Τα εμβόλια HPV προλαμβάνουν τον καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες

Τα εμβόλια HPV προλαμβάνουν τον καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες

Οι γονείς των αγοριών και των κοριτσιών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εμβόλια HPV μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο HPV προλαμβάνει τον καρκίνο στους άνδρες, καθώς και στις γυναίκες. Ωστόσο, λιγότερα αγόρια από τα κορίτσια κάνουν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο HPV αναπτύχθηκε αρχικά για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και οι ειδικοί του αποδίδουν εύσημα, μαζί με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, για τη μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι ενδείξεις ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV στους άνδρες έχουν καθυστερήσει να εμφανιστούν, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι άνδρες έχουν λιγότερους καρκίνους του στόματος και του λαιμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο. Αυτοί οι καρκίνοι είναι υπερδιπλάσιοι στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας -οι μισοί εμβολιασμένοι- σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εμβολιασμένες γυναίκες είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσα σε τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη λήψη των εμβολίων. Για τους άνδρες, υπήρχαν επίσης οφέλη. Οι εμβολιασμένοι άνδρες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο σχετιζόμενο με τον HPV, όπως καρκίνους του πρωκτού, του πέους και του στόματος και του λαιμού.

Αυτοί οι καρκίνοι χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν, επομένως οι αριθμοί ήταν χαμηλοί: Υπήρχαν 57 καρκίνοι που σχετίζονται με τον HPV μεταξύ των μη εμβολιασμένων ανδρών -κυρίως καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου- σε σύγκριση με 26 μεταξύ των ανδρών που έκαναν το εμβόλιο κατά του HPV.

«Πιστεύουμε ότι το μέγιστο όφελος από το εμβόλιο θα συμβεί πραγματικά τις επόμενες δύο ή τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Joseph Curry, χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Κέντρο Καρκίνου Sidney Kimmel στη Φιλαδέλφεια. «Αυτό που δείχνουμε εδώ είναι ένα πρώιμο κύμα επίδρασης».

Τα αποτελέσματα της μελέτης κυκλοφόρησαν από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας και θα συζητηθούν τον επόμενο μήνα στην ετήσια συνάντησή της στο Σικάγο. Μια δεύτερη μελέτη δείχνει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται, αλλά τα αγόρια υστερούν σε σχέση με τα κορίτσια όσον αφορά το εμβόλιο HPV.

Ο HPV, ή ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, είναι πολύ κοινός και μεταδίδεται μέσω του σεξ. Οι περισσότερες λοιμώξεις HPV δεν προκαλούν συμπτώματα και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Κάποιες εξελίσσονται σε καρκίνο, περίπου 37.000 περιπτώσεις το χρόνο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στις ΗΠΑ, το εμβόλιο HPV συνιστάται από το 2006 για κορίτσια ηλικίας 11 ή 12 ετών και από το 2011 για αγόρια της ίδιας ηλικίας. Οι συμπληρωματικές δόσεις συνιστώνται σε οποιονδήποτε δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV που ανέφεραν οι ίδιοι και οι γονείς σε προεφήβους και νεαρούς ενήλικες σε μια μεγάλη έρευνα. Από το 2011 έως το 2020, τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν από 38% σε 49% στις γυναίκες, και στους άνδρες από 8% σε 36%.

πηγή zougla.gr