Αγωγή του Δήμου Αλμυρού κατά υπαλλήλου για επιστροφή 20.000 € από υπεξαίρεση

Αγωγή του Δήμου Αλμυρού κατά υπαλλήλου για επιστροφή 20.000 € από υπεξαίρεση

Αγωγή αποζημίωσης κατά υπαλλήλου

θα καταθέσει ο Δήμος Αλμυρού, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, για την επιστροφή ποσού 20.000 ευρώ που είχε υπεξαιρεθεί, σύμφωνα με προχθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τον ορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου. Να αναφερθεί ότι το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων των Λάρισας είχε καταδικάσει την υπάλληλο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ ο Άρειος Πάγος απέρριψε εν μέρει την αίτηση αναίρεσης της υπαλλήλου κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2018 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού, είχε αποφασίσει τον ορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου, για την άσκηση αγωγής κατά υπαλλήλου του Δήμου, επειδή προέκυψε ενοχή για υπεξαίρεση κατά της υπηρεσίας, χρηματικού ποσού άνω των 20.000 ευρώ, με το οποίο ζημιώθηκε ο Δήμος.
Η αγωγή αποζημίωσης ασκήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου και επ’ αυτής εκδόθηκε στις 07-07-2020 η αριθ. 211/2020 απόφαση τακτικής διαδικασίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, κατά το διατακτικό της οποίας αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής αποφάσεως μέχρις ότου περαιωθεί αμετάκλητα η εκκρεμής ποινική διαδικασία κατά της υπαλλήλου.

Στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος απέρριψε εν μέρει την αίτηση αναίρεσης της υπαλλήλου κατά της καταδικαστικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας που την καταδίκασε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία σε ποινή φυλάκισης ενός έτους. «Κρίθηκε συνεπώς, αμετάκλητα και η ενοχή της και το ύψος της ζημίας που υπέστη ο Δήμος» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αλμυρού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Βαγγ. Χατζηκυριάκος και προσέθεσε: «Αυτεπάγγελτα όμως ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικώς και μόνο ως προς το ύψος της επιβληθείσας ποινής την ως άνω απόφαση του ποινικού Εφετείου Λάρισας και την παρέπεμψε στο ίδιο Δικαστήριο για να επιβληθεί ποινή σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που είχε εν των μεταξύ εφαρμοσθεί.

Η συζήτηση της αγωγής, εφ’ ης εκδόθηκε η ως άνω απόφαση, έγινε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η συζήτηση στον Άρειο Πάγο έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 και η απόφασή του εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2020. ΄Ετσι, ενώ έχει κριθεί αμετάκλητα η ενοχή της υπαλλήλου και το ύψος της ζημίας που υπέστη ο Δήμος δεν υπήρχε δικονομικό χρονικό περιθώριο για να ενημερωθεί νομότυπα για όλα αυτά το Πρωτοδικείο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης για την επιβολή ποινής στην υπάλληλο του Δήμου σύμφωνα με τον Νέο Ποινικό Κώδικα είχε προσδιορισθεί για τη δικάσιμο της 16ης Ιουνίου 2020, αλλά η υπόθεση αποσύρθηκε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της νόσου covid-19 και επανεισήχθη για τη δικάσιμο της 22-10-2020, αλλά και πάλι αναβλήθηκε αορίστως, λόγω ακύρου κλήσεως (από αβλεψία της Εισαγγελίας Εφετών είχε κληθεί να δικασθεί για εντελώς άσχετο αδίκημα). Αυτό όμως, δεν εμποδίζει την πρόοδο της αστικής δίκης.

Ως εκ τούτων θα χρειασθεί να ληφθεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για διορισμό πληρεξούσιου δικηγόρου προκειμένου να επαναφέρει προς συζήτηση την ως άνω αγωγή αποζημίωσης και να παραστεί στη συζήτησή της» προσέθεσε.

πηγή:astratv.gr