Χ. Τριαντόπουλος: Η Μαγνησία μπορεί να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια

Χ. Τριαντόπουλος: Η Μαγνησία μπορεί να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια

Το Τμήμα AHEPA HJ 13 Argonauts Volos διοργάνωσε

χθες επιστημονική εκδήλωση στο ανοιχτό θεατράκι του Αναύρου, με τίτλο: «Μαγνησία 2030: Ένα διαμετακομιστικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια».
Κύριος ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος τόνισε τα οφέλη από τη μετατροπή της Μαγνησίας σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο.Παράλληλα, για το φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο φέρει την κυβερνητική στήριξη, μίλησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας και Σπύρος Νιαβής, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

O Υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Αναλύουμε τα έργα και τις δομικές παρεμβάσεις για να καταστεί η Μαγνησία διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια και μέσα στην επόμενη δεκαετία να καταφέρει να διαμορφώσει νέες θέσεις εργασίες, συνθήκες ευημερίας, ρυθμούς ανάπτυξης για την περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει παρεμβάσεις όσον αφορά στο λιμάνι, στον σχεδιασμό νέας γραμμής, στο εμπορευματικό κέντρο στο Δήμο Ρ.Φεραίου και στην αξιοποίηση του λιμανιού και των άλλων υποδομών της χώρας και σε ένα πλαίσιο συνεργασίας θα συνεχίσουμε την συνεργασία την επόμενη περίοδο».

ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών επισημαίνοντας πως υπάρχουν δύο στοιχεία που καθιστούν ευοίωνο το μέλλον της Μαγνησίας. “Το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο, η Μαγνησία να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν τα χρήματα, το εργαλείο. Άλλες φορές είχαμε σχέδιο, δεν είχαμε χρηματοδότηση. Τώρα έχουμε και τα δύο και η χρηματοδότηση προκύπτει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Άρα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Μαγνησία για τη χώρα γενικότερα, να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίνονται τα επόμενα 3-5 χρόνια και να κάνει το άλμα, για το οποίο πολλές φορές έχουμε συζητήσει και δεν έχει γίνει γιατί δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Τώρα υπάρχουν”.

O κ. Σπύρος Νιαβής, Επίκουρος Καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημείωσε τη σπουδαιότητα της σύνδεσης των υποδομών, μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού που δεν υπήρχε στο παρελθόν. “Το κύριο πρόβλημα στη Μαγνησία είναι ότι έχουμε υποδομές, κάποιες παλαιότερες που χρήζουν αναβάθμισης, αλλά η μία δεν “έβλεπε” την άλλη ως προς τη διασύνδεση. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι μπορούμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Για παράδειγμα το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου το οποίο αντί να λύσει το πρόβλημα έγινε πρόβλημα προς επίλυση και οι φορείς συνέχεια προσπαθούν να του δώσουν αυτή την κινητικότητα και τη δυναμική που χρειάζεται. Για να μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί, που θα πάρει αρκετά χρόνια, πρέπει όλες αυτές οι παρεμβάσεις να γίνουν συντονισμένα και στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Πρέπει να δούμε στο σύνολό τους γιατί υποδομές που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα θα πάρουν μπροστά και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία θα είναι μεγαλύτερα”, επεσήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρος Βελούδος, πρόεδρος του τοπικού τμήματος AHEPA σημείωσε πως οι Αχέπανς μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό και να λειτουργήσουν ως πόλος εισροής επενδυτικών αμερικανικών κεφαλαίων, ενώ στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθεί το κοινό για το το θα περιμένει.