Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εταιρείες θα θεωρούνται υπεύθυνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφή του περιβάλλοντος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εταιρείες θα θεωρούνται υπεύθυνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφή του περιβάλλοντος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει νέους κανόνες για να προστατέψει τόσο τους ανθρώπους όσο και το περιβάλλον.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να βάλουν φρένο σε πρακτικές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές, ενώ παραβιάζουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ζητούν δε τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που καθιστά υπεύθυνες τις εταιρείες που βλάπτουν ανθρώπους και περιβάλλον.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται καλύτερα, κι αν όχι, τα θύματα θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αποκατάσταση και καλύτερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Και οι εταιρείες θα μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες, αν δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει η ευρωβουλευτής Λάρα Βόλτερς.

Οι νέοι κανόνες δεν θα αφορούν μόνον εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, αλλά και οποιαδήποτε εταιρεία επιδιώκει να συναλλάσσεται με την αγορά αυτής. Ολες, όπως αναφέρει το σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους, από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ήταν επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Βίντεο: Ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον και εταιρική ευθύνη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα μόνο 1 στις 3 εταιρείες στην ΕΕ λαμβάνει μέτρα δέουσας επιμέλειας. Οπως ενημερώνει η Βόλτερς, τα θύματα θα μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από τα δικαστήρια της ΕΕ και στις εταιρείες θα επιβάλλονται πρόστιμα, εάν βλάπτουν τον άνθρωπο, τον πλανήτη ή τη χρηστή διακυβέρνηση.

video
Πηγή: iefimerida.gr