«Στον αέρα» αγροτεμάχια στον Δήμο Αλμυρού – Δεν θα οικοδομούνται μετά την κατάργηση των παρεκκλίσεων

«Στον αέρα» αγροτεμάχια στον Δήμο Αλμυρού – Δεν θα οικοδομούνται μετά την κατάργηση των παρεκκλίσεων

Στον «αέρα» βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που βρίσκονται σε ζώνη 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών στον Δήμο Αλμυρού, καθώς με απόφασή του το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ) ζητά την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ, οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκτάσεων αφενός δεν θα μπορούν να οικοδομήσουν μετά τη δημοσίευση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αφετέρου τα αγροτεμάχια θα χάσουν την αγοραστική τους αξία και θα μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο ως καλλιέργειες.
Για την επέκταση – αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είχε γνωμοδοτήσει με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού το 2018.
Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η μελέτη και τα σχέδια που τη συνόδευαν είχαν σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

Κατά της κατάργησης των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού και η εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης συμφωνούσε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μη κατάργηση των παρεκκλίσεων. Στη συνέχεια, η εισήγηση της Διεύθυνσης διαβιβάσθηκε στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Μαγνησίας.
Στις 19 Ιουλίου 2019, το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία για το θέμα, δεχόμενο την εισήγηση της Αποκεντρωμένης σε όλα εκτός από το ζήτημα των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου περιοχή και ζήτησε την κατάργηση.

Όπως αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασvolosης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων «εγκρίνεται η μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού με την εξής διόρθωση: Την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, αφενός μεν για να υπάρχει συμφωνία με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Θεσσαλίας, αφετέρου δε για να υπάρξει εναρμόνιση της χωροταξικής πολιτικής καθόσον τα όμορα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια – Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων έχουν καταργήσει την εκτός σχεδίου δόμηση».

Αγροτεμάχια δεν θα οικοδομούνται
Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους δημότες οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους παρόδιες ιδιοκτησίες ή ιδιοκτησίες εντός της ζώνης των 500 μέτρων από τα όρια πόλεων ή οικισμών. Οι ιδιοκτησίες αυτές σήμερα οικοδομούνται έστω και αν έχουν εμβαδόν ίσο ή μεγαλύτερο από 750 τ.μ., 1.200 τ.μ., 2.000 τ.μ. ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας τους.
Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, τα ακίνητα αυτά μετά δεν θα οικοδομούνται αφού ανήκουν στις παρεκκλίσεις.
Έτσι, τα αγροτεμάχια με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, όπως και όσα βρίσκονται εντός ζώνης 500 μέτρων από τα όρια οικισμών, δεν θα οικοδομούνται πλέον.

Μεγάλη πτώση στην αγοραστική αξία
Το αποτέλεσμα της κατάργησης των παρεκκλίσεων είναι η δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας των αγροτεμαχίων με πρόσωπο στις εθνικές οδούς τριτεύοντος δικτύου (στα οποία αναπτύσσονται κατά προτίμηση διάφορες εμπορικές δραστηριότητες κατά μήκος της οδού, όπως στην παλαιά εθνική οδό προς Σούρπη και προς Κρόκιο). Τα αγροτεμάχια αυτά δεν θα οικοδομούνται και θα είναι δυνατή η χρήση τους μόνον για καλλιέργειες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στη σημερινή του συνεδρίαση, στις 6.30 μ.μ. θα λάβει απόφαση για τη διαφωνία του με την κατάργηση των παρεκκλίσεων.
Συμβούλιο και πολίτες θεωρούν ότι δεν καταστρατηγείται η τήρηση του ρυθμιστικού σχεδίου – που δίνει κατευθύνσεις για μείωση της δόμησης εκτός σχεδίου – διότι ο καθορισμός συγκεκριμένων χρήσεων που θα επιτρέπονται σε κάθε περιοχή από μόνος του δημιουργεί περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμηση. Επίσης θεωρούν ότι κάθε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αφορά στην περιοχή για την οποία εκπονείται και βασίζεται στα δεδομένα της περιοχής
Σημειώνεται ότι την Απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. θα ακολουθήσει απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και δημοσίευση στην Εφημερίδα Της Κυβέρνησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει θέση για την κατάργηση των παρεκκλίσεων καθώς θεωρεί ότι η απόφαση του Συντονιστή μπορεί να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τη Γνωμοδότηση ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.

www.thessaliatv.gr