Μασάι σκότωσαν το γηραιότερο λιοντάρι της Κένυας

Μασάι σκότωσαν το γηραιότερο λιοντάρι της Κένυας

Το 19 ετών λιοντάρι μπήκε σε μαντρί και επιχείρησε να επιτεθεί στα ζώα Μασάι κτηνοτρόφων.
Ένα από τα γηραιότερα λιοντάρια της Αφρικής σκοτώθηκε από Μασάι κτηνοτρόφους στην Κένυα, ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το αρσενικό λιοντάρι, ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε με λόγχες αφού διείσδυσε σε ένα μαντρί κοντά στο πάρκο Αμποσέλι. Ο Λουνκίτο «ήταν ένα γέρικο λιοντάρι που δυσκολευόταν να βρει τροφή και τα εκτρεφόμενα ζώα είναι εύκολο θήραμα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πήγαινε να ψάξει για τροφή στο πάρκο».

Τα λιοντάρια στην Αφρική ζουν συνήθως 12-18 χρόνια στην άγρια φύση, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική οργάνωση Cats for Africa.

Το 2021 η KWS παρουσίαζε τον Λουνκίτο ως έναν «θρυλικό πολεμιστή των αιλουροειδών» που υπερασπίστηκε την περιοχή του επί μία δεκαετία.

«Σύμβολο αντίστασης και συνύπαρξης ο Λουνκίτο»
«Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Λουνκίτο (2004-23), του γηραιότερου αρσενικού λιονταριού του οικοσυστήματός μας και ίσως όλης της Αφρικής» ανέφερε στο Facebook η οργάνωση Lion Guardians, χαρακτηρίζοντάς τον «σύμβολο αντίστασης και συνύπαρξης».

Περίπου 2.500 λιοντάρια ζουν σήμερα στην Κένυα, με βάση την πρώτη (και πιο πρόσφατη μέχρι τώρα) απογραφή τους, που έγινε το 2021. Τα τελευταία χρόνια, άγρια ζώα διεισδύουν ολοένα και συχνότερα σε κατοικημένες ζώνες σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, καθώς η αστική ανάπτυξη έχει περιορίσει το οικοσύστημά τους.

«Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να κινητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα ζώα στα φυσικά πάρκα» λέει ο Πολ Τζινάρο, εκπρόσωπος της κενυατικής υπηρεσίας προστασίας της φύσης (KWS).

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr