Αγωνία στους αγρότες της Μαγνησίας για ζημιές σε καλλιέργειες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

Αγωνία στους αγρότες της Μαγνησίας για ζημιές σε καλλιέργειες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

Τη δική του αγωνία ζει τις τελευταίες ημέρες ο αγροτικός κόσμος Μαγνησίας, καθώς λόγω του παγετού εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενο ζημιών στις καλλιέργειες. Δεδομένες θεωρούνται οι ζημιές στις αμυγδαλιές που είχαν ανθίσει πρώιμα, καθώς και στα σιτηρά, αλλά και σε ορισμένα εσπεριδοειδή. Καλύτερη είναι η εικόνα στην ελαιοκαλλιέργεια και τα οπωροκηπευτικά, καθώς οι θερμοκρασίες δεν έχουν πέσει πολύ κάτω από το μηδέν, ωστόσο οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί και περιμένουν τις επόμενες ημέρες για να δουν αν θα επηρεαστούν από τον παγετό.
Όπως προαναφέρθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι αμυγδαλοκαλλιεργητές, λόγω της πρώιμης ανθοφορίας στα δέντρα. «Ο καιρός ήταν πολύ ζεστός το προηγούμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα οι αμυγδαλιές να ανθίσουν πρώιμα. Τώρα περιμένουμε να δούμε αν τις δυο τρεις επόμενες ημέρες θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της ζημιάς» ανέφερε παραγωγός από την περιοχή των Μικροθηβών.

Φόβοι για ζημιές εκφράζονται τόσο στον κάμπο του Αλμυρού όσο και του Βελεστίνου για ζημιές λόγω του παγετού στα σιτηρά, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς θεωρείται ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
Ο βαμβακοκαλλιεργητής από τον Αλμυρό κ. Χρ. Πάντζιος ανέφερε πως «φαίνεται πως τη γλιτώσαμε στο παρά πέντε, καθώς φαίνεται πως οι καλλιέργειες δεν έχουν επηρεαστεί πολύ από τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Πρέπει να περιμένουμε για λίγες ημέρες ακόμη για να φανεί αν τελικά θα υπάρχουν επιπτώσεις και ζημιές στις καλλιέργειες» προσέθεσε ο ίδιος.
Αρκετά καλή είναι η εικόνα και στις ελαιοκαλλιέργειες, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. «Οι θερμοκρασίες δεν έχουν πέσει τόσο χαμηλά τις νυκτερινές ώρες και φαίνεται πως δεν θα προκύψουν προβλήματα στα δέντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Βορείων Σποράδων κ. Θωμ. Δάμτσας.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στα οπωροκηπευτικά αφού μέχρι στιγμής στις περιοχές δεν έχουν καταγραφεί ζημιές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών Μαγνησίας και προέδρου της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας κ. Απ. Τσακανίκα «προς το παρόν δεν έχει φανεί να έχουν επηρεαστεί οι καλλιέργειες οπωροκηπευτικών. Θα πρέπει να περιμένουμε δυο- τρεις ημέρες για να ζεστάνει ο καιρός και να δείξει αν υπάρχουν ζημιές. Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν έχει παγώσει το νερό στα χωράφια» προσέθεσε ο ίδιος.

πηγή:e-thessalia.gr