Ημικρανίες: Ποιες ημέρες ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες

Ημικρανίες: Ποιες ημέρες ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες

Μία στις τρεις γυναίκες, που υποφέρει από ημικρανίες, ταλαιπωρείται με κρίσεις κεφαλαλγίας τις «δύσκολες» μέρες του μήνα

Μια στις τρεις γυναίκες, που ταλαιπωρείται από ημικρανίες, αναφέρει ότι οι ημικρανικές κρίσεις συμπίπτουν με την έλευση της περιόδου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ημικρανίες της έμμηνου ρύσεως μπορεί να είναι συχνές και σοβαρές, αλλά μόνο μια στις πέντε ερωτηθείσες, δήλωσε ότι λαμβάνει προληπτική αγωγή. Η δρ. Τζέσικα Αϊλάνι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetwon, συμβουλεύει τις γυναίκες να μην αποθαρρύνονται αν ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί και να ρωτούν τον γυναικολόγο ή τον νευρολόγο τους για τυχόν θεραπείες που προσφέρουν ανακούφιση ή προλαμβάνουν τις κρίσεις.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Ευεξίας των ΗΠΑ, το 2021, εξέτασαν στοιχεία ενήλικων γυναικών που παρουσίαζαν ημικρανία και συμπέραναν  αφενός ότι το ένα τρίτο των γυναικών βίωναν πονοκέφαλο κατά την έμμηνο ρύση και αφετέρου ότι περισσότερες από τις μισές (52,5%) είχαν την ίδια εμπειρία στην προεμμηνόπαυση. Επιπλέον, οι ημικρανίες που προέκυπταν συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου -κατά μέσο όρο 8,4 ημέρες πονοκεφάλου ανά μήνα- ήταν συνήθως σοβαρότερες. Παραπάνω από το 56% των γυναικών αυτών παρατήρησαν ότι τα επεισόδια πονοκεφάλου ήταν μέτρια και σε κάποιες σοβαρά.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, πλείστες γυναίκες χρησιμοποιούσαν μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα (περίπου το 42% των γυναικών) ή συνταγογραφούμενα φάρμακα σε ποσοστό 49%, με βάση τη μελέτη. Μόνο το 21% των γυναικών λάμβαναν αγωγή ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψη των ημικρανιών. Η ερμηνεία που έδωσε η δρ. Τζέσικα Αϊλάνι ήταν ότι «η προληπτική θεραπεία αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση τόσο της γυναίκας όσο και του κλινικού ιατρού της για τη διαδικασία βελτίωσης της ημικρανίας».

https://www.ygeiamou.gr