Το πάθημα, έγινε μάθημα – Στο επίκεντρο η Πολιτική Προστασία για τους δήμους της Μαγνησίας
Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι οι εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη Μαγνησία – Επί ποδός οι αντιδημαρχίες Πολιτικής Προστασίας με επαρκή σχεδιασμό
Οι πυρκαγιές του περσινού Ιουλίου στη Μαγνησία άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και εκατοντάδες στρέμματα καμένης έκτασης. Αποτέλεσαν, όμως, ένα ηχηρό καμπανάκι για τους δήμους, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι φέτος φαίνεται να πήραν την αντιπυρική περίοδο… στα σοβαρά.
Σαφώς μειωμένες και με πολύ μικρότερη έκταση ήταν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2024 στη Μαγνησία. Οι περσινές καμένες εκτάσεις, ο άνομβρος και ήπιος χειμώνας, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού είχαν σημάνει συναγερμό στις αρχές για έντονη επαγρύπνηση για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Σε ατομικό επίπεδο ιδιοκτήτες οικοπέδων καθάριζαν τα οικόπεδα, ενώ στους ίδιους ρυθμούς κινήθηκαν και οι δήμοι.
Θετικός για τη φετινή χρονιά εμφανίστηκε και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, πύραρχος Βαγγέλης Λιακόπουλος, ο οποίος βέβαια έσπευσε να επισημάνει «έχουμε δρόμο μπροστά μας και δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε».
Ο κ. Λιακόπουλος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει ότι σε επίπεδο Μαγνησίας οι εστίες φωτιάς όχι μόνο ήταν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, αλλά ήταν και μικρότερης έκτασης.
«Δεν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πέρυσι. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονταν σε πρώτο χρόνο και η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και αποτελεσματική. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε τόσους μήνες, μόνο δύο με τρεις φωτιές ήταν μεγαλύτερης έκτασης, αλλά και πάλι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, όμως, τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι πολίτες πρέπει να υπακούν στις οδηγίες των αρχών σχετικά με τις καύσεις που πραγματοποιούν. Τώρα μπορεί να μην έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά οι άνεμοι είναι πιο δυνατοί» λέει.
Μεγάλη βαρύτητα στην Πολ. Προστασία
Τον δικό τους ρόλο στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης των πυρκαγιών διαδραμάτισαν και οι αντιδήμαρχοι πολιτικής προστασίας στον νομό Μαγνησίας. Από πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησαν οι συσκέψεις και ο συντονισμός, ενώ οι περιπολίες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν πανάκεια.
«Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα και συνεχίζουμε να δίνουμε» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βόλου Απόστολος Μαλαματίνης. Σε περίπου πέντε με έξι περιστατικά, τα οποία σημειώθηκαν στον Βόλο, χρειάστηκαν να επέμβουν τα μηχανήματα της πολιτικής προστασίας του δήμου Βόλου που παρείχαν τις υδροφόρες στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Καμία σχέση με πέρυσι. Δεν υπήρξαν τόσα περιστατικά, ο σχεδιασμός ήταν καλύτερος και όσα σημειώθηκαν η επέμβαση ήταν άμεση, πριν προλάβει να επεκταθεί» εξηγεί ο κ. Μαλαματίνης, ο οποίος τονίζει ότι από τις 15 Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου πληρώματα πραγματοποιούν περιπολίες στα σημεία αρμοδιότητας του δήμου, στη Γορίτσα, τα Πευκάκια και στον Ανω Βόλο.
Ταρακουνήθηκε ο Ρήγας Φεραίος
«Μας τράνταξαν οι περσινές πυρκαγιές» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Παλληκάρης, εξηγώντας ότι φέτος δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, στον καθαρισμό οικοπέδων και δημοτικών χωρών, αλλά και στην προμήθεια εξοπλισμού για έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης.
Στον δήμο Ρήγα Φεραίου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις περσινές πυρκαγιές. Μεγάλο ζωικό κεφάλαιο κάηκε, χωράφια έγιναν στάχτη, ενώ θρηνούν και την απώλεια ενός συμπολίτη.
Φέτος, όμως, περίπου πέντε – έξι περιστατικά εκδηλώθηκαν που να κινητοποίησαν την πολιτική προστασία του δήμου και αυτά αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο.
«Υπήρξε μεγάλη ευαισθητοποίηση, κυρίως από τον κόσμο. Υπό τον φόβο των προστίμων και των καταγγελιών καθαρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των ιδιόκτητων οικοπέδων, ενώ και οι αγρότες περιποιήθηκαν τα χωράφια τους» αναφέρει ο κ. Παλληκάρης και συνεχίζει «από τέλη Απριλίου και μετά η Πολιτική Προστασία του δήμου καθάριζε δρόμους, δημόσια οικόπεδα, ενώ συνέβαλε στο να καθαριστούν και ορισμένα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, τα οποία αποτελούν δυστυχώς …ανοιχτή πληγή για τον δήμο μας».
«Κρατάμε ακόμη …πατινή»
Η πρώτη μεγάλη φωτιά στη Μαγνησία σημειώθηκε στην περιοχή της Γαύριανης στον Αλμυρό, εκεί όπου ήχησε το 112 για την απομάκρυνση των πολιτών, καθώς η φωτιά έκαιγε πολύ κοντά στα σπίτια τους.
«Δεν είχαμε άλλα περιστατικά, αλλά κρατάμε ακόμη …πατινή γιατί μένει ένας μήνας για να τελειώσει η αντιπυρική περίοδος» αναφέρει ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Αλμυρού Γιώργος Σπανός.
Όπως αναφέρει, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου υπήρχε μεγάλη συνεργασία του δήμου τόσο με τους πολίτες όσο και με την Αστυνομία, αλλά και την Πυροσβεστική.
«Εχω άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Θεσσαλίας και τα πυροσβεστικά κλιμάκια της περιοχής. Ακόμη και για μικρές φωτιές μας ενημέρωναν και ήμασταν σε επιφυλακή για να συνδράμουμε» τονίζει ο κ. Σπανός, ο οποίος αναφέρει ότι οι περισσότεροι δήμοι, πλέον, δίνουν μεγάλη σημασία στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας και του σχεδιασμού.
Ο δήμος Αλμυρού από την περασμένη άνοιξη κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να καθαριστούν τα παρατημένα, από ιδιοκτήτες, οικόπεδα και να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αντιπυρικές ζώνες.
Βοήθημα στη δράση τους αποτελούν και οι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι. «Από τον Πτελεό και πέρα, στα δύσκολα, όπως τα λέμε χωριά, υπάρχουν εθελοντικές ομάδες πολιτών που έχουν συχνή επικοινωνία με εμάς μέσω τηλεφώνου και κοινωνικών δικτύων και συνδράμουν με ίδια μέσα στην εκδήλωση πυρκαγιάς. Είναι η πρώτη αντίδραση μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική και είναι σημαντικό» εξηγεί ο κ. Σπανός.
Αντιμετώπιση εν τη γενέσει
«Πολλά περιστατικά αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει. Δεν είχαμε, όμως, ευτυχώς μεγάλες φωτιές» είναι η επισήμανση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου και συντονιστή των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας Δημήτρη Ραμματά.
Στο Νότιο Πήλιο υπήρξε ένα μεγάλο περιστατικό, το οποίο ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει εναέρια μέσα, αλλά και να σταλεί μήνυμα εκκένωσης της περιοχής του Πλατανιά. «Κάηκαν περίπου πέντε στρέμματα, όχι μέσα στον οικισμό. Ηταν μικρή σε έκταση, αλλά αρκετή για να υπάρξει άμεση αντίδραση» σημειώνει ο κ. Ραμματάς.
Ο ίδιος αναφέρει ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξαν πολλά περιστατικά οφείλεται και στο γεγονός ότι υπήρξε ανάλογος συντονισμός, προετοιμασία και συνεργασία των αρμόδιων.
«Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν συντάξει εθελοντικές ομάδες, οι οποίες είναι σε απόλυτη συνεργασία με την πολιτική προστασία του δήμου και την πυροσβεστική. Δρούμε πάντα κατ’ εντολή των αρχών».
Στο Νότιο Πήλιο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας άσκηση επί χάρτου για την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από την περιοχή της Αφήσσου λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Παναγιώτικου.
Στόχος ένα μοντέλο Πολιτικής Προστασίας
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό μοντέλο πολιτικής προστασίας για τον δήμο μας» αναφέρει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου Νίκος Καμπούρης, που εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εθελοντικού κλιμακίου 12μηνης βάσης στην Τσαγκαράδα που να επιχειρεί σε περιστατικά όλο τον χρόνο.
Ο δήμος Ζαγοράς διαθέτει εποχικό πυροσβεστικό κλιμάκιο από τις 31 Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν φτάνει. «Εχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα συμβάντα γίνονται εκτός αντιπυρικής περιόδου και, κυρίως, τον χειμώνα με τις σόμπες και τα τζάκια» αναφέρει ο κ. Καμπούρης εξηγώντας ότι περισσότερα από 20 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση της πυροσβεστικής και να λάβουν την πιστοποίηση, ώστε να ενταχθούν στο εθελοντικό κλιμάκιο.
«Βοήθησε πολύ και το 112. Αποτέλεσε, σίγουρα, έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και αρχών» συμπληρώνει.
Πάντως, πόροι ύψους 30 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών διατέθηκαν από τον περασμένο Μάιο σε δήμους της χώρας από το Πράσινο Ταμείο. Οσον αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι δικαιούχοι δήμοι ήταν του Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου, Αλοννήσου, Σκοπέλου και Σκιάθου.
Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
www.taxydromos.gr