Το επτασφράγιστο μυστικό που κρύβει η Coca Cola για πάνω από 130 χρόνια

Το επτασφράγιστο μυστικό που κρύβει η Coca Cola για πάνω από 130 χρόνια

Η Coca Cola είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο με εκατομμύρια πωλήσεων σε πάνω από 200 χώρες. Όμως παρότι πουλάει μια σειρά από τα δημοφιλέστερα αναψυκτικά σε όλο τον κόσμο κρατάει εδώ και 130 χρόνια ένα μυστικό επτασφράγιστο...την αυθεντική συνταγή της Coca Cola.

Η ιστορία

Η Coca-Cola εφευρέθηκε στις 8 Μαΐου του 1886 από τον Τζον Στιθ Πέμπερτον (John Pemberton), αρχικά προοριζόμενη ως φάρμακο. Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μείγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Το 1916 άρχισε να παράγει το διάσημο μπουκάλι με τις καμπύλες, το οποίο αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένο χάρη στην ελκυστική του εμφάνιση και το πρωτότυπο σχεδιασμό. Στις επόμενες δεκαετίες, η Coca Cola άρχισε να εισχωρεί σε άλλες χώρες, για να κατακτήσει τελικά όλο τον κόσμο.

Η συνταγή

Το 1891, o Asa Candler αγόρασε τα δικαιώματα της φόρμουλας και ίδρυσε την εταιρεία The Coca-Cola Company και καθιέρωσε την μυστικότητα της φόρμουλας. Έκανε επίσης αλλαγές στον κατάλογο των συστατικών ώστε να βελτιώσει τη γεύση αλλά και για να μην γνωρίζει πλέον κανείς την "πραγματική" φόρμουλα.

Το 1919 το μόνο γραπτό αντίγραφο της συνταγής μπήκε στο χρηματοκιβώτιο της Guaranty Bank στη Νέα Υόρκη και το 1925 μεταφέρθηκε στην Trust Company Bank της Ατλάντα. Στις 8 Δεκεμβρίου 2011, η εταιρεία έφτιαξε το δικό της θησαυροφυλάκιο μέσα στο θεματικό πάρκο World of Coca-Cola στην Ατλάντα το οποιο βρίσκεται σε δημόσια θέα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μόνο δύο υπάλληλοι γνωρίζουν ολόκληρη την συνταγή σε κάθε δεδομένη στιγμή και δεν τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν μαζί. Όταν κάποιος πεθάνει, ο άλλος πρέπει να επιλέξει έναν διάδοχο μέσα από την εταιρεία και να μεταδώσει το μυστικό σε αυτό το άτομο. Η ταυτότητα των δύο υπαλλήλων είναι μυστική.

πηγή:e-radio, madata.gr