Έρχονται πρόστιμα για όσους δεν δήλωσαν ημιυπαίθριους που τακτοποίησαν

Έρχονται πρόστιμα για όσους δεν δήλωσαν ημιυπαίθριους που τακτοποίησαν

Φοβού την Εφορία και τους δήμους! Προ των πυλών αναδρομικά πρόστιμα για όσους αμέλησαν να δηλώνουν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα που τακτοποίησαν. Όσοι δεν τα δήλωσαν για να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ τώρα απειλούνται! Έρχονται διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ με τους τους δήμους. Πως θα γίνει ο υπολογισμός.
Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων η πληροφορία ότι έρχονται έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα από την Εφορία και τους Δήμους σε όσους νομιμοποίησαν τα τελευταία χρόνια ημιυπαίθριους χώρους ή αυθαίρετα κτίσματα και … ξέχασαν να το δηλώσουν στο Ε9 ή στους Δήμους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση, ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, ενώ έκαναν χρήση των νόμων και νομιμοποίηση ή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, εν συνεχεία δεν προχώρησαν στην αλλαγή των τετραγωνικών, ώστε να εμφανίζεται το πραγματικό εμβαδόν. Με την διαδικασία αυτή γλίτωναν σημαντικό ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη, τα οποία κινδυνεύουν πλέον να τα πληρώσουν αναδρομικά και με καπέλο (πρόστιμα).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ΟΤΑ αναμένεται τους επόμενους μήνες να «τρέξουν» εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια  νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων και να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά.  

Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι θα γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο. Ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται για παράδειγμα στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια όπου οι ιδιοκτήτες ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων. «Ξέχασαν» δηλαδή να εμφανίσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους μετά την νομιμοποίηση αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων. Το αποτέλεσμα: μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε φόρους και τέλη και χασούρα εσόδων για το δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Έτσι, τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκτεταμένες διασταυρώσεις και η λυπητερή θα φανεί το 2020 με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία. Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα οδηγήσουν σε έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του δημοσίου το 2020, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν. Αναφέρεται  πως έχουν προϋπολογιστεί έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ, μόνο από τις διασταυρώσεις επί των τετραγωνικών μέτρων χώρια τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και την προσαρμογή τους στο ύψος των εμπορικών σε συνδυασμό με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές

Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2020, μετά τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 194 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω ενίσχυσης των εσόδων κυρίως από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών (καθαριότητας / ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας / φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

πηγή:newsit.gr