Αμαζόνιος SOS: Αύξηση 30% των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος

Αμαζόνιος SOS: Αύξηση 30% των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος

Αμαζόνιος SOS: Συνολικά, καταγράφηκαν 89.178 εστίες φωτιάς στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου από 68.345 το 2018.
Αμαζόνιος SOS: Λιγότερο ήταν το οξυγόνο για το 2019 εξαιτίας της αύξησης των πυρκαγιών στη βραζιλιάνικη επικράτεια και ειδικότερα την πολιτεία Παντανάλ, τον μεγαλύτερο υγρότοπο του πλανήτη. Ο αριθμός των πυρκαγιών στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που εκτείνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια αυξήθηκε κατά 30,5% το 2019 σε σύγκριση με το 2018, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE).

Στη βραζιλιάνικη πολιτεία Παντανάλ, στο μεγαλύτερο υγρότοπο του πλανήτη και καταφύγιο πολλών ειδών, οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας, ήταν εκεί όπου η αύξηση ήταν πιο θεαματική: οι πυρκαγιές εξαπλασιάστηκαν πέρυσι. Στο σύνολο, καταγράφηκαν 89.178 εστίες φωτιάς στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου το 2019 από 68.345 το 2018, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο μόνο, καταγράφηκαν 30.901 πυρκαγιές. Ο αριθμός ήταν κατώτερος του ιστορικού ετήσιου μέσου όρου (109.630). Όμως η αναζωπύρωση του φαινομένου και κυρίως η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πυροδότησαν επικρίσεις διεθνώς, σε βάρος του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που τάσσεται υπέρ των σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως της λειτουργίας μεταλλείων και αγροκτημάτων, στο δάσος του Αμαζονίου.

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη χρονιά, ξεπερνώντας τα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον Αύγουστο του 2018 ως τον Ιούλιο του 2019. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο του πλανήτη, θεωρείται κλειδί στις προσπάθειες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περίφημο περιοδικό Global Change Biology με τίτλο: " Σενάρια επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στην πιθανότητα πυρκαγιάς κατά τον 21ο αιώνα στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας ", με τη συμμετοχή ερευνητών από το CCST (CENTER FOR CATALYTIC SCIENCE & TECHNOLOGY), επισημαίνει πως η βιώσιμη διαχείριση της χρήσης του εδάφους μπορεί να είναι η κύρια λύση για την ελαχιστοποίηση της εκτεταμένης υποβάθμισης του Αμαζονίου λόγω των αυξημένων δασικών πυρκαγιών που επιδεινώνονται από τις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.

Η μελετητής Ana Paula Aguiar επισημαίνει: "Όταν αναπτύξαμε τα σενάρια με συμμετοχικό τρόπο, το 2013-2014, κανείς δεν πίστευε ότι η αποψίλωση των δασών θα αυξηθεί ξανά, υπήρξε ακόμη κριτική από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το σενάριο κατακερματισμού. Η εστίασή μας ήταν πραγματικά στο πιο αισιόδοξο σενάριο (βιωσιμότητα), αλλά συμπεριλάβαμε ένα "Midway" και "Fragmentation". Δυστυχώς, πολλές από τις υποθέσεις του πιο απαισιόδοξου σεναρίου συμβαίνουν ... Συμπεριλαμβανομένων των περιοχών διατήρησης που συρρικνώνονται και των γηγενών εδαφών. Η αύξηση της αποψίλωσης, είναι ήδη πάνω από το σενάριο "Midway"!

πηγή:flash.gr