Προσωρινός ανάδοχος για το ανοιχτό θέατρο Αλμυρού
Στην τελική ευθεία εισήλθε το ζήτημα της κατασκευής ανοιχτού θεάτρου στον Αλμυρό,
καθώς η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης του προσωρινού αναδόχου. Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 498.022,75 ευρώ με τον ΦΠΑ, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του Leader από το Π.Α.Α. 2014-2020.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά την κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου με αμφιθεατρικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, αποτελείται από τις περιμετρικές κερκίδες ενός κεντρικού κυκλικού χώρου ορχήστρας με σύστημα αποστράγγισης, ο οποίος είναι διαμέτρου 13,00 m, και με συνολική διάμετρο της όλης κατασκευής 28,90 m. Επίσης, υπάρχει ένα κτίριο που λειτουργεί ως κλειστός χώρος σκηνικών επιφάνειας 25,38 τ.μ. στην ίδια στάθμη κατασκευής με τον χώρο δράσης στα 0,60 m, η οποία ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της ορχήστρας και του χώρου εισόδου και εξόδου του θεάτρου.
Η όλη διαμόρφωση του θεάτρου είναι κατά προσέγγιση επιφάνειας 780 τ.μ. και η χωρητικότητα πληθυσμού φτάνει περίπου τα 550 άτομα, με μέγιστο ύψος κατασκευής τα 5,05 m. Η κατασκευή θα μετρήσει ως προς δόμηση ως εξής: α) Tο τμήμα των κερκίδων που έχει απόσταση από το φυσικό έδαφος με κλιμάκωση από 1,75 m. ώς 3,35 m. όπου υπάρχει διαμόρφωση ενός κλειστού χώρου παρασκηνίων εμβαδού 86,26 τ.μ., ένα τμήμα με τουαλέτες ανδρών, γυναικών και προδιαγραφών για ΑμεΑ εμβαδού 52,70 τ.μ. και η δυνατότητα πρόσβασης κάτω από τις κερκίδες, σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται ως ημιυπαίθριος, επιφάνειας 57,57 τ.μ. και β) τον κλειστό στεγασμένο χώρο των σκηνικών δίπλα στην ορχήστρα, επιφάνειας 25,38 τ.μ. Ωστόσο, στην κάλυψη θα μετρήσει, εκτός από τον χώρο των παρασκηνίων, όλη η επιφάνεια του κοίλου του θεάτρου με τις κερκίδες που υπολογίζεται σε 349,68 τ.μ.
Ως προς τη θέση του, το ανοιχτό θέατρο θα τοποθετηθεί παραπλεύρως του υπάρχοντος κτιρίου του πολιτιστικού κέντρου, στη δυτική πλευρά του προς το εσωτερικό του γηπέδου και θα είναι η απόληξη κατά πρώτον, μιας διαδρομής από τη νότια και τη δυτική πλευρά της έκτασης, με σκοπό να συνδέει τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την είσοδο από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο με το αμφιθέατρο και κατά δεύτερον, μιας διαδρομής από τη βόρεια πλευρά του γηπέδου και τον αστικό ιστό της πόλης με το εσωτερικό της έκτασης αυτής στο σημείο του αμφιθεάτρου.
Στον χώρο της έκτασης μελέτης υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού 50 περίπου θέσεων στάθμευσης, που θα τοποθετηθούν σε οριοθετημένο χώρο με φύτευση και σε μια επιφάνεια περίπου 2200 τ.μ. με συγκεκριμένη εσωτερική χάραξη κυκλοφορίας και θα εξυπηρετεί πρώτιστα τις ανάγκες του αμφιθεάτρου, αλλά και δευτερογενώς τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του εν γένει πολιτιστικού κτιρίου. Η πρόσβαση στον χώρο της στάθμευσης, γίνεται από την κεντρική οδό Στρατηγού Βελέντζα και χρησιμοποιεί την υπάρχουσα διαγώνια χάραξη του εσωτερικού πεζόδρομου σε ένα τμήμα του μήκους περίπου 50 μ. Το υπόλοιπο τμήμα διατηρεί την εκατέρωθεν υπάρχουσα φύτευση όπου αυτή δεν εμποδίζει τον σχεδιασμό της μελέτης (π.χ. είσοδος κι έξοδος χώρου στάθμευσης), ενώ παράλληλα ενισχύθηκε σε μερικά σημεία ακόμη της χάραξής του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ - ΕΦΗΜ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ
www.e-thessalia.gr