Βόλος: Συναγερμός σε ΕΟΔΥ και Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα κρούσματα κορωνοϊού – Έκτακτη σύσκεψη

Βόλος: Συναγερμός σε ΕΟΔΥ και Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα κρούσματα κορωνοϊού – Έκτακτη σύσκεψη

Ανησυχία προκαλούν ακόμα και στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων του COVID 19 στον Βόλο, την ώρα που οι υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα κρούσμα.

Ο Βόλος τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εκδηλώσει περισσότερα από 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον αριθμό των ασυμπτωματικών να είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Τα δύο νέα σημερινά κρούσματα των δύο 25χρονων που συνδέονται με τον χώρο της Εστίασης, χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheNewspaper.gr ο Κώστας Αγοραστός πρόκειται εντός της ερχόμενης εβδομάδας -πιθανά και τη Δευτέρα- να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ μέχρι στιγμής η εφαρμογή έκτακτων μέτρων, όπως το τοπικό lockdown, έχει αποκλειστεί.

Θετικός στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος μιλώντας στο TheNewspaper.gr τόνισε οτι “δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Νομίζω θα συνεισφέρει στην κατάσταση μία τέτοια σύσκεψη. Χρειάζεται εγρήγορση από όλους μας. Και από εμάς τους ειδικούς στο κομμάτι αυτό, και από τον ίδιο τον κόσμο και πιστή εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων.»

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας: Το πράγμα ξέφυγε στον Βόλο – Μάσκες και στις εκκλησίες
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει όμως και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Ο Ευθύμης Τσάμης, μιλώντας στο TheNewspaper.gr τονίζει οτι: «Το πράγμα έχει ξεφύγει. Για να έχουμε τόσα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, σημαίνει οτι υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν μεν τον ιό, δεν έχουν ελεγθεί και είναι ασυμπτωματικοί δε. Οπότε ο ιός μεταδίδεται πιο έυκολα. Αυτό συμβαίνει και στον Βόλο και αλλού, όπως στην Πάτρα. Ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Δεν είναι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα. Και το πράγμα ξέφυγε διότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενο μέτρα. Δηλαδή οι αποστάσεις και οι μάσκες».

Ο κ. Τσάμης συμπληρώνει την πρόταση του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου λέγοντας οτι «πρέπει να φοριέται η μάσκα στους κλειστούς χώρους και πιθανά να δούμε και τους ανοιχτούς χώρους στη συνέχεια. Επίσης πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών. Θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και οι έλεγχοι να γίνουν πιο εντατικοί. Επίσης να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας και στις εκκλησίες. Είναι σαφές οτι θα έχουμε πρόβλημα στην περιοχή. Πριν προβληματιζόμασταν. Τώρα πια ανησυχούμε».

Τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη
Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες.
Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

πηγή: www.thenewspaper.gr