«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοήθησε πολλούς, ειδικά ηλικιωμένους, να το σταματήσουν»

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοήθησε πολλούς, ειδικά ηλικιωμένους, να το σταματήσουν»

Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μια συσκευή ατμίσματος με πολλές γεύσεις που βοηθά τον καπνιστή να κόψει το κάπνισμα. Στην Αγγλία συνταγογραφείται ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, ενώ στην Ελλάδα κερδίζει συνεχώς νέους πελάτες.

Iδιοκτήτρια καταστήματος που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, μίλησε στην εφημερίδα "Θεσσαλία" και  αποκάλυψε «μυστικά» του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία ηλεκτρονική συσκευή ατμίσματος και όχι καπνίσματος που λειτουργεί με μπαταρία. Πρόκειται για άτμισμα διότι αντί καπνού εισπνέεται και εκπνέεται ατμός με τη μορφή αερολύματος και λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονική τεχνολογία. Επίσης υπάρχει διαβάθμιση της νικοτίνης που παίρνει ο πελάτης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μέσα γλυκερίνη, προπυνελογλυκόλη, φαρμακευτική νικοτίνη καθαρότητας 99% και ένα άρωμα ζαχαροπλαστικής που του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Είναι σίγουρα λοιπόν ασφαλέστερο από το τσιγάρο, αλλά όχι υγιές. Υγιές είναι να μην καπνίζεις τίποτα και να αναπνέεις τον καθαρό αέρα του Πηλίου.

Πως είναι σήμερα η αγορά του;
Εμείς ξεκινήσαμε την συγκεκριμένη δραστηριότητα το 2016. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα λέγαμε ότι κινείται. Ο κόσμος θέλει να πάρει την νικοτίνη του και το πετυχαίνει καλύτερα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ποιοι είναι οι πελάτες σας;
Οι πελάτες μας είναι καπνιστές του παραδοσιακού τσιγάρου σε ποσοστό 98%. Οι άνθρωποι αυτοί αποφασίζουν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους κι αποφασίζουν να πάνε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ο πελάτης να παίρνει την νικοτίνη του, αλλά να μην παίρνει όλες τις άλλες βλαβερές ουσίες που έχει το τσιγάρο, όπως φορμαλδεΰδη και κυρίως πίσσα και ένα σωρό άλλες ουσίες που εισέρχονται στα πνευμόνια του καπνιστή με το τσιγάρο. Έλεγαν παλαιότερα ότι ο καπνιστής καπνίζει για την νικοτίνη, αλλά πεθάνει από την πίσσα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σίγουρα ασφαλέστερο, δεν παύει όμως να είναι κάτι που μπαίνει στον οργανισμό του ανθρώπου. Θα έλεγα ότι είμαστε 95% ασφαλέστεροι του κλασσικού τσιγάρου, όμως δεν παύει να είναι ένα είδος καπνίσματος.

Αυτοί που θα αποφασίσουν να το γυρίσουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, το δέχονται ή το απορρίπτουν μετά από λίγο και επιστρέφουν ξανά στο τσιγάρο;
Το δέχονται σε ποσοστό άνω του 90%. Δηλαδή όποιος ξεκινήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζει με αυτό. Εννιά στους δέκα συνεχίζουν. Και αυτό γιατί θέλουν να φύγουν από το τσιγάρο συνειδητά. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και αυτό είναι το συμπέρασμα που πρέπει να βγει από την σημερινή μας συνέντευξη βοηθά τον άνθρωπο να σταματήσει εντελώς το κάπνισμα και κατ’ επέκταση το άτμισμα, γιατί υπάρχει μια βασική διαφορά που ο κόσμος την μπερδεύει. Το τσιγάρο καπνίζεται, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο ατμίζεται .
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά τον καπνιστή να απαλλαγεί εντελώς από την εξάρτηση της νικοτίνης, γιατί η νικοτίνη που λαμβάνει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μια διαβάθμιση. Δηλαδή ξεκινάς από για παράδειγμα από 1,2 mg και σιγά σιγά κατεβαίνεις στο 0,9 στο 0.6 0.3 μηδέν και φεύγεις. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει βοηθήσει πολλούς ειδικά ηλικιωμένους που κάπνιζαν μανιωδώς να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα, με τον τρόπο που σας είπα. Μειώνοντας σταδιακά την νικοτίνη που λάμβαναν.

Ποιες είναι οι ηλικίες που επιλέγουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Ηλικιακά ξεκινάμε από τα 18 και φτάνουμε μέχρι τα 80 ας πούμε. Ηλικιακά θα λέγαμε όμως ότι είναι κυρίως η ηλικία άνω των 30, όταν ο άνθρωπος έχει καταλάβει πλέον τις βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο και αυτό δεν το καταλαβαίνεις στα 20, αλλά μετά τα 30. Το επιλέγουν και οι άντρες και οι γυναίκες με τις τελευταίες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Δηλαδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μαυρίζει τους πνεύμονες, όπως στις εικόνες που βλέπουμε στα πακέτα τσιγάρων;
Όχι βέβαια. Εδώ επαναλαμβάνω δεν έχουμε καπνό, αλλά ατμό. Και κάτι που αφορά εμένα . Εγώ ήμουν χρόνια καπνίστρια. Έκανα εξετάσεις πνευμόνων ως καπνιστής και πράγματι οι πνεύμονες μου ήταν σε κακά χάλια. Όταν το γύρισα σε ηλεκτρονικό τσιγάρο και έκανα πάλι σε κάποια χρόνια εξετάσεις στους πνεύμονες διαπιστώθηκε ότι αυτοί είχαν καθαρίσει και δεν παρουσίαζαν την εικόνα του καπνιστού. Δεν υπάρχει καύση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Απλά θερμαίνεται η προπινελογλυκόλη σε μια χαμηλή θερμοκρασία.

Επιτρέπεται από την νομοθεσία να καπνίζεις ηλεκτρονικό τσιγάρο σε χώρους εστίασης;
Όχι και αυτό είναι παράδοξο και λανθασμένο. Μας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με το τσιγάρο, ενώ δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα. Ο ατμός που βγαίνει αμέσως διαλύεται. Δεν έχει καύση, έχει βρασμό. Πολλές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι αναγνώστες σας από την ιστοσελίδα ΣΕΕΠΑ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος). Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία τσιγάρων το θερμαινόμενο τσιγάρο, το icos που βρίσκεται ανάμεσα στο κανονικό και στο ηλεκτρονικό και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ποιο είναι το κόστος για έναν που θα αποφασίσει να επιλέξει ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Κάποιος που καπνίζει δυο πακέτα την ημέρα, αν πάει στο ηλεκτρονικό το κόστος, είναι πολύ χαμηλότερο. Ένα υγρό 60ml μαζί με την νικοτίνη του το υγρό κοστίζει 10€ και μια νικοτίνη της τάξης 0,6mg που αντιστοιχεί σε ένα μέτριο τσιγάρο θα του βγει συνολικά περίπου 18€ και θα το κρατήσει ένα μήνα. Βλέπουμε λοιπόν τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτός που καπνίζει λοιπόν δυο πακέτα την ημέρα θέλει 8€, ενώ με το ηλεκτρονικό θέλεις μόλις 1€ την ημέρα. Δεν είναι κάτι ακριβό. Ο κόσμος μπαίνει συνέχεια μέσα στο μαγαζί και ρωτάει. Βέβαια υπάρχουν και οι φθηνές και οι ακριβές συσκευές. Ξεκινούν από 15€ και μπορεί να φτάσουν μέχρι 70€. Πολλοί έρχονται για να το ξεκινήσουν δοκιμαστικά για μια βδομάδα να δουν πως θα πάει. Με ένα κόστος 20-22€ μπορούν να πάρουν συσκευή και μπουκαλάκι να το δοκιμάσουν μια βδομάδα και σας λέω ότι οι περισσότεροι μένουν ευχαριστημένοι και το συνεχίζουν.

Πείτε μας για τις γεύσεις που υπάρχουν;
Εκεί βρίσκεται και κομμάτι της επιτυχίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι γεύσεις. Φρούτα, γλυκά, μπισκότα, παγωμένα, δροσερά μέντα κλπ . Φεύγεις από την μυρωδιά του καπνού του τσιγάρου και πας σε πιο εναλλακτικούς τρόπους. Δεν έχεις ούτε κίτρινα δόντια, ούτε κίτρινα δάκτυλα ούτε την καπνίλα. Δεν φέρνει βήχα, κοιμάσαι καλύτερα και γενικότερα είσαι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον κλασσικό καπνιστή.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Στην Αγγλία συνταγογραφείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, ενώ εδώ αντίθετα φορολογείται και η νικοτίνη. Ακόμα είμαστε στο 10% του συνόλου των καπνιστών στο μερίδιο αγοράς και ευελπιστούμε σιγά σιγά να πάρουμε μεγαλύτερο. Εγώ ήμουν καπνίστρια και αποφάσισα να το σταματήσω και να πάω στο ηλεκτρονικό. Μάλιστα έκανα ένα βήμα παραπάνω κι αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ κι επιχειρηματικά στον τομέα αυτόν.
Το συμπέρασμα είναι ότι σε βοηθά να κόψεις το τσιγάρο γιατί υπάρχει διαβάθμιση της νικοτίνης . Ξεκινάς από 1,2 mg και καταλήγεις στο μηδέν . Ο πελάτης κατεβαίνει από την δόση της νικοτίνης που λαμβάνει όταν νιώσει έτοιμος. Σιγά σιγά κατεβαίνουν όλοι. Το 0,6mg είναι στη μέση. Μας λένε οι πελάτες μας έσωσες. Καπνίζαμε 3-4 πακέτα την ημέρα και τώρα το έχουμε μειώσει κατά πολύ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
arthalatsis@yahoo.gr

www.e-thessalia.gr