Κ. Αγοραστός: «Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ με 554 εκ. ευρώ- Στο επίκεντρο η πρόνοια και η αντιμετώπιση της φτώχειας»

Κ. Αγοραστός: «Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ με 554 εκ. ευρώ- Στο επίκεντρο η πρόνοια και η αντιμετώπιση της φτώχειας»

Με επίκεντρο τον άνθρωπο, την πρόνοια και την αντιμετώπιση της φτώχειας έρχεται το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχει στη διάθεσή του 554 εκ. ευρώ, όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός για πολλές δράσεις και έργα, προκειμένου να απαλύνει το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει. Ο κ. Αγοραστός όμως αναφέρθηκε και στα πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Μαγνησία αλλά και τη Θεσσαλία εν γένει, επισημαίνοντας πως όλα προχωρούν, παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν κυρίως με τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών.

Ως μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο χαρακτήρισε ο κ. Αγοραστός το νέο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε προϋπολογισμού 554 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 188εκ. θα διοχετευτούν σε δράσεις  για τον άνθρωπο, τις ανάγκες, την πρόνοια και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Αγοραστός στον τομέα της πρόνοιας εντάσσονται τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η συνέχιση των κοινωφελών επιχειρήσεων, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά εστιατόρια, δομές κακοποιημένων γυναικών, ΚΔΑΠ, δομές αστέγων, συνοδεία παιδιών ΑμεΑ, ενώ θα προωθηθούν και δράσεις που θα σχετίζονται με την ενοικίαση οικιών με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ, οικογενειών με παιδιάπου δεν έχουν σπίτια.

Παράλληλα, στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν δράσεις για το Πανεπιστήμιο, για την έρευνα και την τεχνολογία, για τα νερά, τους δρόμους και τις υποδομές, αν και σχολίασε πως για την τελευταία κατηγορία είναι μειωμένα τα ποσά σε αυτό το ΕΣΠΑ. Ακόμη, θα υπάρχουν έργα για  χωρικές επενδύσεις, αστικές αναπλάσεις για Δήμους, για τα νησιά, τα λιμάνια, ενώ αρκετά χρήματα προσανατολίζονται για τον πολιτισμό και για τη γεωργία, τομέας που θα ενισχυθεί και από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε πως το νέο ΕΣΠΑ έχει πολλά έργα και δράσεις για τον άνθρωπο κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο προσπαθεί η Ευρώπη, αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας να το απαλύνει ή να το μειώσει.

«Βέβαια η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δουλειές, καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες. Όσα επιδόματα και να δώσεις, όσες κινήσεις και να κάνεις, χρειάζονται δουλειές για να υπάρχει φυσιολογική ζωή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας πως μέσα από τα πάσης φύσεως έργα που γίνονται βρίσκουν εργασία πολλών ειδών επαγγελματίες αν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργατικό δυναμικό.

« Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά εργοτάξια σε όλη τη Θεσσαλία για έργα τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 88 έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων στα περισσότερα σχολεία είναι σε εξέλιξη, έργα οδοποιίας, έργα γεφυρών, νοσοκομείων, πολιτιστικά. Πληρώνουμε 1000 και πλέον άτομα αρχαιολόγους, εργάτες κτλ για αρχαιολογικά έργα στη Θεσσαλία που είναι σε εξέλιξη. Λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια, όπως αυτό του Πλατανιά κτλ», είπε ο κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε για το έργο στον Πλατανιά πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει την περιοχή, για να ζήσουν και οι κάτοικοι και οι ψαράδες και τα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο.

Παρατάσεις στην αποπεράτωση των έργων λόγω κορωνοϊού και αυξήσεων στις τιμές των υλικών

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλία επεσήμανε πως αυτά προχωρούν, όμως η περιοχή δεν έχει όλα αυτά τα εργατικά χέρια που χρειάζονται. Επιπλέον, δόθηκαν παρατάσεις από το Υπουργείο της τάξης των έξι μηνών λόγω του κορωνοϊού αλλά και των αυξήσεων στις τιμές των υλικών.

«Τα έργα καθυστερούν λόγω της υπερ- γραφειοκρατίας του δημόσιου τομέα. Τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες της πανδημίας. Επίσης οι ανατιμήσεις των τιμών στα υλικά, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη των έργων. Παρόλα αυτά κανένα δεν έχει σταματήσει», τόνισε κ. Αγοραστός.

Μιλώντας δε για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι όταν πρόκειται για ανακατασκευή δημοτικών θεάτρων υπάρχουν πάντα δυσκολίες με τις μελέτες εφαρμογής, γιατί έχουν ελλείψεις, καθώς οι μελετητές δεν είναι κατασκευαστές με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλείσεις. «Αυτές τις αποκλείσεις και τις αστοχίες ερχόμαστε εμείς ως τελικοί εφαρμοστές των μελετών να τις ξεπεράσουμε. Είναι εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε. Παρόλα αυτά θα ολοκληρωθεί επιτέλους το Θέατρο για να μπορέσουμε να έχουμε ακόμη ένα θέατρο και μάλιστα ένα θέατρο σύμβολο. Είναι σημαντικό για τον Βόλο», είπε ο κ. Αγοραστός.

Εξοικονόμηση ενέργειας 78% – Σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης πάνω από 80 κτήρια

Μείζον ζήτημα για το παρόν αλλά και το μέλλον αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας και στον δημόσιο τομέα, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει προχωρήσει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη σε δράσεις που εξοικονομούν 78% ενέργεια.

«Πάνω από 80 δημόσια κτήρια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Στην πλειοψηφία τους είναι σχολεία, αλλά και Δικαστήρια,  δημοτικά κτήρια, δημαρχεία. Έχουμε φροντίσει και για τους αγρότες να αντικαταστήσουμε με inverter τα παλιά συστήματα για την άρδευση και έτσι μειώνεται η ενέργεια. Ταυτόχρονα, έχουμε αντικαταστήσει και λειτουργεί από το τέλος του 2020 νέος φωτισμός στους περιφερειακούς και εθνικούς της δικαιοδοσίας μας , με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια μείωση κατά 78% της κατανάλωσης και της έκκλησης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης.

Σημαντικό βήμα για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη διαχείριση του νερού αποτελεί το φράγμα στη Μεσοχώρα με τον Περιφερειάρχη να σημειώνει πως προχωρούν από τη ΔΕΗ οι νέες μελέτες και η διαδικασία απαλλοτριώσεων. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι απαλλοτριώσεις είναι μία γάγγραινα στην χώρα και χρειάζεται εκσυγχρονισμός και συγχρονισμός με τα νέα δεδομένα του νομοθετικού πλαισίου. «Αφού το έργο θα γίνει, αφού οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν, γιατί να μην γίνουν μια ώρα γρηγορότερα για να κερδίσει η κοινωνία, ο άνθρωπος, η εθνική οικονομία», τόνισε ο ίδιος.

www.magnesianews.gr