Όλη η λίστα μέτρων στήριξης για ευάλωτους έως το τέλος του έτους

Όλη η λίστα μέτρων στήριξης για ευάλωτους έως το τέλος του έτους

Ενισχύεται ακόμα περισσότερο το "πακέτο” μέτρων στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των πληττόμενων από την πανδημία αλλά και όσων έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της.

Προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε τρία εντελώς νέα μέτρα.

Ο λόγος για την έκτακτη ενίσχυση -με βάση εισοδηματικά κριτήρια- τουλάχιστον 250 ευρώ σε 800.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους, την ενίσχυση επίσης με 250 ευρώ σε 173.000 ΑμεΑ και την καταβολή μισού μισθού (γύρω στα 900 ευρώ κατά μέσο όρο) σε 100.000 υγειονομικούς και το ΕΚΑΒ.

Τα μέτρα αυτά έρχονται μετά τις διατάξεις περί διπλασιασμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα ερχόμενα Χριστούγεννα (στη βάση εξαγγελίας του κου Μητσοτάκη από το βήμα της φετινής ΔΕΘ).

Παράλληλα, ειδικά για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας,προβλέπονται διατάξεις για συνέχιση του μηχανισμού "Συν-Εργασία” έως και το Δεκέμβριο του 2021.

Αμέσως μετά το Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2022 θα "τρέξει” νέο μπαράζ μέτρων στήριξης των ανέργων, όσων πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και γενικότερα των μισθωτών. Θα εφαρμοσθεί νέο πρόγραμμα επιδότησης προσλήψεων, θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 2%, ενώ θα διατηρηθεί η μείωση εισφορών κατά 3 μονάδες.

Τα μέτρα έως το Δεκέμβριο του 2021
Πιο αναλυτικά τα μέτρα από κατηγορία ωφελούμενων έως τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν ως εξής :

Χαμηλοσυνταξιούχοι : Έκτακτη ενίσχυση με τουλάχιστον 250 ευρώ

Θα δοθεί ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους. Δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ύψος ενίσχυσης θα ανέλθει στα 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Το μέτρο αφορά περίπου 830.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ.

ΑμεΑ: Έκτακτη ενίσχυση με 250 ευρώ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους πολίτες με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Υγειονομικοί : Επιπλέον μισός μισθός το Δεκέμβριο

Περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Πρόκειται για ένα μέσο ποσό 900 ευρώ θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Δικαιούχοι Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος : Διπλασιασμός του επιδόματος το Δεκέμβριο

Κατά το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα). Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ .

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αστέγους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί.

Η καταβολή της προσαύξησης προηγείται της τακτικής καταβολής της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης και πραγματοποιείται την 15 Δεκεμβρίου 2021.

Εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις :Επέκταση του μηχανισμού "Συν-εργασία”

Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης "Συν-Εργασία”.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες του μηχανισμού, ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ο προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους αμοιβής) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου

Το κόστος της επέκτασης ως το τέλος του χρόνου είναι 50 εκατ. ευρώ.

Μέτρα στο "κατώφλι” του 2022
Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα έως το τέλος του 2021, έχει ήδη δρομολογηθεί δέσμη μέτρων με το που μπει το νέο έτος με έμφαση τους ανέργους, τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό αλλά και το σύνολο των μισθωτών. Αυτά είναι η επιδότηση πρόσληψης ανέργων χωρίς προϋπηρεσία, η επέκταση της επιδότησης εισφορών ανέργων (με ή χωρίς προϋπηρεσία), η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% και η διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά 3 μονάδες για όλους τους μισθωτούς.

Άνεργοι χωρίς προϋπηρεσία: "Πρώτο ένσημο” από την 1η Ιανουαρίου του 2022

Θα εφαρμοστεί μέτρο για πρώτη φορά και αφορά όλους τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Ο λόγος για το "πρώτο ένσημο" που στοχεύει να διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων.

Οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ για όλη την περίοδο. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022 .Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί για το 2022 και το 2023 σε 42 εκατ. ευρώ (28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023) μ΄αυτό τον προϋπολογισμό μπορεί να καλυφθούν 35 χιλιάδες νέοι. Αν κριθεί αναγκαίο ο προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Άνεργοι (με ή χωρίς προϋπηρεσία): Επιπλέον 50.000 θέσεις με επιδότηση εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2022

Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, ο οποίος με την αύξηση των θέσεων εργασίας αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ. Η βασική του λειτουργία είναι η επιδότηση επί 6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική ρήτρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Διαθέτει επίσης ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό: Αύξηση 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξάνεται κατά 2% ο μικτός κατώτατος μισθός. Το μέτρο αφορά σε περίπου 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Μείωση εισφορών κατά 3 μονάδες: Διατηρείται από 1η Ιανουαρίου 2022 -Κέρδος για τον εργαζόμενο

Από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2022 θα συνεχίσει να ισχύει η μείωση των εισφορών όλων (σ.σ. κοντά στα 2 εκατ.) των μισθωτών κατά 3 μονάδες. Η μείωση αυτή μοιράζεται (περίπου κατά 1/3) μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων και (κατά 2/3) των εισφορών των εργοδοτών. Η μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων "μεταφράζεται” σε αύξηση των καθαρών αποδοχών τους.

πηγή capital.gr