Αλμυρός: Ποινική διαμεσολάβηση ζήτησε ο 46χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε τη μητέρα του

Αλμυρός: Ποινική διαμεσολάβηση ζήτησε ο 46χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε τη μητέρα του

Τη διερεύνηση της δυνατότητας

αξιοποίησης της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης ζήτησε χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο 46χρονος που συνελήφθη προχθές στον Αλμυρό για ενδοοικογενειακή βία. Ο 46χρονος κατηγορείται ότι χτύπησε την 78χρονη μητέρα του. Το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης για την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρουσιαστεί και να δηλώσει αν συμφωνεί με την ποινική διαμεσολάβηση και η 78χρονη μητέρα του κατηγορούμενου, η οποία χθες ήταν απούσα. Μάλιστα στη δίκη προσκομίστηκε ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία η 78χρονη είχε χτυπηθεί σε διάφορα σημεία του σώματός της, όπου υπήρχαν μώλωπες.

Ο 46χρονος φέρεται να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ όταν χτύπησε τη μητέρα του, ενώ θεωρείται εξαρτημένος από αυτό. Φέρεται να μην αρνήθηκε την πράξη του και αφέθηκε ελεύθερος, υπό τον όρο να πάψει να συνοικεί με τη μητέρα του μέχρι τη δίκη στο Αυτόφωρο. Σύμφωνα με την ποινική διαμεσολάβηση επί αυτόφωρης διαδικασίας, αυτή επιτρέπεται μόνον εφόσον το δικαστήριο αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως και έγινε στην περίπτωση του 46χρονου, εξετάζοντας αυτεπαγγέλτως, αν συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν στον υπαίτιο περιοριστικοί όροι.

Επίσης, σε περίπτωση που σε βάρος του φερόμενου ως δράστη, ενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, μπορεί να διατάξει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης του θύματος, να εξετάσει κάθε μάρτυρα που προτείνεται και να καλέσει τον ύποπτο για την τέλεση της πράξης, να παράσχει εξηγήσεις. Εφόσον ο φερόμενος ως δράστης δεν υποβάλλει με τις εξηγήσεις του δήλωση περί ποινικής διαμεσολάβησης, καλείται για τον σκοπό αυτό από τον αρμόδιο εισαγγελέα, οπότε και λαμβάνει προθεσμία μέχρι τριών ημερών για να απαντήσει. Αν η απάντησή του είναι ρητώς ή σιωπηρώς αρνητική, κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο εισαγγελέας ενημερώνει σχετικώς τον παθόντα, παρέχοντάς του αντίστοιχη προθεσμία, για να δηλώσει αν δέχεται ή όχι τη διαμεσολάβηση. Εφόσον η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή δεν επέλθει τελικά συμφωνία, κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο εισαγγελέας θέτει τη δικογραφία με διάταξή του σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας. Αν ο υπαίτιος συμμορφωθεί προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης για χρονικό διάστημα τριών ετών, τότε η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται και εξαλείφεται η ποινική αξίωση της πολιτείας, για το αδίκημα που αφορά. Σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί, ότι η διαμεσολάβηση δεν ολοκληρώθηκε με υπαιτιότητα του φερόμενου ως δράστη, ο αρμόδιος εισαγγελέας διακόπτει τη διαδικασία και ενεργοποιεί εκ νέου την ποινική διαδικασία.

πηγή: e-thessalia.gr