Πανεπιστήμια: Ο χάρτης των καταλήψεων - Αναλυτικά οι σχολές που παραμένουν κλειστές

Πανεπιστήμια: Ο χάρτης των καταλήψεων - Αναλυτικά οι σχολές που παραμένουν κλειστές

Η σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης έρχεται μέσα από τη λύση των τηλε-εξετάσεων

Ύστερα από τις πρόσφατες αποφάσεις των Συγκλήτων των περισσοτέρων πανεπιστημιακών Τμημάτων, που τελούν υπό κατάληψη, να προχωρήσουν στη διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων, δεν λείπουν τα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς σε ορισμένα από αυτά οι καταλήψεις σταματούν - η Νομική Σχολή ΑΠΘ, οι Χημικοί Μηχανικοί στην Πάτρα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ και η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε παύση της κατάληψης. Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περίπου 150 σχολές.

Η σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης, η οποία έρχεται μέσα από τη λύση των τηλε-εξετάσεων, έχει σαν αποτέλεσμα αφενός αρκετοί φοιτητές πλέον να μην συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους, όπου συντονίζονται οι επόμενες κινητοποιήσεις, αφετέρου να δίνουν ‘άπλετο χώρο’ στις παρατάξεις του αριστερού χώρου, που ‘πρωταγωνιστούν’ στις διαμαρτυρίες ενάντια στην ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Στα χθεσινά (1/2) πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και δεν έλειψαν τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, τα επεισόδια μετά το συλλαλητήριο έλαβαν χώρα στα Εξάρχεια, στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου κουκουλοφόροι άρχισαν να εξαπολύουν πέτρες κατά των αστυνομικών πίσω από τα ‘οδοφράγματα’ που δημιούργησαν με τους κάδους. Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με χημικά και κρότου λάμψης ενώ έγιναν και προσαγωγές. Νωρίτερα, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, είχαν επίσης σημειωθεί συγκρούσεις, αυτή τη φορά μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ. Έγινε ρίψη δακρυγόνων.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά το συλλαλητήριο, ομάδα νεαρών έκανε κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ όπου ανήρτησαν πανό ως μέλη των φοιτητικών συλλόγων Γεωλογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Το πανό έγραφε “κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εξεταστική μπορεί να περιμένει, το μέλλον μας όχι“. Χρειάστηκε να γίνει επέμβαση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη και δεν έλειψαν τα επεισόδια. Αξίζει να σημειωθεί, πως χθες (1/2) είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του μεταβατικού Πρύτανη, Απόστολου Αποστολίδη και των τριών υποψηφίων Πρυτάνεων, προκειμένου να συζητηθεί το πως θα τρέξει η διαδικασία εκλογής του νέου Πρύτανη, που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχει καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί εξαιτίας του προβληματικού νόμου.

Οι αποφάσεις των Συγκλήτων για τις εξετάσεις

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μετά την πραγματοποίηση έκτακτων συνεδριάσεων, οι περισσότερες Σύγκλητοι επέλεξαν τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο σε όσες σχολές εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη. Οι συνεδριάσεις συνεχίζονται, αφού πρέπει να διευθετηθούν αρκετά τεχνικά ζητήματα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν και οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για το αν και πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, για τις εξετάσεις και τα μαθήματα ισχύουν τα ακόλουθα:

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ενώ μέχρι τη Δευτέρα, 5/2, θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως οι εξετάσεις σε όσες περιπτώσεις διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Επίσης, στα Τμήματα, όπου δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά. Ωστόσο, τέσσερις από τις εννέα συνολικά σχολές του ΕΜΠ - η Σχολή Χημικών Μηχανικών, η ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών), η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – οι οποίες τελούν υπό κατάληψη, αρνούνται να υιοθετήσουν τη λύση των εξ αποστάσεως εξετάσεων, επειδή θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών προχώρησαν στη λήξη της κατάληψης. Η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στο ΕΜΠ προγραμματίζεται για τις 12/2/2024.
Σε διαδικτυακές εξετάσεις για τις υπό κατάληψη σχολές, προχωρά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ 7 και 24 Φεβρουαρίου 2024 και έχει ήδη αναρτηθεί το σχετικό πρόγραμμα.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προς το παρόν εκκρεμεί η απόφαση για τις εξετάσεις ενώ προκρίνεται η δια ζώσης πραγματοποίησής τους. Επειδή δεν έχει χαθεί ουσιαστικά χρόνος από την εξεταστική, αναμένεται η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων για το αν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις και μετά τις 6/2. Αν αυτές σταματήσουν, οι εξετάσεις μετατίθενται για την εβδομάδα 19-24/2, πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 7/2 χωρίς να αποκλείεται η λύση των διαδικτυακών εξετάσεων.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς η διεξαγωγή εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος, στο διάστημα μεταξύ 2 και 9 Φεβρουαρίου 2024.

Τη διενέργεια διαδικτυακών εξετάσεων μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα για δια ζώσης διεξαγωγής τους, αποφάσισε και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

Στην ίδια απόφαση για διαδικτυακές εξετάσεις οδηγήθηκε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση των μαθημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου, αποφασίστηκε επίσης, η εξ αποστάσεως πραγματοποίησή τους.

Τη διαδικτυακή διεξαγωγή των  εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών στα τμήματα, που τελούν υπό κατάληψη, αποφάσισε ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αποφασίστηκε η διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου στα Τμήματα του ΔΠΘ που τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Η εξεταστική περίοδος ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου.  

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, καθώς θεωρούν πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών - διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών – και πάλι, για τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη. Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου. Για τη διενέργεια των εξετάσεων, προτείνεται η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024.

Οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου.
Το ίδιο θα ισχύσει και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου εκτός από τη διενέργεια τηλε-εξετάσεων, η Σύγκλητος αποφάσισε να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά οι διαλέξεις στα μαθήματα για τα οποία δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου στο διάστημα μεταξύ 01.02.2024 και Δευτέρα 05.02.2024 (το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τις Σχολές).
Σχετικά με τις εξετάσεις, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, η Σύγκλητος θα αποφασίσει για τις ημερομηνίες διενέργειας της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου από την Τρίτη 06.02.2024 και μετά.

Ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως θα διεξαχθούν οι εξετάσεις και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Καταλήψεις ΑΕΙ – Ανανεωμένη λίστα

Η λίστα με τις σχολές, που ακολουθεί, αποτυπώνοντας την κατάσταση για τις καταλήψεις, δεν αποτελεί παρά μία ‘φωτογραφία της στιγμής’, καθώς ανανεώνεται διαρκώς με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, που συνεδριάζουν τακτικά.

Αθήνα

Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 6/2
Νομική Σχολή ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 6/2
Ιατρική ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 6/2
Βιολογικό - κατάληψη
Οικονομικό ΕΚΠΑ – αναμονή νέας Γενικής Συνέλευσης
Φυσικό – αναμονή
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 6/2
ΠΤΔΕ – κατάληψη
Μαθηματικό – κατάληψη
Χημικό - κατάληψη
Νοσηλευτική - αναμονή
Πολιτικό ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 5/2
ΤΕΑΠΗ – αναμονή
ΕΜΜΕ - κατάληψη
ΙΦΕ – κατάληψη έως 6/2
Γεωλογικό – κατάληψη

ΠΑΔΑ
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ – κατάληψη
ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ - κατάληψη
ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ – κατάληψη έως 5/2
ΣΕΤ – κατάληψη
ΣΕΥΠ – κατάληψη έως 5/2

ΕΜΠ
ΣΕΜΦΕ– κατάληψη έως 6/2
Μηχανολόγων Μηχανικών – κατάληψη έως 6/2
Πολιτικών Μηχανικών– λήξη κατάληψης
Τοπογράφων – κατάληψη έως 6/2
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – κατάληψη έως 6/2
Χημικών Μηχανικών– κατάληψη έως 6/2
ΗΜΜΥ – κατάληψη έως 6/2
Ναυπηγών – κατάληψη έως 6/2
Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών – κατάληψη έως 6/2

ΑΣΟΕΕ – κατάληψη έως 6/2

Πάντειο Πανεπιστήμιο – κατάληψη έως 6/2

Πανεπιστήμιο Πειραιά – κατάληψη έως 5/2

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο - κατάληψη

Θεσσαλονίκη

Νομική – λήξη κατάληψης
Ιατρικής - κατάληψη
Αρχιτεκτονική – αναμονή
Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών – αναμονή
Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικού – κατάληψη έως 6/2
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας – κατάληψη
ΤΕΦΑΑ – κατάληψη έως 2/2
Ιστορικό & Αρχαιολογικό – κατάληψη έως 5/2
Πληροφορική - κατάληψη έως 5/2
Ψυχολογία – κατάληψη
Πολιτικών Μηχανικών - κατάληψη
Χημικό - αναμονή
Γεωπονίας – κατάληψη
Δασολογίας - κατάληψη
Φαρμακευτικής – αναμονή
ΗΜΜΥ – αναμονή
Πολιτικοί Μηχανικοί – αναμονή
Τοπογράφων – αναμονή
Χημικοί Μηχανικοί – αναμονή
Πολιτικές Επιστήμες – κατάληψη
Οικονομικές Επιστήμες - κατάληψη
Χημικό – κατάληψη
Βιολογικό – κατάληψη
Φιλολογίας – αναμονή
Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ - κατάληψη
Χωροταξίας – αναμονή
Γεωλογίας – κατάληψη έως 5/2
Κτηνιατρικής - κατάληψη
ΠΤΔΕ – κατάληψη έως 2/2
ΤΕΠΑΕ – κατάληψη έως 5/2
Εικαστικού – κατάληψη
Κινηματογράφου – κατάληψη
Φυσικό – κατάληψη έως 2/2
Μαθηματικό – κατάληψη

ΠΑΜΑΚ – κατάληψη έως 7/2
ΔΙΠΑΕ
ΣΜΗ – κατάληψη
ΣΕΥ – αναμονή

Πάτρα

Πολιτικών Μηχανικών - αναμονή
Φυσικό – κατάληψη έως 5/2
Θεατρικών Σπουδών – κατάληψη έως 6/2
Χημικών Μηχανικών – αναμονή
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – κατάληψη έως 6/2
Χημικών – αναμονή
Ιστορικό Αρχαιολογικό – αναμονή
Ιατρική – αναμονή
Πολιτικών Μηχανικών – αναμονή
Μηχανολόγων Μηχανικών – αναμονή
Βιολογικό – αναμονή
Γεωλογικό – αναμονή
ΤΕΠΕΚΕ - αναμονή
ΗΜΜΥ – κατάληψη έως 6/2
Αρχιτεκτονική - αναμονή
CEID – κατάληψη έως 6/2
ΤΕΕΑΠΗ – αναμονή
Μαθηματικό – κατάληψη έως 6/2
ΤΕΠΕΚΕ – κατάληψη έως 6/2

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Καλών Τεχνών – αναμονή
Μηχανικών – αναμονή
Ψηφιακών Συστημάτων (Σπάρτη) - κατάληψη

Κρήτη

Πολυτεχνείο Κρήτης – κατάληψη
Π.Κρήτης
Ψυχολογία – κατάληψη
Φιλοσοφική – αναμονή
Μαθηματικό – αναμονή
Βιολογικό – Κατάληψη έως 5/2
Ιατρική - Κατάληψη έως 5/2
CSO – αναμονή
ΣΕΥ – αναμονή
Κοινωνιολογία – κατάληψη έως 5/2
ΠΤΠΕ – κατάληψη έως 6/2
Φυσικό – αναμονή
Γεωπονικό – αναμονή
ΠΤΔΕ – κατάληψη
Φιλοσοφίας - κατάληψη
ΕΛΜΕΠΑ
Μηχανικών - αναμονή

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΗΜΜΥ – κατάληψη έως 6/2
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – αναμονή
Μηχανολόγων Μηχανικών – αναμονή
Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων – κατάληψη
Μηχανολόγοι – κατάληψη
Χωροταξίας – κατάληψη
Γλωσσικών – αναμονή
Ηλεκτρολόγων – κατάληψη έως 7/2
ΙΑΚΑ – κατάληψη έως 7/2
Γεωπονικό – αναμονή
Αρχιτεκτονική – κατάληψη έως 7/2
Πολιτικοί Μηχανικοί – κατάληψη έως 7/2
Ειδικής Αγωγής – κατάληψη έως 7/2
ΠΤΔΕ – κατάληψη έως 7/2
Διαιτολογίας και Διατροφολογίας - κατάληψη

Κομοτηνή- Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη

Νομική Κομοτηνής – αναμονή
ΤΕΦΑΑ - αναμονή
Ιατρική – αναμονή
Πολυτεχνείο Ξάνθης – κατάληψη έως 12/2
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ψυχολογίας - αναμονή

Ιωάννινα

Ιστορικό & Αρχαιολογικό - αναμονή
Νηπιαγωγών - αναμονή
ΠΤΔΕ – αναμονή
Ιατρικής – κατάληψη έως 6/2
Μαθηματικό – κατάληψη έως 2/2
Φυσικό – αναμονή
Χημικό – αναμονή
Μηχανικών – αναμονή

(Πηγή: Φοιτητικά Νέα)
πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ