Χρ. Μπουκώρος: Η κυβέρνηση δίνει διμέτωπο αγώνα

Χρ. Μπουκώρος: Η κυβέρνηση δίνει διμέτωπο αγώνα

Η κυβέρνηση δίνει διμέτωπο αγώνα
Τόνισε στην ολομέλεια της Βουλής
ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Στην ολομέλεια της Βουλή μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος για τον διμέτωπο και σκληρό αγώνα που δίνουν αυτές τις ώρες η χώρα, η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το ελάχιστο ζητούμενο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.
Πιο αναλυτικά στην ομιλία του ο Χρήστος Μπουκώρος επεσήμανε τα εξής: «Δεν έχω καμία δυσκολία, να καλωσορίσω τον πρώην Πρωθυπουργό και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη στάση του- όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωσή του- στη γραμμή της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Πράγματι, το περιεχόμενο της δήλωσης του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ικανοποιεί τον ελληνικό λαό, πλην όμως μάταια όλα. Διότι, είδα τον αξιότιμο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ναι μεν να μιλάει για συναίνεση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του να διανθίζεται από αστερίσκους «όχι εκείνο», «όχι, το άλλο», «θα υποστείτε την κριτική μας». Αυτό δεν μειώνει την αξία της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου του;
Και έρχεται ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ότι καλωσορίζουμε στον ορθολογισμό τον Πρωθυπουργό, έναν κατεξοχήν ορθολογιστή πολιτικό. Δηλαδή, αν πούμε και εμείς σήμερα ότι καλωσορίζουμε στη γραμμή του γνήσιου και αταλάντευτου πατριωτισμού τον κύριο Τσίπρα, θα έχουμε πετύχει κάποια συναίνεση ή θα συνεχίσουμε αυτές τις ανούσιες κοκορομαχίες;
Και αν σε προηγούμενες ομιλίες μου έλεγα ότι αυτές οι εντάσεις κάνουν κακό, τώρα θα πω ότι δεν κάνουν ούτε κακό ούτε καλό, διότι ο ελληνικός λαός έχει πραγματικά σοβαρότερα πράγματα με τα οποία καλείται να ασχοληθεί.
Άκουσα, όμως, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι μπροστά στις προκλήσεις Ερντογάν δεν μπορεί να μετατραπεί η Ευρώπη σε φρούριο. Μόλις χθες ο κ. Τσίπρας επικροτούσε τα μέτρα στον Έβρο. Δηλαδή, αυτό δεν μειώνει την αξία της δήλωσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;
Από τη μια δηλαδή λέμε ότι στηρίζουμε αυτά τα μέτρα στον Έβρο, στηρίζουμε τα μέτρα για τον κορωνοϊό, από την άλλη βάζουμε δεκαπέντε αστερίσκους και τι άλλο; Και στηρίζουμε και πολιτικές αντιδράσεις οι οποίες στρέφονται εναντίον των μέτρων που υποτίθεται ότι υποστηρίζουμε. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια σαφής και ξεκάθαρη στάση και νομίζω ότι με αυτό που κάνουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκθέτουν τη στάση του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία εκφράστηκε πράγματι και για τα δύο ζητήματα με ξεκάθαρο τρόπο.
Από εκεί και πέρα, έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τα οικονομικά.  Απάντησε όμως ο Υπουργός Ανάπτυξης ότι το τελευταίο τρίμηνο του ’19 δεν συγκρίνεται με το προτελευταίο τρίμηνο του ’19, συγκρίνεται με το τελευταίο τρίμηνο του ’18 εις ότι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης έδωσε και στοιχεία για επενδύσεις, αλλά εδώ και επτά μήνες μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης που πράγματι είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της οικονομίας, μαζί με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Πότε, όμως, αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις; Αποδεικνύεται όταν έχουμε τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα βάλουμε δίπλα στους αριθμούς που έχει εγγράψει η κάθε κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, τότε μόνο μπορούμε να πούμε αν έχει πέσει έξω ή όχι η εκτίμηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι του καθενός και ανάγνωση των αριθμών κατά το δοκούν και σύμφωνα με τη δική του οπτική γωνία.
Αν και νομίζω ότι τούτη την ώρα ο στόχος είναι να περιορίσουμε τις απώλειες στην οικονομία κι όχι να δούμε πόσο κοντά ή όχι είμαστε στην επίτευξη των στόχων. Και οι απώλειες θα περιοριστούν με μία πολιτική την οποία εκπονεί και ανακοινώνει η κυβέρνηση τμηματικά και παράλληλα με την εξέλιξη των συνεπειών που αφήνει αυτό το πλήγμα, όχι στην ελληνική, αλλά στην παγκόσμια οικονομία, το πλήγμα του κορωνοϊού.
Ας είμαστε, λοιπόν, όλοι ψύχραιμοι κι ας δώσουμε αυτό το διττό αγώνα. Κι ο φόβος, που είναι δικαιολογημένο ανθρώπινο συναίσθημα μπροστά σε τόσο μεγάλες καταστάσεις, ας μην μας παρασύρει να ξεχάσουμε κι αυτούς που δίνουν τη μάχη στον Έβρο, τους στρατιωτικούς μας, τους στρατιώτες μας, τους φαντάρους μας, τους αστυνομικούς μας και τους πολίτες που είναι εκεί.
Το ξεκαθάρισε κι αυτό ο Πρωθυπουργός στο προτελευταίο του διάγγελμα ότι οι μοναδικοί αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τη φρούρηση των συνόρων και για την άμυνα της χώρας και για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου. Δεν υπάρχουν ούτε αμφισβητήσεις ούτε παρερμηνείες σε αυτό. Πρέπει να μην φύγει η προσοχή μας και από τους λιμενικούς μας και από τους ακρίτες των νησιών μας που δίνουν την μάχη στο Αιγαίο. Γιατί είπαμε ότι αυτό είναι το ένα μέτωπο το οποίο δεν πρέπει να αδυνατίσει στην προσπάθεια ενίσχυσης του άλλου μετώπου, που είναι σοβαρότερο και απειλεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, απειλεί ανθρώπινες ζωές.
Όμως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πριν έχουμε έκρηξη του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε δέσμες μέτρων, πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες που έχουν πληγεί ήδη σε μεγαλύτερο βαθμό. Και παίρνει μέτρα και οριζόντια και κατά περίσταση. Αν με ρωτάτε αν θα τα καταφέρουμε σε αυτό το μέτωπο, θα σας έλεγα ότι τέτοια ώρα, την ώρα της μάχης, δεν είναι ώρα για ερωτήματα. Την ώρα της μάχης δεν περισσεύει καμία πολιτική δύναμη. Δεν περισσεύει κανένας πολίτης. Γιατί η μάχη είναι πραγματικά πολυδιάστατη, είναι σοβαρή και είναι κρίσιμη.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, όμως, είναι να δώσουμε τη μάχη, να πάρουμε τα μέτρα, να απλώσουμε στο χρόνο την έξαρση του ιού και των σοβαρών κρουσμάτων. Να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βάθος χρόνου, ώστε όσοι δικαιούνται της περίθαλψης σε μία τόσο σοβαρή περίσταση να έχουν την περίθαλψη που πρέπει.
Βγήκαν, όμως, και κάποια εσώψυχά, για τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία. Δηλαδή, τόσα ιδιωτικά νοσοκομεία που υπάρχουν, τόσες ιδιωτικές κλινικές, που διαθέτουν κλίνες, εντατικές μονάδες, εξειδικευμένο προσωπικό, τι θα τους πούμε; Εσείς καθίστε στην άκρη να κοιτάζετε;  Μην συμμετέχετε στη μάχη κατά του κορωνοϊού;
Βεβαίως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο γι’ αυτό και το ενισχύουμε με δύο χιλιάδες προσλήψεις άμεσα. Βεβαίως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δώσει τη μάχη, γιατί γι’ αυτό φορολογείται ο ελληνικός λαός και το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Όμως, θέλουμε πράγματι και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να πάρει μέρος σε αυτή τη μάχη, με όλες του τις δυνάμεις. Διότι μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματική και νικηφόρα αυτή η μάχη.
Τέλος, ας μου επιτραπεί να κάνω μία έκκληση στο φιλότιμο των Ελλήνων πολιτών. Γιατί, πράγματι, είναι ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει διαχρονικά και ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Ας περιορίσουμε τις μετακινήσεις. Ας κάνουμε αυτά τα τόσο απλά και αυτονόητα που λένε οι αρμόδιοι, που μας συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμες. Διότι αυτό δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον. Είναι κι αυτό συμμετοχή στη μάχη που δίνουμε όλοι για να είναι νικηφόρα για τη χώρα μας.
Ας δείξουμε για μία ακόμη φορά σε όλους τους λαούς τους ευρωπαϊκούς, σε  όλους τους λαούς της οικουμένης, ότι όσο κι αν είναι δύσκολες οι περιστάσεις, οι Έλληνες με ενότητα πάντα μπορούν να τα καταφέρουν».