Άφθονο χιόνι σε Πήλιο και Όθρυς - Δήμαρχος Αλμυρού: ” Είμασταν στα όρια να ξαναζήσουμε τον “Ιανό”

Άφθονο χιόνι σε Πήλιο και Όθρυς - Δήμαρχος Αλμυρού:  ” Είμασταν στα όρια να ξαναζήσουμε τον “Ιανό”

Όλη νύχτα δουλεύουν ακατάπαυστα οι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας καθαρίζοντας κεντρικές αρτηρίες και δρόμους σε Πήλιο και Όθρυς, αφού η έντονη βροχόπτωση έγινε χιόνι και μάλιστα άφθονο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία βρίσκεται στο δρόμο εποπτεύοντας και παρακολουθώντας την εξέλιξη των εργασιών αποχιονισμού και των παρεμβάσεων όπου αυτές απαιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη μίλησε το πρωί της Τετάρτης 12/1 στην ΕΡΤ Βόλου δίνοντας την επικρατούσα εικόνα σήμερα στην Μαγνησία.

Τόνισε ότι “άλλαξε το σκηνικό χθες βράδυ, μειώθηκε η βροχή και ξεκίνησε το χιόνι  από Πορταριά και πάνω και μέχρι το Καράβωμα. Η χιονόπτωση ήταν έντονη, επικρατούσαν  θυελλώδης ανέμοι, που έπνεαν με  90 χλμ την ώρα. Ωστόσο, ανοιχτοί και καθαροί είναι οι δρόμοι. Εξακολουθούν όλα τα μηχανήματα να βρίσκονται στο δρόμο αφού έχουν συνέχιση και μάλιστα έντονη με χιονοπτώσεις και πτώση θερμοκρασίας”.

Σχολιάζοντας το νερό της βροχής που έπεσε χθες και για 16 ώρες ασταμάτητα είπε ότι το νερό που έπεσε στην Μαγνησία ήταν όσο βρέχει σε ένα χρόνο στη Αθήνα , ενώ για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αγριά, είπε ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και απαιτείται επικαιροποίηση του περιφερειακού δρόμου ώστε να υπάρχει πρόβλεψη ορθής διαχείρισης των νερών που κατεβαίνουν από τους κάθετους δρόμους και τα ρέματα που υπερχείλισαν.

Η βροχή των 16ωρών της Μαγνησίας ίση με ένα χρόνο βροχής στην Αθήνα

Η κακοκαιρία Διομήδης που πλήττει με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Μαγνησία μαίνεται, η δε σφοδρότητα έχει αποτυπωθεί στην περιοχή του Πηλίου με την αδιάκοπη βροχόπτωση που ξεκίνησε χθες νωρίς το πρωί, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Τα χιλιοστά νερού που κατέγραψε  ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά, σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα είναι περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Από την νύχτα σταμάτησε η βροχή- ευτυχώς- και ξεκίνησε η χιονόπτωση, η οποία για την ώρα δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, σε περιοχές του οποίου δημιουργήθηκαν έντονα προβλήματα λόγω μεγάλης ποσότητας νερού, με πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Πλατανιά και της Μηλίνας, με διακοπή του δρόμου λόγω των νερών προς Προμύρι, Λύρη, Κατηγιώργη, ο οποίος και μόλις αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Κλειστά τα σχολεία και στα νησιά της Σκιάθου και της Σκοπέλου, που “χτυπήθηκαν” από τον Διομήδη και είχαν επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια και καταστήματα.

Κλειστά και στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου λόγω της χιονόπτωσης

Δημήτρης Νασίκας Δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου:

Τις πληγές τους θα ξεκινήσουν να μετράνε από σήμερα οι κάτοικοι του δήμου Ρήγα Φεραίου, που χθες η ευρύτερη περιοχή δέχθηκε μεγάλη πίεση λόγο της μεγάλης ποσότητας νερού από την έντονη και πολύωρη βροχόπτωση. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως εντοπίστηκαν στην περιοχή του Στεφανοβικείου, Περίβλεπτου, Μικρό Περιβολάκι, Αερινό. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Νακίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, τόνισε ότι σήμερα τα νερά έχουν υποχωρήσει και τα προβλήματα έχουν περιοριστεί. Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν το μέγεθος των ζημιών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, κυρίως αυτές που γειτνιάζουν με το νομό της Λάρισας.

Εντωμεταξύ και σε ότι αφορά την εκπαίδευση στο δήμο Ρήγα Φεραίου κλειστά θα παραμείνουν Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων διότι το κτίριο πήρε νερά

Χατζηκυριάκος Βαγγέλης – Δήμαρχος Αλμυρού:  ” Είμασταν στα όρια να ξαναζήσουμε τον “Ιανό”. Ευτυχώς οι υποδομές μας δεν ξεπεράστηκαν από τα καιρικά φαινόμενα και τα όποια προβλήματα, ήταν μικρά. Είχαμε μικροπροβλήματα, υπερχειλίσεις μικρών χειμάρρων, τόνισε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος . Έχουν υπερχειλίσει και περνάνε νερά, χώματα πάνω από τις επαρχιακές οδούς και τα καθαρίζουμε.

Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σήμερα, ενώ συμπλήρωσε ότι βρίσκονται πλέον σε εγρήγορση, για τον αποχιονισμό και τον παγετό. Στην Αναύρα το χιόνι είναι πολύ, ωστόσο οι δρόμοι είναι καθαροί. Είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία.

Τέλος, ούτε σήμερα θα ταξιδέψει το Εξπρές Σκιάθος για τα νησιά των Σποράδων, καθώς έχει απαγορευτεί ο απόπλους λόγω ισχυρών- θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

πηγή: ertnews.gr