Βραζιλία: Εκτός ελέγχου η πανδημία -Μεταφέρουν πτώματα με σχολικά λεωφορεία, κάνουν κηδείες ακόμη και τη νύχτα

Βραζιλία: Εκτός ελέγχου η πανδημία -Μεταφέρουν πτώματα με σχολικά λεωφορεία, κάνουν κηδείες ακόμη και τη νύχτα

Στο χειρότερο στάδιο από την έναρξη της πανδημίας βρίσκεται η Βραζιλία.

Για πρώτη φορά χθες ξεπέρασε το όριο των τεσσάρων χιλιάδων θανάτων ασθενών με κορωνοϊό, καθώς υπέκυψαν 4.195 άνθρωποι σε 24 ώρες.

Η κατάσταση είναι πολύ τραγική καθώς μέσα σε έξι ημέρες διαπιστώθηκαν πάνω από 15.000 θάνατοι ασθενών. Ο μέσος όρος είναι 2.757 την ημέρα και οι ειδικοί λένε πως φοβούνται εκατόμβη χειρότερη κι από αυτή του Μαρτίου, του μήνα που χάθηκαν πάνω από 66.000 ζωές.
Βραζιλία: Κορεσμένα νοσοκομεία, σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν νεκρούς

Τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί στις περισσότερες πολιτείες. Στο Σαν Πάολο, την πολυπληθέστερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρονται τα πτώματα. Τα νεκροταφεία έχουν φθάσει στο σημείο να κάνουν κηδείες και τη νύχτα, αντιμέτωπα με συνεχή ροή νεκρών.

Και παρά την καταστροφική υγειονομική κατάσταση, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που βάλλεται πλέον εντός και εκτός της χώρας για τη χαοτική διαχείριση της κρίσης, συνεχίζει να αμφισβητεί τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν δήμαρχοι και κυβερνήτες πολιτειών στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Απόντος αληθινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο, κάθε πόλη και κάθε πολιτεία παίρνει μόνη της μέτρα, που συχνά είναι ανεπαρκή και ενίοτε εντελώς αντιφατικά.

Παράλληλα ο εμβολιασμός, που άρχισε με καθυστέρηση στα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται με πολύ βραδύ ρυθμό, τονίζουν οι επιστήμονες. Μέχρι χθες, περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες (το 9,8% του πληθυσμού) είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους και 5,8 εκατ. (το 2,7%) τη δεύτερη.

«Με αυτό τον ρυθμό εμβολιασμών, ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί με αποτελεσματικό τρόπο η κυκλοφορία του ιού είναι να επιβληθεί πλήρες lockdown, όχι απλά τα μερικά περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται στις περισσότερες πολιτείες», εκτίμησε η Έθελ Μασιέλ, καθηγήτρια στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο Εσπίριτου Σάντου (UFES).

Πηγή: iefimerida.gr