Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (ΚΑΡΠΑ)

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (ΚΑΡΠΑ)

Μια ακόμη σημαντική ημέρα για το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης,  η Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, αφού πραγματοποιήθηκε  το  5ο  Επίσημο Σεμινάριο  Βασικής Υποστήριξης της Ζωής, BLS/AED   για τους  μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του, το οποίο  βοήθησε τους μαθητές  να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια για την προστασία της ζωής και να γίνουν καλύτεροι  για τον συνάνθρωπό τους,  γιατί η γνώση είναι δύναμη και σώζει ζωές.   

Η εξοικείωση και η εκμάθηση πρώτων βοηθειών στα σχολεία αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την εκπαίδευση ενός μεγάλου πληθυσμού, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δίκτυο ενήλικων διασωστών. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  που επιμορφώθηκαν  στις σπουδαίες δεξιότητες ζωής, όπως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή πήραν  ένα ανεκτίμητο μάθημα για το προνόμιο και την ευθύνη της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Οι δεξιότητες της Βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές, εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με λίγες ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή! Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της σχολικής μας κοινότητας η οποία ξεκίνησε από το 2015, είναι η μείωση της θνησιμότητας και ειδικότερα η μείωση του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακό επεισόδιο. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη θέση της χώρας μας, από τις τελευταίες στην κατάταξη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 27 Ευρωπαϊκές Χώρες στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.  

Τα σεμινάρια αυτά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών τους. Τα υψηλότερα ποσοστά εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους καταγράφονται σε χώρες όπου έχει θεσμοθετηθεί η εκπαίδευση των μαθητών σχολικής ηλικίας στην ΚΑΡΠΑ.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τον  Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ στρατιωτικό  γιατρό κ. Παρίση Χαράλαμπο και την ομάδα του, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) και της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (HCS). Έλαβαν τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά 30 μαθητές και 5 καθηγητές. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Παρίση  γιατί εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας είναι και ένας υπέροχος άνθρωπος που προσφέρει για τον συμπολίτη εθελοντικά και αφιερώνει πολλές ώρες από τον χρόνο του για να αλλάξουμε κάποια πράγματα σε αυτή τη χώρα και να καταφέρουμε να βοηθάμε τον συνάνθρωπο.  

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για τη σχολική μας κοινότητα   η παρουσία της  Αντιπεριφερειάρχη  κας  Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία στηρίζει το έργο μας και πρόσφερε με τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό το 2019 τον  απινιδωτή που διαθέτει πλέον το σχολείο μας.  Η Αντιπεριφερειάρχης  συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς και τον κ. Χ.Παρίση για το σημαντικό τους έργο.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους το Σεμινάριό μας ο Πατέρας Γ. Γιαννιός,  ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ευξεινούπολης  κ. Α. Τέφογλου, η  εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Δ. Στεφανή. Ευχαριστούμε θερμά τους  εκπαιδευτές ERC, Α. Μπουλετή, Σ. Μπόρου, Ν. Τσαμήτα, Δ. Πάλλα, Μ. Σταυραντώνη ,  οι οποίοι  στην άδειά τους και αφιλοκερδώς  ήταν  παρόντες  στη σχολική μας κοινότητα με χαμόγελο  και απίστευτη διάθεση, με σκοπό να καταδείξουν σε όλους τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στα σχολεία  και ιδιαίτερα την Ταξίαρχο Νοσηλευτικής  (ε.α.) και εκπαιδεύτρια  ERC  Μ. Νταλιάνη  και τον Ταξίαρχο (ε.α) της Αεροπορίας Στρατού και εκπαιδευτή  ERC   Κ. Στέφο που ήρθαν από την Εύβοια για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές  μας και  φυσικά τoν Διευθυντή του Σεμιναρίου Χαράλαμπο Παρίση.

                                                                                                                   Η διευθύντρια
                                                                                                                  Μαρία Σταυραντώνη