Καθησυχαστική πρώτη εικόνα για την ποιότητα των ψαριών στον Παγασητικό
«Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διατροφική αλυσίδα και τον άνθρωπο και την κατανάλωση των ψαριών από τον Παγασητικό» ανέφερε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης παρουσιάζοντας μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων από αναλύσεις που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο αυτή την περίοδο.
Ο πρύτανης με την δική του επιστημονική ομάδα και ερευνητικό εργαστήριο συμμετέχει στην προσπάθεια της αποτύπωσης των επιπτώσεων των πλημμυρών στο οικοσύστημα του Παγασητικού.
Μέχρι πρότινος στην έρευνα είχε ενεργό συμμετοχή η Γεωπονική που κατέγραφε μεταξύ άλλων και την αφθονία και ποσότητα των ιχθυαποθεμάτων. Φέτος, όμως ενεργοποιείται εκτός από τη Γεωπονική και η Κτηνιατρική, για να αναλυθεί η ποιότητα των ψαριών και όχι μόνο κατά πόσο μειώθηκαν ανά είδος.
Όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται άλλωστε στις συνεργασίες που υλοποιεί το ίδρυμα με περιφέρεια, δήμο και άλλους φορείς για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την παροχή πολύτιμης επιστημονικής γνώσης.
«Ως πανεπιστήμιο έχουμε κάνει ήδη μελέτες στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Έχουμε στοιχεία αναφορικά με επιμολύνσεις σε έδαφος και θάλασσα. Διαθέτουμε στοιχεία δημόσιας υγείας. Αυτό που μπορούμε να πούμε για τα ψάρια στον Παγασητικό, είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για τη διατροφική αλυσίδα και τον άνθρωπο από την κατανάλωσή τους. Αυτό φαίνεται με τα στοιχεία μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα άλλωστε βγαίνουν σταδιακά» τόνισε ο πρύτανης κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Θεσμική συνεργασία
με Δήμο Βόλου
Αναφερόμενος στη συνεργασία με τον δήμο Βόλου είπε πως «είναι πολύ καλή εξέλιξη και θα βοηθήσει τον δήμο, το πανεπιστήμιο και την πόλη. Και επειδή ακούγονται διάφορα, επισημαίνουμε πως αυτή η συνεργασία είναι θεσμική μεταξύ δημάρχου και πρύτανη. Είναι μια δεδομένη συνεργασία και αυτονόητη από τον κάθε δήμαρχο και πρύτανη. Εμείς με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, θα συμβάλλουμε στην εκπόνηση των επιστημονικών μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε ο Βόλος να μην ζήσει ξανά τέτοιες καταστάσεις. Είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξουν και άλλες συνεργασίες. Εμείς θέλουμε να βγάλουμε το πανεπιστήμιο στην κοινωνία».
Με τον νέο Περιφερειάρχη
Επίσης αναφέρθηκε και στην ομάδα ανασυγκρότησης που ανακοίνωσε ο νέος περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας λέγοντας πως «συμμετέχουν εννιά μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε αυτή την ομάδα ανασυγκρότησης. Είχαμε την πρώτη συνάντηση με την ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας. Σαν εμπειρογνώμονες εμείς θα συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Με τον νέο περιφερειάρχη γνωριζόμαστε χρόνια και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Προσωπικά διαθέτω μια επιστημονική ομάδα που θα ανακοινωθεί σύντομα και η οποία θα με τροφοδοτεί με στοιχεία και δεδομένα που θα τα μεταφέρω στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων. Εμείς ως πανεπιστήμιο έχουμε τα τμήματα που μπορούν να προσφέρουν».
Με Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο κ. Μπιλλίνης αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει με το πανεπιστήμιο Αθηνών για την καταγραφή των αναγκών του ιδρύματος ώστε να διαμορφωθούν σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρίδων φαινομένων.
«Θα κάνουμε σχέδια σε κάθε κτίριο και κάθε σχολή, για το πώς σε περίπτωση κινδύνου, όπως σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμυρών, θα μπορέσουμε ένα ενεργήσουμε γρήγορα, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στο προσωπικό και στους φοιτητές. Τέτοια σχέδια μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναλάβει όλες τις διακλαδικές ασκήσεις ετοιμότητας που διοργανώνει ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας» τόνισε ο πρύτανης και συμπλήρωσε πως «προσπαθούμε να δούμε ποια σημεία, είναι τρωτά για τους φοιτητές, το προσωπικό και τον εξοπλισμό, για να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε. Αυτά τα σχέδια τα ζητά και υπουργείο παιδείας και εκτιμούμε πως μέσα σε ένα εξάμηνο, θα έχουμε μια εικόνα».
πηγή ΘΕΣΣΑΛΙΑ