορά το θέατρο, η αγαπημένη ηθοποιός έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο». Μάλιστα, υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.

Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Tennessee Williams «Η κυρία Στόουν». Για τρία χρόνια επίσης είχε εκπομπή στη ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, μετέφρασε βιβλία και έγραψε στίχους για τα παιδικά έργα που ανέβασε. Η Μαριάννα Τόλη είχε ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η ταλαντούχα ηθοποιός ανέλαβε να ανακαινίσει το θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, με προσωπικά έξοδα, φροντίδα και μεράκι. Στη σκηνή του Νέου Θεάτρου Κατερίνα Βασιλάκου από το Σεπτέμβριο του 2015 φιλοξενούνται παραστάσεις που προωθούν τον πολιτισμό, αλλά και η παιδική σκηνή της Μαριάννας Τόλη, η οποία παρουσίαζε παραστάσεις φτιαγμένες ειδικά για τα παιδιά – βασισμένες σε βραβευμένα λογοτεχνήματα, σε διασκευή και σκηνοθεσία της ίδιας.

www.tlife.gr