Eρευνα UCL: Stop στα ορυκτά καύσιμα, αλλιώς δεν θα εμποδιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη

Eρευνα UCL: Stop στα ορυκτά καύσιμα, αλλιώς δεν θα εμποδιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη

«Καμπανάκι» από ερευνητές του UCL αποτελεί η έκθεση που δημοσίευσαν για την υπερθέρμανση του πλανήτη, που θα οδηγήσει σε ακόμα πιο πολλά και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να μειώνεται κατά 3% κάθε χρόνο, προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C, δήλωσαν ερευνητές του University College London (UCL).

Από ό,τι αναφέρει όμως η έκθεση, τα τρέχοντα έργα εξόρυξης δεν φαίνεται να ακολουθούν τα επίπεδα που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Αντίθετα, περιοχές έχουν πιάσει το μέγιστο ύψος παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι σχεδόν το 60% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και σχεδόν το 90% του άνθρακα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος έως το 2050.

Οριακή κατάσταση
Αυτοί οι στόχοι δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά απλώς θα φτάσουν στο 50% την πιθανότητα να περιοριστεί ή άνοδος της θερμοκρασίας στο +1.5°C τον 21ο αιώνα.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησε επίσης ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C μπορεί να είναι απρόσιτος.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5°C και 2°C θα ξεπεραστεί κατά τον 21ο αιώνα, εκτός εάν σημειωθούν βαθιές μειώσεις των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε η περίληψη IPCC για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Με λίγα λόγια, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι εκτιμούσαν οι ερευνητές πριν από μία δεκαετία. Κατά πολλούς, μάλιστα, είναι και μη αναστρέψιμη. Αλλά κάθε κλάσμα βαθμού κΚλσίου είναι μια μικρή νίκη στη μάχη για να μην ανεβαίνει με αυτούς τους ρυθμούς η θερμοκρασία του πλανήτη. Είναι μια μικρή ανάσα για τις επόμενες γενιές.

πηγή:iefimerida.gr
Φωτογραφία: Shutterstock