«Kαμία μικροβιολογική επιβάρυνση στις κολυμβητικές ακτές της Μαγνησίας»
«Ούτε οπτική ρύπανση, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα δειγματοληψιών», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης
Η Διεύθυνση Δημόσιας υγείας παρακολουθεί συστηματικά με τακτικούς και έκτακτους έλεγχους την ποιότητα των νερών κολύμβησης στις 75 περίπου ακτές του Μητρώου Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης που βρίσκονται μέσα στο γεωγραφικό πλαίσιο της αρμοδιότητας της και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη.
Οι ποιοτικές παράμετροι που ακολουθούνται, σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/ΕΚ, ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες, τις μικροβιολογικές και τις οπτικά παρακολουθούμενες. Οι δειγματοληψίες του θαλασσινού νερού γίνονται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και οι αναλύσεις από το Διαπιστευμένο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας.
«Δεν υπάρχει καμία μικροβιολογική επιβάρυνση στις κολυμβητικές ακτές της Περιφέρειας Μαγνησίας – Β. Σποράδων, ούτε οπτική ρύπανση, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β. Σποράδων Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου. Στόχος του προγράμματος παρακολούθησης είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Οι μικροβιολογικές παράμετροι διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και είναι εντός των ορίων της εξαιρετικής ποιότητας, όπως καθορίζονται από την ΚΥΑ αρ. 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356Β/26-2-2009).
Oι δειγματοληψίες θα επαναλαμβάνονται
Η κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι οι δειγματοληψίες θα επαναλαμβάνονται και θα ενημερώνεται η κοινή γνώμη, ενώ πρόσθεσε ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό και η θάλασσα δέχεται νερό από την περιοχή που είναι ακόμη πλημμυρισμένη.
Ανέφερε ότι ανασύρθηκαν τα αυτοκίνητα, ρυμούλκες, καρότσες και τρέιλερ που υπήρχαν στη θάλασσα, καθώς και άλλα αντικείμενα (κορμοί δέντρων, κομμάτια γεφυρών κλπ.), που κατέληξαν από τις πλημμύρες στις ακτές του Παγασητικού και του Αιγαίου Πελάγους που υπάγονται γεωγραφικά στην Περιφέρεια Μαγνησίας – Β. Σποράδων.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του διαπιστευμένου Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας αποδεικνύουν ότι είναι κατάλληλες για κολύμβηση οι ακτές κολύμβησης του Δήμου Βόλου (Νέα Αγχίαλος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Άγιος Γεώργιος Κυνηγών, Αμφανών, Αμαρυλλίς, Αλυκές, Πευκάκια, Πλαζ Αλυκών, Ξενία, Άναυρος, Πλάκες, Σουτραλί, Κάτω Λεχώνια Πούντα, Κάτω Λεχώνια Χατζηβαγγέλης, Άνω Λεχώνια, Πλατανίδια), του Δήμου Αλμυρού (Άγιος Ιωάννης Τσιγκελίου, παραλία Αλμυρού, Νηές, Αγία Μαρίνα, Ροδιά, Λουτρό, Αχίλλειο, Αμαλιάπολη), του Δήμου Νοτίου Πηλίου (Μαλάκι, Συκιά, Καλά Νερά, Μπούφα, Καλλιφτέρη, Αμποβός, Λεφόκαστρο, Κάλαμος, Χόρτο, Αγία Μαρίνα, Ηρώο Μηλίνας, Μαραθιάς, Μύλος Αγία Κυριακή), του Δήμου Σκοπέλου (Αρχαιολογικός, Παναγίτσα του Πύργου, Στάφυλος, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος, Αντρίνα, Μηλιά, Καστάνη, Έλιος, Αρμενόπετρα, Λουτράκι),του Δήμου Ρήγα Φεραίου (Καμάρι και Άγιος Ιωάννης) και του Δήμου Σκιάθου.
Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν στις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλοννήσου, του Δήμου Σκιάθου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και των υπολοίπων κολυμβητικών ακτών του Δήμου Νοτίου Πηλίου (Μικρό, Πλατανιάς, Καστρί, Λύρη, Παλτση, Ποτιστικά), οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 22-5-2024.
Πηγή: EY ZHN