Μαγνησία: Εξουθενωτικά ωράρια για τους εργαζομένους των Κέντρων Υγείας

Μαγνησία: Εξουθενωτικά ωράρια για τους εργαζομένους των Κέντρων Υγείας

Χτυπούν καμπανάκι για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας γιατροί – Μετ’ εμποδίων οι εφημερίες

Οι γιατροί στα Κέντρα Yγείας της Μαγνησίας χτυπούν καμπανάκι, επισημαίνουν ότι τα ωράρια απασχόλησής τους είναι εξουθενωτικά ειδικά τις ημέρες των εφημεριών, που υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση και ανάγκη κατ’ επέκταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, που δε χρήζουν νοσηλείας.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισαν υγειονομικοί που υπηρετούν σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τόσο στο Ανατολικό όσο και στο Νότιο Πήλιο, καθώς επίσης στον Αλμυρό και το Βελεστίνο, κάθε μήνα είναι αναγκασμένοι να κάνουν ακόμη και τρεις έως τέσσερις εφημερίες περισσότερες απ’ όσες προβλέπει ο νόμος κι αυτό εξαιτίας της υποστελέχωσης.

«Αν υπήρχαν περισσότεροι συνάδελφοι τα πράγματα σαφέστατα θα ήταν καλύτερα. Τώρα εξαιτίας των κενών που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε περισσότερες εφημερίες, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλα τα περιστατικά που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας», περιέγραψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Β.Μ. που εδώ και δέκα χρόνια υπηρετεί σε πρωτοβάθμια δομή του Πηλίου. «Οι λύσεις που δίνονται με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών λειτουργούν ως “τσιρότο”», πρόσθεσε η ίδια.

Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας ανέρχεται στα 45 έτη, υπάρχουν όμως και αρκετοί που βρίσκονται κοντά στη «δύση» της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. «Ακόμη και αν οι αντοχές έχουν περιοριστεί μετά από τόσα χρόνια οι συνάδελφοι υπερβαίνουν τον εαυτό τους και παραμένουν αγγόγυστα στο πόστο τους. Οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας είναι εξίσου δύσκολες όσο και στο Νοσοκομείο Βόλου, στο οποίο επίσης βάζουμε πλάτη, όταν χρειάζεται να καλυφθούν κενά», λέει η ίδια γιατρός.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κάνουν πέντε εφημερίες τον μήνα, όμως ελλείψει γιατρών να κάνουν μέχρι και οκτώ έως εννιά εφημερίες.

Το θέμα των εφημεριών και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει απασχολήσει πολλές φορές τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας έχει προβεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλά και παρεμβάσεις στις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου υγείας.

«Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γιατρών σε Kέντρα Yγείας που αναγκάζονται να κάνουν από μία έως και τρεις ώρες κατά μέσο όρο επιπλέον από το κανονικό και ό,τι προβλέπει ο νόμος για εφημερίες, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί για να καλύψουν όλο το πρόγραμμα. Επομένως οι λύσεις δίνονται εκ των ενόντων. Το ΕΣΥ χρειάζεται προσλήψεις μονίμων γιατρών και πρέπει να δοθούν κίνητρα γι’ αυτό», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παύλος Μαλινδρέτος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΜ.

Στα Κέντρα Υγείας πάντως εκτός από τους ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς που δεν επαρκούν ζήτημα υπάρχει ζήτημα και με την επάρκεια σε αγροτικούς γιατρούς, που θα μπορούσαν να κάνουν εφημερίες, αλλά είναι δυσεύρετοι καθώς αρκετές προκηρύξεις που γίνονται βαίνουν άκαρπες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
www.taxydromos.gr