Ευρωπαϊκή ημέρα Γλωσσών 2023 στο Γυμνάσιο - Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Ευρωπαϊκή ημέρα Γλωσσών 2023 στο Γυμνάσιο - Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Ευρωπαϊκή ημέρα Γλωσσών 2023 στο Γυμνάσιο - Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), στις 6 Δεκεμβρίου 2001, με σκοπό την υποστήριξη και την ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, με στόχο την πλήρη και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της στην διατήρηση της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας.

Τέτοια ημέρα ενώνουν τη φωνή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχολεία, Πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να εορτάσουν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και του πλανήτη, με ποικίλες εκδηλώσεις.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2023 οι μαθητές/τριες  της Α΄ και Β’ Λυκείου του Γυμνασίου - Λ.Τ Ευξεινούπολης, με τη βοήθεια των καθηγητών ξένων γλωσσών του σχολείου Σταυροπούλου Νίκης Γαλλικής γλώσσας, Καραγιαννοπούλου Μαρίας Αγγλικής γλώσσας,  Γεωργούλα Μαρίας Γερμανικής γλώσσας, συμμετείχαν σε δράση  μέσω της οποίας αναζήτησαν πληροφορίες, αντάλλαξαν απόψεις και συμπέραναν ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης.

Τέλος, οι μαθητές έλαβαν μέρος στο EDL T-shirt Contest 2024 που διοργανώνεται κάθε χρόνο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
                                                                                              
Η Διευθύντρια
                                                                                          
Μαρία Σταυραντώνη
                                                                                          
MSc Φυσικής Αγωγής