Δημιουργία εφαρμογής για την τοπική Ιστορία της περιοχής του Αλμυρού από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλμυρού

Δημιουργία εφαρμογής για την τοπική Ιστορία της περιοχής του Αλμυρού από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλμυρού

Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές μέσα από ομαδική εργασία να δημιουργήσουν μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα με αντικείμενο την τοπική ιστορία της περιοχής του Αλμυρού αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου. Με αφορμή τα οδωνύμια της πόλης παρουσιάζονται ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το όνομά τους.  Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση, χωρίστηκαν σε ομάδες, έκαναν ανάθεση εργασιών και έχοντας συχνή επικοινωνία έλεγχαν την πρόοδό τους. Λόγω του μεγάλου όγκου των  δεδομένων που προγραμμάτισαν να συγκεντρωθεί, ενεργοποίησαν μεγάλο αριθμό μαθητών του σχολείου. Η συμβολή τους ήταν πολύτιμη. Ομάδα τριών ατόμων ήταν υπεύθυνη για το τεχνολογικό τμήμα της δράσης, τη δημιουργία της εφαρμογής. Ο προγραμματισμός της εφαρμογής έγινε με το ελεύθερο λογισμικό App Inventor. Αξιοποιήθηκαν επίσης ψηφιακά εργαλεία, όπως οι χάρτες Google.

Η δράση συντονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Δημήτριο Μαμούρα (Φυσικό) και Βασιλική Κουτρουλού (Φιλόλογο).

Η εφαρμογή περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ονόματα όλων των οδών του Αλμυρού και της Ευξεινούπολης, όπως και πληροφορίες για σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Επίσης, διαθέτει σύνδεση με  διαμορφώσιμους χάρτες  Google, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν φωτογραφίες της περιοχής με ιστορική αξία, χωρίς να απαιτείται εκ νέου εγκατάσταση της εφαρμογής. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να στείλουν υλικό προς ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση ex.almyrou@gmail.com.

Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους. Η λήψη της εφαρμογής για κινητά Android μπορεί να γίνει από το Google Play με αναζήτηση της λέξης Almyros ή απευθείας ακολουθώντας τη διεύθυνση:

Almyros - Εφαρμογές στο Google Play

https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_ex_almyrou....

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε στη μαθητική κοινότητα της περιοχής μας την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.