Αλμυρός: Μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης άφησε το πέρασμα του «Ιανού»

Αλμυρός: Μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης άφησε το πέρασμα του «Ιανού»

Τα ορμητικά νερά από τις καταστροφικές πλημμύρες

του «Ιανού» προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης του Αλμυρού, όπου οι κάτοικοι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν νερό άρδευσης για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.
Οι δύο κεντρικοί αγωγοί των βασικών πηγών υδροληψίας, των γεωτρήσεων Χορταργιά και Μάμαλη περνούσαν από το Χολόρεμα. Σε τμήματά τους σε μήκος 150 μέτρων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Το ποτάμι εκεί είχε εύρος 20-30 μέτρων. Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα το εύρος του είναι 150-200 μέτρα. Οι φυσικές καταστροφές άλλαξαν κυριολεκτικά το τοπίο στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο είναι λίγο πιο πάνω από τη γέφυρα που υποχώρησε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Αναστάσιος Δεληζήσης λέει ότι πλέον ο δήμος δεν μπορεί να υδροδοτηθεί από εκεί. Ετσι η πόλη υδρεύεται προσωρινά από δύο ιδιωτικές γεωτρήσεις, όμως το νερό που παίρνει δεν είναι πόσιμο και χρησιμεύει για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Μεγάλες είναι ζημιές και στα δίκτυα ύδρευσης στους οικισμούς βορειοδυτικά του δήμου. Για παράδειγμα το Αργιλοχώρι δεν έχει νερό, καθώς ο αγωγός έχει καταστραφεί, όπως και το αντλιοστάσιο και η πομόνα που υδρεύει στην περιοχή. Οι ζημιές στον αγωγό είναι σε μήκος 300 μέτρων. Η δημοτική αρχή προμηθεύει συνεχώς εμφιαλωμένα νερά για τις ανάγκες κατανάλωσης.

Τα συνεργεία του δήμου κατάφεραν να επιδιορθώσουν τις ζημιές στη Φυλάκη, το Ζαρκαδοχώρι, τη Νεράιδα και το Νεοχωράκι.

Οι καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσαν πολλές ζημιές και στον βιολογικό του Αλμυρού, ο οποίος περνά κάτω από τη γέφυρα του Ξηριά που υπερχείλισε. Μέσα στον βιολογικό δεν προκλήθηκαν ζημιές, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει ρεύμα και οι εγκαταστάσεις του λειτουργούν με γεννήτρια.

Επίσης, προκάλεσαν ζημιές στον αγωγό που μεταφέρει επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα. Η ΔΕΥΑΑΛ ακόμη δεν μπορεί να έχει εικόνα για την έκτασή της.

Η δημοτική επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στην αποκατάσταση ειδικά στους δύο κεντρικούς αγωγούς που περνούν από το Χολόρεμα.

Για την αποκατάσταση απαιτείται η εκπόνηση ειδικών μελετών. Επιπλέον, απαιτείται να φύγει το νερό που ακόμη παραμένει σε αρκετά σημεία.

«Απαιτούνται χρόνος για να μπουν μηχανήματα εκσκαφής και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά», λέει ο κ. Δεληζήσης. «Απαιτούνται υπομονή και κατανόηση», προσθέτει.

www.taxydromos.gr