«Ναι» του Δήμου Βόλου για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Θεσσαλίας στην Αγχίαλο

«Ναι» του Δήμου Βόλου για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Θεσσαλίας στην Αγχίαλο

Με τις επισημάνσεις των εκπροσώπων της

αντιπολίτευσης για ζητήματα που αφορούν την προστασία της πανίδας, δημοτική αρχή και παρατάξεις είπαν «ναι» στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγάλη Βελανιδιά, στην Αγχίαλο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισήμαναν σημεία τα οποία αποτελούν και παρατηρήσεις στην γνωμοδότηση του ΤΕΕ Μαγνησίας επί της μελέτης.

Η γνωμοδότηση του ΤΕΕ Μαγνησίας
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ Μαγνησίας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα πρέπει στην μελέτη να αναφερθεί και να αξιολογηθεί η ύπαρξη των δύο λιμνών (σουβάλες), οι οποίες υφίστανται στην περιοχή και βρίσκονται εντός της ιδιοκτησίας. Οι συγκεκριμένες λίμνες μεταβάλλονται περιοδικά ως προς την ποσότητα των υδάτων αλλά και ως προς το μέγεθός τους. Η λίμνη στην νότια πλευρά της έκτασης εμφανίζεται από το 1945 έως και σήμερα, σε αντίθεση με την βόρεια λίμνη.
Σε κάθε περίπτωση, τμήμα της έκτασης επέμβασης αλλά και γενικότερα η ιδιοκτησία καταλαμβάνει εκτός των άγονων περιοχών και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έτσι, πρέπει να υπάρξει προστασία για την ορνιθοπανίδα αφού με βάση μαρτυρίες φιλοξενούσαν ενδημικά και αποδημητικά είδη. Επίσης οι λίμνες, τουλάχιστον η νότια, δεν προκύπτει να είναι τεχνητές αφού απεικονίζονται και με τις αεροφωτογραφίες.

Επιπλέον στη γνωμοδότησή του το ΤΕΕ Μαγνησίας σημειώνει ότι πρέπει να γίνει καταγραφή του οικοσυστήματος, να γίνει ανάλυση του υδρογραφικού και υδρολογικού δικτύου και οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν σ΄αυτό από πιθανές επιμολύνσεις ή όχι από την ύπαρξη του έργου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά να αιτιολογούν ότι δεν θα διαταραχθεί το υφιστάμενο υδρολογικό δίκτυο.

Θετικές οι αντιπολιτεύσεις στη δημιουργία του έργου
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» Βίκυ Μήτρου ανέφερε ότι είναι υπέρ του έργου αλλά πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις απορροές των υδάτων. Σημείωσε επίσης πως δεν γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που θα κατασκευαστεί το πάρκο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοτική σύμβουλος της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Φωτεινή Κοκκινάκη που υπογράμμισε ότι αν δημιουργηθούν προβλήματα στην απορροή, τότε θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα προτείνοντας να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις στη μελέτη. Πρόβλεψη για τις λίμνες και για την απορροή των υδάτων ζήτησε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Τι προβλέπει η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 7,983MW, στη θέση «Μεγάλη Βελανιδιά» της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα απέχει 1,3 χλμ. περίπου από τους οικισμούς Βελανιδιά και Χρυσή Ακτή Παναγιάς και 14.000 μ. περίπου από το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura. Η εγκατάστασή του θα γίνει σε μισθωμένη αγροτική έκταση 803.163,80 τ.μ., εκτός ορίων οικισμού ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν εντοπίζονται ευαίσθητες χρήσεις ή εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής.
Η παραγωγή της ενέργειας θα γίνει με τη χρήση συνολικά 24.192 φωτοβολταϊκών πλαισίων (panels) ονομαστικής μέγιστης ισχύος 330 Wp πολυκρυσταλλικής τεχνολογίας. Τα πλαίσια θα εδράζονται πάνω σε βάσεις σταθερής κλίσης 25 μοιρών ενώ η αντιστροφή της συνεχούς ισχύος θα γίνεται με τη βοήθεια κεντρικών αντιστροφέων.

e-thessalia.gr