Ο ελάχιστος φωτισμός στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο ελάχιστος φωτισμός στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος  εκτιμώντας

την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της  ενεργειακής κρίσης, προχωρά, με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, σε μία συμβολική κίνηση.
Συγκεκριμένα, οι Εφημέριοι και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καλούνται να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις ιερές Ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό, η τοπική Εκκλησία δίνει ένα μήνυμα ότι υπάρχει λελογισμένη κατανάλωση ενέργειας, η οποία εκτός από το ευεργετικό αποτέλεσμα που θα έχει στην παρούσα έκτακτη και δύσκολη συγκυρία, συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνεται από τους τρόπους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται η τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης, προς αποφυγή διαμαρτυριών και παρεξηγήσεων, καθώς οι Ακολουθίες της πανηγύρεως του Ιερού Ναού ή της Μονής. Επίσης, επιτρέπεται ο αναγκαίος φωτισμός τις βραδινές ώρες για λόγους ασφαλείας.

Τα προαναφερόμενα περιλαμβάνονται σε Εγκύκλιο Σημείωμα του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου προς τους Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, το οποίο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.