Άνοιγμα σχολείων: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι – Ποια ημερομηνία «κλειδώνει»

Άνοιγμα σχολείων: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι – Ποια ημερομηνία «κλειδώνει»

Μπορεί σε 8 ημέρες – σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες – να προγραμματιζόταν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο προβληματισμός μεταξύ των επιστημόνων είναι έντονος ενώ τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως διατυπώνονται και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το χρόνο έναρξης των μαθημάτων.

Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την τελική της πρόταση – βάσει και των τελευταίων επιδημιολογικών στοιχείων – για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων ενώ αύριο θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας με όλες τις λεπτομέρειες.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως η… πλάστιγγα έγερνε προς τις 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο υπάρχουν μέλη της Επιτροπής που εισηγούνται να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση προκειμένου να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος από την περσινή χρόνια.

Οι επιστήμονες σταθμίζουν όλα τα δεδομένα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα καταλήξουν σήμερα στην ασφαλέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, που θα είναι καθολικό. Αρκετοί πάντως επιμένουν πως θα είναι καλύτερο να ξεκινήσει η έναρξη των μαθημάτων μία εβδομάδα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Τα σχολεία θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς γιατί το χειμώνα ίσως χρειαστεί να ξανακλείσουν εάν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας» τόνισε το πρωί στο MEGA ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Ακόμη και στο «παρά πέντε» της έναρξης της σχολικής χρονιάς, φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς εκτός από τις διαφοροποιήσεις σχετικά με την ημερομηνία, υπάρχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με την επίδραση που έχει στην μετάδοση του ιού ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα αλλά και με τα εκ περιτροπής μαθήματα, μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους.

Οι προτάσεις των επιστημόνων
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, απαιτείται να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Ανάλογη άποψη έχει διατυπώσει και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως τουλάχιστον τις δυο πρώτες εβδομάδες οι μαθητές θα πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής. «Η γνώμη μου είναι εκ περιτροπής και εάν όλα πάνε καλά μετά από δυο εβδομάδες να πάνε κανονικά. Νομίζω στις 7, θεωρώ ότι οι γονείς θα έχουν γυρίσει» ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Την ίδια στιγμή, άποψη για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 του Σεπτέμβρη εκφράζουν δυο ακόμη λοιμωξιολόγοι.

«Η γνώμη μου είναι στις 7. Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας τι θα γίνει το χειμώνα ποια θα είναι η δύναμη της επιδημίας κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το Δεκέμβριο» σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Το 7 ή το 14 δεν μας προσφέρει τίποτα, το χειμώνα θα δούμε πως θα είναι τα πράγματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά πως δεν έχει πειστεί ότι προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο όφελος από τη μείωση των μαθητών στις τάξεις.

Ώρα αποφάσεων για την έναρξη του σχολικού έτους
Μαζί με τους μαθητές που αγωνιούν για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, και οι γονείς αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να έχει κάνει έκκληση στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, ώστε να περιοριστούν οι επαφές με τους ηλικιωμένους στο σπίτι (παππούδες και γιαγιάδες) ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δημιουργεί προβληματισμούς στους γονείς λόγω και  της χρήσης μάσκας από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα (λήξη ωραρίου ολοήμερου σχολείου).

Οι ειδικοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά λέγοντας μάλιστα πως σε αρκετές περιπτώσεις, τα μικρά παιδιά προσαρμόζονται και είναι πιο πειθαρχημένα από τους μεγάλους.

Οι τελικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη.

πηγή:in.gr