Ερχεται επιδότηση και για ηλιακούς θερμοσίφωνες - Σχέδιο για μείωση εξοικονόμησης ενέργειας

Ερχεται επιδότηση και για ηλιακούς θερμοσίφωνες - Σχέδιο για μείωση εξοικονόμησης ενέργειας

Πρόγραμμα επιδότησης για τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ξεκαθάρισε πως οι πιθανότητες να προβεί το κράτος σε διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας, είναι ελάχιστες.

Ο Κώστας Σκρέκας επιβεβαίωσε ότι αναζητούνται τρόποι για να εξοικονομηθεί ενέργεια στο μέλλον και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν μία λύση, η οποία θα πριμοδοτηθεί στο επόμενο διάστημα. Ο υπουργός δεν είπε κάτι περισσότερο, καθώς το σχέδιο βρίσκεται στα σκαριά, ωστόσο, τόνισε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την ενέργεια περαιτέρω.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα για την τοποθέτηση 250.000 φωτοβολταϊκών έως το τέλος του χρόνου το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες. Από τα 250.000 πάνελ, τα 150.000 θα τοποθετηθούν στις στέγες νοικοκυριών, τα 75.000 θα αφορούν αγρότες και τα 75.000 επαγγελματίες.

"Σχεδόν μηδενικές" οι πιθανότητες για διακοπές ρεύματος
Επιπλέον, σχεδόν μηδενικές χαρακτήρισε τις πιθανότητες για διακοπές ρεύματος ή ρεύμα με "δελτίο" ο υπουργός Ενέργειας. "Στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές", τόνισε.

"Και στις αιχμές θα έχουμε ρεύμα και φυσικό αέριο και έχουμε κάνει ό,τι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην έχει μεγάλο κίνδυνο να έχουμε ‘’δελτίο’’ όπως το λέτε εσείς", είπε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας.

Περιέγραψε τους τρεις στόχους της κυβέρνησης για:

-Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

-Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας

-Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη.

"Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους", είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο.

www.thetoc.gr