Οι Αμερικανοί αποκτούν πρόσβαση και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο με την 5ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι Αμερικανοί αποκτούν πρόσβαση και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο με την 5ετή συμφωνία συνεργασίας

Το στρατόπεδο των Πεζοναυτών στο Βόλο

(στρατόπεδο Γεωργούυλα) περιλαμβάνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ελλάδα για αμυντική συνεργασία
Πιστεύουμε ότι μαζί Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν να γίνουν μια ισχυρότερη δύναμη για την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δήλωσε ο Αντ. Μπλίνκεν κατά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας των δυο πλευρών. O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε αναφορά σε «επ- αόριστον» παραμονή των στρατιωτών των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο «Η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα δυο μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δυο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού».

Οι Αμερικανοί αποκτούν πρόσβαση και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο με την 5ετή συμφωνία συνεργασίας

Με βάση την συμφωνία οι ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση στο Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), το πεδίο Βολής Λιτόχωρου, το στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη) και στη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Κάνοντας μακρά αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς των δυο πλευρών ο Αντ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες.

Ο στρατηγικός διάλογος καλύπτει τη συνεργασία, την άμυνα, την ενέργεια, την οικονομία, την τρομοκρατία και στην καρδιά όλων είναι οι δεσμοί μεταξύ μας.

Σε ότι αφορά την αμυντική συμφωνία δήλωσε ότι υπογράφεται ένα συμπλήρωμα «που θα επιτρέπει στην συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να ασκούνται και να δρουν από επιπρόσθετες περιοχές». Ενισχύουμε την αμυντική μας συμφωνία σήμερα, τόνισε.

Εξέφρασε την ευχαριστία του γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος. Αναφορά έκανε στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησαν Ελληνες στρατιώτες, ενώ σήμερα η χώρα μας προσέφερε φιλοξενία σε πρόσφυγες.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η σχέση των δυο πλευρών είναι σε πρωτοφανή επίπεδα καλύπτοντας πολλούς τομείς, και επεκτείνονται ακόμα περισσότερο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό το λόγο η δέσμευση προς την Ελλάδα είναι σημαντική. «Επενδύετε σε στρατηγικά σημεία στην χώρα μας», τόνισε.

Είμαστε αμφότεροι δεσμευμένοι να στηρίξουμε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα των δυο πλευρών, τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Επεσήμανε ότι μετά την προσφυγική κρίση και την ένταση της περσινής χρονιάς στη Μεσόγειο Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αποφασισμένες αμοιβαία να προστατεύσουν την ανεξαρτησία των δυο χωρών έναντι στρατιωτικών επιθέσεων ή απειλών.

Θύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει casus belli και ότι υπάρχουν καθημερινές προκλήσεις. Θέλουμε λύση με βάση το διεθνές δίκαιο. Εχουμε συμφωνήσει για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. «Εκτιμούμε πολύ την πίστη σας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και ελπίζουμε ότι θα το αποδεχτούν όλες οι χώρες του πλανήτη».

Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε γι’ αυτό με τους συμμάχους μας, θα παραμείνουμε ισχυροί εταίροι στο ΝΑΤΟ, τόνισε.

Μητσοτάκης: Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα διμερών συμμαχιών

«Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης υποδέχομαι τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας.

»Πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας.

»Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο».

Διπλωματικές πηγές: Τι προσφέρει η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Η επιστολή του Α. Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, προσφέρει τα εξής:

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και "περιφερειακός ηγέτης". Στην επιστολή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως "περιφερειακός ηγέτης" καθώς και "πυλώνας σταθερότητας", υποδηλώνοντας έτσι ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τόσο με την προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα η επιστολή επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες "φτάνουν σε νέα ύψη".
Η επιστολή υπογραμμίζει την δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση. Η σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας έτσι την δέσμευση της χώρας αυτής για την προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής.
Η επιστολή κάνει ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης Αμερικανικών δυνάμεων σε Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης. Σε μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους.
Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Blinken, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της. Επίσης, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS, υπογραμμίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου, είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες και διέπει την οριοθέτηση των ζωνών αυτών.
Αναφορά στο κοινό αξιακό πλαίσιο των δύο κρατών. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην κοινή αφοσίωση Ελλάδας και ΗΠΑ στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου, την οποία αντικατοπτρίζει η ανανεωμένη MDCA.

 

www.thessaliatv.gr