Ζέττα Μ. Μακρή: «Με εντολή πρωθυπουργού, άμεση αποζημίωση των πληγέντων, από τον Ιανό, παραγωγών»

Ζέττα Μ. Μακρή: «Με εντολή πρωθυπουργού, άμεση αποζημίωση των πληγέντων, από τον Ιανό, παραγωγών»

Μετά από επικοινωνία της προέδρου της ειδικής, μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή, με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η βουλευτής ενημερώθηκε, αναλυτικά, για το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων των παραγωγών, που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ».
Συγκεκριμένα, γνωστοποιήθηκε στην βουλευτή πως, οι εκτιμήσεις για τις καταστροφές, που υπέστησαν οι καλλιέργειες, στην περιοχή του Αλμυρού, θα ολοκληρωθούν έως τις 10 Νοεμβρίου. Στην περιοχή του Πλατάνου, η προαναφερόμενη διαδικασία έχει, ήδη, ολοκληρωθεί ενώ, για τις περιοχές της Ευξεινούπολης και του Κρόκιου, οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν, το αργότερο, έως την επόμενη εβδομάδα.
Για τις δημοτικές ενότητες της Ν. Αγχιάλου, του Αϊδινίου και των Μικροθηβών, η διαδικασία εκτίμησης έχει, επίσης, ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις οι διαδικασίες εκτίμησης περαιωθούν, θα ακολουθήσει, αμέσως, η καταγραφή των πορισμάτων και, σχεδόν ταυτόχρονα, θα γίνει η κοινοποίησή τους στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, σε όλο το Νομό. Οι περιγραφόμενες ενέργειες (εκτίμηση, καταγραφή, κοινοποίηση) αφορούν τόσο  τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όσο και τις αποζημιώσεις  ΠΣΕΑ.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις ζημιών, που υπέστησαν οι μηλοπαραγωγοί στην δημοτική ενότητα Μηλεών  αλλά και οι εκτιμήσεις ζημιών σε κυδώνια, στην περιοχή των Λεχωνίων καθώς και οι εκτιμήσεις για τις ζημιές  στην περιοχή της Ζαγοράς.
Όπως επισημάνθηκε στην κ. Μακρή, οι γεωπόνοι - εκτιμητές στον νομό, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες τάχιστες διαδικασίες, που θα τους υποδειχθούν από την κεντρική υπηρεσία, ώστε οι πληγέντες από τον ΙΑΝΟ παραγωγοί να αποζημιωθούν ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και στο 100% της προκληθείσας ζημίας.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, τηρώντας στο ακέραιο την δέσμευση του πρωθυπουργού για επίσπευση των διαδικασιών, που αφορούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων αγροτών του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», κατέθεσε τροπολογία, με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του ΕΛΓΑ ενώ, για πρώτη φορά, με την συγκεκριμένη τροπολογία καθίσταται, πλέον, δυνατή η αποζημίωση των αγροτών, που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός» στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου και επιτρέπεται η πληρωμή προκαταβολής έναντι της αποζημίωσης, που δικαιούνται. Επίσης, το εκτιμητικό έργο και η εξόφληση των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, όπως ορίζει η διάταξη του νόμου 4737/2020, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Η κ. Μακρή, ευχαρίστησε θερμά, για την άμεση και πλήρη ενημέρωση τους διοικούντες του ΕΛΓΑ, τους συνεχάρη για την άρτια και άριστη εφαρμογή του σχεδίου αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών και δεσμεύθηκε να γνωστοποιήσει τις ακριβείς λεπτομέρειες στους πληγέντες παραγωγούς της Μαγνησίας.