Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό εφήβων 15 -17 ετών: Την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα, με ποια εμβόλια

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό εφήβων 15 -17 ετών: Την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα, με ποια εμβόλια

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς εφήβων 15-17 ετών.

Αυτό ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Δηλαδή ο εμβολιασμός αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Όπως υπογράμμισε την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το πολυσυστημικό φλεγμωνώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%, ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης covid μετά από την νόσηση.

Θα χρησιμοποιηθούν τα mRNA εμβόλια

Όπως ανακοινώθηκε τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είναι τα mRNA που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους απ΄ ότι σε ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ασφάλεια των εμβολίων, λέγοντας ότι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει, όπως και για όλα τα εμβόλια, την δική του στρατηγική - και ήδη αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού διαφόρων ηλικιών παιδιών και εφήβων.

Ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό των εφήβων, θα υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. «Ο εμβολιασμός των εφήβων έχει και μία έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους».

Πηγή: iefimerida.gr