Ρήμαζαν ναούς, έκλεβαν τάματα – «Στόχος» ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου στον Αλμυρό

Τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Αλμυρού
έβαλαν στο μάτι και έκλεψαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν προ ημερών για περιπτώσεις κλοπών σε Ιερούς Ναούς σε Μαγνησία, Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα.
Ούτε ιερό ούτε όσιο φάνηκε να έχουν τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στις 14 Μαΐου και τα οποία είχαν «ρημάξει» εκκλησίες και Ιερούς Ναούς σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι τέσσερις δράστες είχαν μπουκάρει και κλέψει περισσότερους από 33 Ιερούς Ναούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ένας από τους «στόχους» τους ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στον Αλμυρού.
Η διάρρηξη έγινε την 1η Μαρτίου 2024, όταν οι δράστες ακολουθώντας συγκεκριμένο τρόπο δράσεις μπούκαραν στην εκκλησία του Αλμυρού και «σήκωσαν» το παγκάρι, το οποίο είχε μέσα περίπου 600 ευρώ.
Μάλιστα, οι δράστες είχαν προκαλέσει μικροζημιές και φθορές στο εσωτερικού του ναού.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός ήταν ο τελευταίος «στόχος», καθώς μετά η δράση τους φαίνεται να έσβησε.
Από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θηβών, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών και αποπειρών κλοπών από Ιερούς Ναούς.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τελεσμένων και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία.
Η δράση τους
Τα μέλη της δρούσαν συνήθως πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες και προέβαιναν σε διαρρήξεις Ιερών Ναών, παραβιάζοντας τα παράθυρα ή τις θύρες αυτών και ακολούθως αφαιρούσαν χρήματα και τάματα από το εσωτερικό τους.
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, το χρονικό διάστημα από 29-10-2023 έως και 01-03-2024 με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση εμπλέκονται στη διάπραξη συνολικά 11 κλοπών και δύο αποπειρών κλοπών από Ιερούς Ναούς, σε περιοχές της Βοιωτίας (8 περιπτώσεις), Ερυθρών Αττικής (δύο περιπτώσεις), Φθιώτιδας (δύο περιπτώσεις) και Μαγνησίας.
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακό» όχημα για την κατόπτευση χώρων, κυρίως σε επαρχιακές περιοχές και εισέρχονταν σε ιερούς ναούς παραβιάζοντας τις κεντρικές θύρες ή τα παράθυρα με διαρρηκτικά εργαλεία που κατείχαν. Φρόντιζαν να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας διάφορα μέτρα προστασίας (γάντια εργασίας, σκούρα ρούχα, full-face) και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά από τα παγκάρια ή τα φιλόπτωχα ταμεία, αντικείμενα που προορίζονταν για θρησκευτική λατρεία, καθώς και τάματα που αφιέρωναν οι πιστοί, τα οποία επί το πλείστον ήταν φτιαγμένα από χρυσό ή ασήμι.
Ενδεικτικό του θράσους τους είναι το γεγονός ότι κατά την παραμονή τους στους ναούς προκαλούσαν εκτεταμένες ζημιές, το ύψος των οποίων είναι απροσδιόριστο, ενώ δεν δίσταζαν να εισέλθουν και σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και σημαντικά για την παγκόσμια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά
Πάνω από 200.000 ευρώ η λεία
Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν, από την εξακολουθητική δράση τους, υπερβαίνει τις 4.700 ευρώ για τις 11 περιπτώσεις στις περιοχές της Μαγνησίας, Αττικής, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, ενώ οι ίδιοι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί και συλληφθεί προ ημερών για παρόμοια αδικήματα και συνολικά 33 περιπτώσεις κλοπών με οικονομικό όφελος που ξεπερνάει τις 197.000 ευρώ.
Την προανάκριση διενήργησε με μεθοδικότητα το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θηβών, ενώ εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας/Παράλληλη έδρα Θηβών.