Κοροναϊός : Σε κατάσταση πολέμου η Θεσσαλονίκη – Επίταξη κλινικών και διακομιδές με τρένα στην Αθήνα

Κοροναϊός : Σε κατάσταση πολέμου η Θεσσαλονίκη – Επίταξη κλινικών και διακομιδές με τρένα στην Αθήνα

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη η οποία παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό που έχουν ληφθεί εδώ και δύο εβδομάδες δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι». Ετσι, μόνο νέα έκτακτα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, προτού καταρρεύσει ολοκληρωτικά το σύστημα υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Και ειδικά των βαριά νοσούντων οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες δυο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη και το προσωπικό τους περνούν υπό τον έλεγχο της 4ης ΥΠΕ με εντολή Κικίλια από σήμερα.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Οι δυο ιδιωτικές κλινικές (με 200 κλίνες) θα λειτουργήσουν από Δευτέρα και σε αυτές θα μεταφερθούν ασθενείς με κοροναϊό.

Μάλιστα όσοι ασθενείς νοσηλεύονταν στην κλινική και δεν είχαν κοροναϊό, θα μεταφερθούν σε άλλη μονάδα.

Μιλώντας στις κάμερες το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ανέφερε πως αυτό που γίνεται είναι κάτι πρωτόγνωρο και πως δεν έχουν ενημερωθεί για το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί στις κλινικές που επιτάχθηκαν.

Ο Γρηγόρης Σαραφιανός δήλωσε επίσης πως το προσωπικό των κλινικών αυτών δεν είναι εκπαιδευμένο προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις και θα πρέπει να εκπαιδευτεί.

Ο κ. Σαραφιανός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της μιας από τις δυο κλινικές που επιτάσσονται είπε ακόμα ότι ο λόγος για τον οποίο δεν δέχονταν ασθενείς Covid μέχρι σήμερα αλλά ασθενείς άλλων παθήσεων ήταν η μεταδοτικότητα η οποία πιθανότατα θα τους έφερνε αντιμέτωπους με αγωγές και μηνύσεις.

Επίσης εξήγησε πως υπήρχε επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους και πως όλοι αρνήθηκαν για τους δικούς τους λόγους και με δική τους ευθύνη.

Υπ. Υγείας: Γιατί κρίθηκε απαραίτητη η επίταξη κλινικών
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας επισήμανε με ανακοίνωση του πως  «κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων κρίθηκε απαραίτητα «αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κοροναϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως χτες το βράδυ στις 21:00, εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε δώσει το υπ. Υγείας στους ιδιοκτήτες κλινικών.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

πηγή:in.gr