Johnson & Johnson : Νέες «θρομβώσεις» στους εμβολιασμούς – Η στάση της Ελλάδας

Johnson & Johnson : Νέες «θρομβώσεις» στους εμβολιασμούς – Η στάση της Ελλάδας

Ενώ τις επόμενες ώρες καταφτάνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου του Johnson & Johnson για τον κοροναϊό, τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων στις ΗΠΑ μετά τη χρήση του προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Από χίλια κύματα φαίνεται πως θα περάσουν για ακόμη μια φορά τα εμβολιαστικά προγράμματα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν μείνει πίσω συγκριτικά με αυτά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ τις επόμενες ώρες καταφτάνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου του Johnson & Johnson για τον κοροναϊό, τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων στις ΗΠΑ μετά τη χρήση του προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εξετάζει τις αναφορές επιφυλασσόμενος να δώσει απαντήσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σημειώνεται πως οι περισσότερες χώρες έχουν στηρίξει πολλές από τις ελπίδες τους στο εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι μονοδοσικό, να μην χρειάζεται περίπλοκο και κοστοβόρο σύστημα αποθήκευσης, διατήρησης και κυρίως να μπορεί να παραχθεί και να διανεμηθεί σε αξιόλογες ποσότητες ώστε να προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και το περιβόητο τείχος ανοσίας να παίρνει καθημερινά μπόι.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ευρώπη

«Δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης σημειώνει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, με την ανησυχία παγκοσμίως να χτυπά «κόκκινο».

Η αμερικανική εταιρεία, μετά τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο, αποφάσισε να φρενάρει προληπτικά τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη. «Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Σημειώνουμε τη δήλωση της Johnson & Johnson ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων. Παραμένουμε σε επαφή με την εταιρεία για να παρακολουθήσουμε την κατάσταση» δηλώνει πηγή της Κομισιόν.

«Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Ακολουθούμε μια επιστημονική προσέγγιση και επομένως τις απόψεις του EMA. Και ο EMA εξετάζει αυτό το ζήτημα. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων. Ο EMA συνεχίζει να ερευνά το ζήτημα και να βλέπει ποιες ενέργειες θα συμβουλεύει» τονίζει η ίδια πηγή.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωσή της υποστήριξε πως όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά.
Ψυχραιμία συνιστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Φυσικά, οποιαδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, η οποία παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου.

Επί του παρόντος, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα συνεχίζεται, εντούτοις δεν αποκλείεται τα δεδομένα να αλλάξουν τα επόμενα 24ωρα.

Μιλώντας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson ο καθηγητής Πνευμονολογίας, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, επεσήμανε πως «είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca, αν αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο. Φαίνεται ότι χτυπάει περισσότερο γυναίκες, σχετικά νέες. Πολλά φάρμακα, κοινά, που παίρνουμε όλοι μας, κάνουν το ίδιο σύνδρομο. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτά τα φάρμακα γιατί σώζουν ζωές, έναντι των σπάνιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν».

«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κοροναϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη» πρόσθεσε.

Το θέμα (σ.σ. αναβολής εμβολιασμών) δεν υπάρχει στην ατζέντα, δήλωσε στο MEGA μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συνιστώντας ψυχραιμία μέχρις ότου υπάρχει απόφαση από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η μεγάλη αγωνία αυτή τη στιγμή είναι μη τυχόν τα περιστατικά θρόμβωσης πυροδοτήσουν κύμα δυσπιστίας για το εν λόγω εμβόλιο, το οποίο βάσει του αρχικού σχεδίου θα παραδιδόταν σε διόλου ευκαταφρόνητες ποσότητες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.200.000 δόσεις που θα σημαίνει ισάριθμους πολίτες εμβολιασμένους, αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό. Και αξίζει να τονισθεί ότι σε αυτό το εμβόλιο βασίζονται οι υγειονομικές αρχές για την επιτάχυνση της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμού και την πολύ θετική προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών εντός του Ιουνίου.
Οι ΗΠΑ έκαναν την αρχή

Oι αναφορές για το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J) – περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνια περιστατικά πήξης, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου θρόμβου στο αίμα που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων αίματος, που ονομάζεται θρομβοπενία.

Η επιτροπή Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχεδιάζει να επανεξετάσει τις περιπτώσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο J&J και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα επανεξετάσει από την πλευρά της την ανάλυση που θα παρουσιαστεί από το CDC.

Στην περίπτωση της J&J, και οι έξι λήπτες ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν έξι έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Συνολικά, περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 12 Απριλίου.

Ποια συμπτώματα «κρούουν το καμπανάκι»

H θρόμβωση αίματος προκαλείται όταν το αίμα γίνεται πυκνό και σχηματίζει μια ημιστερεή μάζα. Μπορεί να είναι μια χρήσιμη αντίδραση για να σταματήσει μια αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού, όμως οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν διακόψουν τη ροή του αίματος σε μια ζωτική περιοχή.

Οι θρομβώσεις αίματος μπορούν να προκληθούν στα πόδια, την κοιλιά και τους πνεύμονες. Οι περισσότερες θρομβώσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο AstraZeneca έχουν εμφανιστεί σε φλέβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η συγκεκριμένη θρόμβωση, γνωστή ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και θάνατο.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι θρόμβοι που αναφέρθηκαν ήταν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δεδομένου ότι οι νέοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτήν την παρενέργεια, οι ρυθμιστές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν στα άτομα κάτω των 30 να μην κάνουν το εμβόλιο AstraZeneca, εκτός εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη τους δόση.

Τα συμπτώματα θρόμβωσης περιλαμβάνουν δύσπνοια και πονοκεφάλους.

Ο EMA είπε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως, εάν έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

    Δυσκολία στην αναπνοή
    Πόνος στο στήθος
    Πρήξιμο στο πόδι
    Επίμονος κοιλιακός πόνος
    Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση.

Μερικές ήπιες παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης ή άλλοι πόνοι στο σώμα, είναι φυσιολογικές τις ημέρες μετά το εμβόλιο. Αλλά εάν εμφανίσουμε σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα περίπου τέσσερις έως 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι θρόμβοι αίματος συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα κατά της πήξης. Οι επιπλοκές μπορούν να αποφευχθούν εάν αντιληφθούμε την θρόμβωση εγκαίρως.

πηγή:in.gr