Επαγγελματίες εστίασης του Αλμυρού έστειλαν τα κλειδιά τους στον πρωθυπουργό

Επαγγελματίες εστίασης του Αλμυρού έστειλαν τα κλειδιά τους στον πρωθυπουργό

Μαγνησία:  Τα κλειδιά 200 καταστημάτων εστίασης εστάλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κλειδιά από διακόσια καταστήματα εστίασης απέστειλαν χθες Τετάρτη στον πρωθυπουργό οι ιδιοκτήτες τους από όλη τη Μαγνήσια. Τα κλειδιά συγκεντρώθηκαν εδώ και τρεις ημέρες σε ένα κουτί στον Άγιο Νικόλαο στο πλαίσιο πανελλήνιας διαμαρτυρίας της ΠΟΕΣΕ. Οι καταστηματάρχες στέλνουν κραυγή αγωνίας όχι μόνο για την επόμενη ημέρα αλλά και για την περίοδο αυτή της πανδημίας. Μαζί με τα κλειδιά υπογράφουν και μία υπεύθυνη δήλωση,  ως «πρώην επιχειρηματίες».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη συμπλήρωσαν 180 ημέρες σε lockdown και μηδενική βοήθεια για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως επιχειρηματίες και ως οικογενειάρχες. Το παρόν στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου ήταν  ο πρόεδρος της εστίασης του δήμου Αλμυρού και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Τη Δευτέρα, ορισμένοι υπουργοί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, κ. Καββαθά και ζητήθηκε, για ακόμη μία φορά, οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μην είναι επιστρεπτέες, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στο 100%, επιδότηση ενοικίου με ταυτόχρονη παράταση των μισθώσεων και απαγόρευση των εξώσεων, «κούρεμα» των υποχρεώσεων και αυτών που είχαν δημιουργηθεί και θα εξακολουθούν να δημιουργούνται μέχρι να ανοίξει πάλι η εστίαση και, τέλος, ρύθμιση των οφειλών με πολλές δόσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου. Τόνισε ότι αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις θα είναι θετικό βήμα για την ενίσχυση της εστίασης όταν ανοίξει, να μην κλείσει το 30% των μαγαζιών, και να μπορέσουν όλοι να επιβιώσουν.

Όπως τόνισε ο Ευάγγελος Μπακίρης πρόεδρος του Συλλόγου εστίασης Αλμυρού, τα κλειδιά παρέδωσαν 40 από τα 70 μέλη του συλλόγου. Τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ελάχιστα καταστήματα εργάζονται με take away και delivery. “Εμείς βλέπουμε την εστίαση σε όλη την Ελλάδα να βάζει λουκέτο, η υπομονή μας και οι δυνάμεις μας έχουν εξαντληθεί» δήλωσε ο κ. Μπακίρης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για ενίσχυση της εστίασης

Η εστίαση είναι η μεγάλη πληττόμενη στη συγκεκριμένη κρίση, δήλωσε,  η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν ακούει τις προτάσεις που της κατατίθενται ούτε παρέχει τη βοήθεια που πρέπει. «Το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση ξαναφέρνουν την ίδια συνταγή που δεν πέτυχε στο προηγούμενο διάστημα και έχουμε φτάσει και οι επιχειρήσεις να είναι αβοήθητες και η οικονομία να είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», τόνισε.

Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ουσιαστική βοήθεια στους επιχειρηματίες για το ενοίκιο, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, την επιδότηση παγίων και το κούρεμα των χρεών, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Επισήμανε τέλος ότι η σχέση ΑΕΠ και χρέους είναι κακή και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει ανάταξη της οικονομίας, αν υπάρχει αυτό ακόμη, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση.

www.volos.ert.gr