Τι έφερε τους γαλάζιους καρχαρίες σε Γλυφάδα και Βόλο – Οσα πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι

Τι έφερε τους γαλάζιους καρχαρίες σε Γλυφάδα και Βόλο – Οσα πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι

Η αναζήτηση τροφής οδήγησε τον καρχαρία

στο λιμάνι του Βόλου την Κυριακή του Πάσχα, όπως και τον γαλάζιο καρχαρία στη… μαρίνα της Γλυφάδας τη Δευτέρα του Πάσχα, φαινόμενο που κατά τους ειδικούς είναι απόλυτα συνηθισμένο, παρά το γεγονός ότι όσοι βρέθηκαν μπροστά στους καρχαρίες παραξενεύτηκαν.

Πρόκειται, όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης, «για ελληνικό είδος, το οποίο ζει χιλιάδες χρόνια στις θάλασσές μας, από τα ρηχά έως τα 1.000 μέτρα περίπου. Οσο είναι νεαρός ο γαλάζιος καρχαρίας ζει στα ρηχά και μεγαλώνοντας κατεβαίνει και δεν ανεβαίνει ξανά στην επιφάνεια».

Υπενθυμίζεται ότι το καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων εντοπίστηκε στο λιμάνι του Βόλου το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Οι αξιωματικοί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που εντόπισαν το μεγάλο ψάρι διαπίστωσαν ότι είχε εγκλωβιστεί σε αγωγό ομβρίων και έτσι ζήτησαν τη βοήθεια της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να απεγκλωβίσουν και να απομακρύνουν το καρχαριοειδές από το λιμάνι.

Εθελοντές – διασώστες που μετέβησαν στο σημείο κατάφεραν να πιάσουν το γιγάντιο ψάρι από την ουρά και να το τραβήξουν έξω από τον αγωγό ομβρίων, στον οποίο είχε εγκλωβιστεί.

Η προσπάθειά τους στέφθηκε από επιτυχία, καθώς με πολύ προσεκτικές κινήσεις κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν και στη συνέχεια το καρχαριοειδές επέστρεψε πίσω, στα βαθιά νερά.

Είναι όμως επικίνδυνοι οι συγκεκριμένοι καρχαρίες; «Σε καμία περίπτωση δεν θα έκαναν επίθεση σε έναν τεράστιο όγκο όπως είναι ο άνθρωπος, καθώς η τροφή τους είναι τα ψάρια», επισημαίνει, τονίζοντας ότι δεν πρέπει ο κόσμος να πανικοβάλλεται. «Το πρόβλημα είναι ότι μας λείπει η γνώση. Εμείς που είμαστε μέσα στη θάλασσα τα βλέπουμε συχνά και δεν προξενεί εντύπωση η εμφάνισή τους», προσθέτει.

Για όσους ασχολούνται με τη θάλασσα, το θέαμα ενός γαλάζιου καρχαρία είναι σύνηθες, ωστόσο για εκείνους που δεν έχουν εξοικειωθεί σε πρώτη φάση πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. «Δεν πρέπει πρώτα από όλα να πανικοβληθούμε», τονίζει ο διευθυντής του «Αρχιπέλαγος», διευκρινίζοντας ότι «από μόνο του δεν υπάρχει περίπτωση να επιτεθεί και για αυτό δεν το ενοχλούμε – αγγίζουμε, αντίθετα πάμε προς τη στεριά χωρίς κινήσεις πανικού για να μην το τρομάξουμε».

Πάντως, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και θα υπάρχει «φασαρία» από τους ανθρώπους για τα πλάσματα της θάλασσας, οι γαλάζιοι καρχαρίες δεν αναμένεται να εμφανιστούν σύντομα.

Να σημειωθεί ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 34 είδη καρχαριοειδών που τρέφονται κυρίως με ψάρια. Ο πιο συνηθισμένος στα ελληνικά νερά είναι ο γλαυκοκαρχαρίας ή γαλάζιος καρχαρίας (Prionace glauca).

Μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα μήκος, αλλά σπάνια ξεπερνά τα 3 μέτρα και τα 200 κιλά βάρος. Καθώς ακολουθεί κοπάδια ψαριών για να τραφεί, μπορεί να εισέλθει σε κόλπους και να παρατηρηθεί σε ρηχά νερά.

www.taxydromos.gr