Πάνω από 35 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρεια για έργα αποκατάστασης στη Μαγνησία - 1,18 εκ. στο Δήμο Αλμυρού

Πάνω από 35 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρεια για έργα αποκατάστασης στη Μαγνησία - 1,18 εκ. στο Δήμο Αλμυρού

Έκτακτη συνολική χρηματοδότηση προς τον Δήμο Αλμυρού με 1.180.000 ευρώ

Η νέα έκτακτη χρηματοδότηση προς Δήμους της Μαγνησίας, καθώς και προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση επιπτώσεων πρόσφατων φυσικών καταστροφών, καθώς και για την αποκατάσταση ζημιών στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, ανέρχεται σε 3,18 εκατ. ευρώ.

Αθροιστικά, μέχρι σήμερα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν χρηματοδοτηθεί με 118,6 εκατ. ευρώ, για έργα αντιμετώπισης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, με έμφαση στις πυρκαγιές του καλοκαιριού και στην κακοκαιρία «Daniel» και «Elias», εκ των οποίων 31,6 εκατ. ευρώ, για αποκαταστάσεις υποδομών και δικτύων, αλλά και παρεμβάσεις διαχείρισης των φυσικών καταστροφών στους Δήμους και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της Μαγνησίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές προσκλήσεις του προγράμματος για την αποκατάσταση των ζημιών και αναγκών μετά από φυσικές καταστροφές, έχει εγκριθεί, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, έκτακτη συνολική χρηματοδότηση προς τον Δήμο Αλμυρού με 1.180.000 ευρώ, τον Δήμο Αλοννήσου με 50.000 ευρώ, τον Δήμο Βόλου με 10.880.000 ευρώ, τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με 2.450.000 ευρώ, τον Δήμο Νότιου Πηλίου με 2.500.000 ευρώ, τον Δήμο Ρήγα Φεραίου με 810.000 ευρώ, το Δήμο Σκιάθου με 650.000 ευρώ, το Δήμο Σκοπέλου με 150.000 ευρώ, την ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου με 8.250.000 ευρώ, και τη ΔΕΥΑ Σκιάθου με 100.000 ευρώ.

Επίσης, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση και διαχείριση των φυσικών καταστροφών, αλλά και τις παρεμβάσεις προσωρινής αποκατάστασης αυτών, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 30.800.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.100.000 ευρώ για στοχευμένα έργα αντιμετώπισης και αποκατάστασης περιοχών της Μαγνησίας, ενώ σημαντικό μέρος της υπόλοιπης έκτακτης χρηματοδότησης αφορά έργα και παρεμβάσεις στη Μαγνησία. Ειδικότερα, η στοχευμένη έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την Μαγνησία αφορά, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση των επιπτώσεων του πλημμυρικού φαινομένου στα Κανάλια με αρχικό προϋπολογισμό στα 2.000.000 ευρώ.

Με αφορμή τη νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «την τελευταία περίοδο, κατά την οποία περιοχές της Μαγνησίας έχουν πιεστεί από φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για πυρκαγιά, είτε για πλημμύρες, το κράτος, στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, έχει προχωρήσει σε έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης προς τους Δήμους, την Περιφέρεια, τις ΔΕΥΑ για τη διαχείριση των αναγκών, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη Μαγνησία. Έκτακτη χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ. Και καθώς ωριμάζει ο σχεδιασμός των αναγκών για αποκαταστάσεις υποδομές και δίκτυα θα προσαρμοστεί και θα αυξηθεί η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Μαγνησίας. Σε στενή συνεργασία, λοιπόν, με όλους προχωρά σταδιακά η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές».