Όνειρο θερινής νυκτός φαντάζει η έναρξη της Φούτμπολ Λιγκ

Όνειρο θερινής νυκτός φαντάζει η έναρξη της Φούτμπολ Λιγκ

Ως όνειρο θερινής νυκτός φαντάζει η περίπτωση να συζητήσει σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόνων, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Παρασκευής, το αίτημα της Φούτμπολ Λιγκ να επιστρέψουν οι ομάδες της κατηγορίας, αρχικά στις προπονήσεις και στη συνέχεια, μέσα στο Μάρτιο να αρχίσει και το πρωτάθλημα.

Ως γνωστόν, η Ένωση Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ έχει καταθέσει εδώ και καιρό σχετικό αίτημα στην Επιτροπή, προσκομίζοντας και το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο έχουν υπογράψει όλες οι ΠΑΕ της Φούτμπολ Λιγκ.

Ωστόσο, η Επιτροπή ούτε καν που έθεσε το αίτημα προς συζήτηση και πόσο μάλλον θα το κάνει σήμερα, όταν τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες και η Αττική έχει μπει σε ολικό lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο panionianea.gr και μεταξύ άλλων έκανε και ειδική αναφορά στο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το τι μέλλει γενέσθαι. Απέφυγε, πάντως, να μιλήσει για τη Φούτμπολ Λιγκ και το αίτημα που έχει κατατεθεί για επιστροφή των ομάδων στις ομαδικές προπονήσεις.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν έχει φτάσει, έως τώρα, στην Επιτροπή αίτημα επανέναρξης της Γ’ Εθνικής, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο αθλητισμός είναι από τις δραστηριότητες που σχετίζεται πολύ με τη μετάδοση του ιού, θα περιμένουμε να έχουμε μια σχετικά καλή εμβολιαστική κάλυψη, να πάμε και προς το καλοκαίρι που θα μας βοηθά και ο καιρός για να δούμε μια ομαλοποίηση στα πράγματα. Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Σερβία σε αγώνα που είδαμε με κόσμο έφερε το δεύτερο κύμα στην χώρα. Με πολύ μεγάλη δυσκολία το λέμε, αλλά θα πρέπει ο μαζικός αθλητισμός να περιμένει. Για τη Γ’ Εθνική δεν έχει έρθει ως αίτημα και δεν ξέρω πότε θα έρθει. Επίσης δεν γνωρίζω, αν μπορούν να εφαρμοστούν όσα εφαρμόζονται στη Σούπερ Λιγκ και στη Σούπερ Λιγκ 2, γιατί έχει ένα σχετικό κόστος. Αν θα μπορούσε να γίνει δεν θα υπήρχε κάποιου είδους αντίρρηση. Η ΓΓΑ δεν μας έχει ζητήσει να συζητήσουμε για Γ’ Εθνική».
Πάντως, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, σύμφωνα με τον οποίο «η ΓΓΑ δεν μας έχει ζητήσει να συζητήσουμε για (επανέναρξη προπονήσεων) τη Γ’ Εθνική» και «δεν έχει έρθει ως αίτημα και δεν ξέρω πότε θα έρθει», το υφυπουργείο Αθλητισμού διευκρινίζει ότι έχει αποστείλει με επίσημο έγγραφό του από τις 13 Ιανουαρίου (Α.Π. 14395), προς την «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», αίτημα επανέναρξής των προπονήσεων και για τη Γ’ Εθνική (μεταξύ άλλων πρωταθλημάτων και λοιπών αθλητικών δραστηριοτήτων), με την απαραίτητη δέσμευση ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το υγειονομικό πρωτόκολλο με εβδομαδιαίο τεστ αντιγόνου Covid-19.

Όπως τονίζεται από το υφυπουργείο, το ίδιο αίτημα επαναλήφθηκε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, έως και προχθές.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» στις 29/01/2021, κατόπιν συνεννόησης με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού.
Ο κ. Μαυρωτάς ανέλυσε και υποστήριξε το συγκεκριμένο αίτημα, όπως και τα υπόλοιπα περί της σταδιακής επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας, τα οποία υποβάλλονται εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα σε εβδομαδιαία βάση από το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Εύλογα, ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: Γιατί η Επιτροπή δεν ανάβει το «πράσινο φως» για την επιστροφή, τουλάχιστον των 20 ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ στις προπονήσεις, από τη στιγμή που έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα και όπως τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, αν οι ομάδες μπορούν να υποστηρίξουν τα τεστ σε εβδομαδιαία βάση, δεν υπάρχει αντίρρηση να επιστρέψουν στην κανονικότητα;
Γιατί κρατούν «ομήρους» χιλιάδες ποδοσφαιριστές και αθλητές, όταν δεν σκοπεύουν άμεσα να ανοίξουν τον αθλητισμό, επαγγελματικό (για κάποιες κατηγορίες) και ερασιτεχνικό;
Για να γνωρίζουν και οι ομάδες πως θα κινηθούν, όταν απασχολούν επαγγελματίες αθλητές, υπαλλήλους και έχουν καθημερινά διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας.
Στον Ολυμπιακό Βόλου, πάντως, εξακολουθούν να πιστεύουν πως δύσκολα θα δούμε να διεξάγεται η φετινή Φούτμπολ Λιγκ. Αν μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν αρχίσει το πρωτάθλημα, τότε δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα μέχρι το τέλος Ιουνίου (εφόσον δοθεί επίσημα παράταση της αγωνιστικής περιόδου από την ΕΠΟ) και με την προϋπόθεση να υπάρξει αλλαγή στην προκήρυξη με την κατάργηση των πλέι οφ και των πλέι άουτ.
Πάντως, αν προχωρήσει το σχέδιο νόμου για την κατάργηση της Φούτμπολ Λιγκ, με τη δημιουργία μιας ενοποιημένης Σούπερ Λιγκ 2 τη νέα χρονιά, ίσως να είναι και δώρον-άδωρο να διεξαχθεί το πρωτάθλημα.

Αν και θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά πράγματα από πλευράς υφυπουργείου Αθλητισμού, που έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών. Όταν μάλιστα, για τον αριθμό των ομάδων που θα λάβουν μέρος στη Σούπερ Λιγκ 2 της περιόδου 2021-22 θα πρέπει να αποφασίσει το Δ.Σ. της Ένωσης Σούπερ Λιγκ 2, μαζί με την ΕΠΟ, πώς αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι βιώσιμη και ποια θα είναι τα εγγυημένα έσοδα, από τηλεοπτικά δικαιώματα και ποσοστό από το στοίχημα.

πηγή:e-thessalia.gr