Ανταλλαγή οικοπέδων για νέο χώρο πρασίνου στον Αλμυρό

Ανταλλαγή οικοπέδων για νέο χώρο πρασίνου στον Αλμυρό

Νέο χώρο πρασίνου δρομολογεί να δημιουργήσει ο Δήμος Αλμυρού

και προς αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση για την απ’ ευθείας και χωρίς δημοπρασία ανταλλαγή ακινήτου ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου εκτάσεως 840,40τ.μ., με τμήμα δημοτικού οικοπέδου, μερικής εκτάσεως 1.050τ.μ., το οποίο βρίσκεται πλησίον του Κέντρου Υγείας.
Αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος τόνισε πως «με την υπ’ αριθ. 14/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επικαιροποιήθηκε η υπ’ αριθ. 116/2012 με την οποία είχε εγκριθεί η ανταλλαγή τμήματος δημοτικού οικοπέδου, μερικής εκτάσεως (1.050 τ.μ. από την ολική έκταση των 2.593,71 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός της Τοπικής Κοινότητας Αλμυρού και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κέντρου Υγείας, μεταξύ των οδών Αγίου Τρύφωνος – Κροκίων, δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού με έτερο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, εκτάσεως 840,40 τ.μ., το οποίο επίσης βρίσκεται στον ίδιο οικισμό και περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Παύλου και Π. Μελά – 17ης Αυγούστου και Τρ. Αργυροπούλου, με σκοπό τη δημιουργία χώρου πρασίνου, προς όφελος των περιοίκων».
Σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση, όπως προκύπτει από τα συνημμένα τοπογραφικά, θεωρημένα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού, η έκταση του οικοπέδου του Αγίου Νικολάου είναι 793,60 τ.μ.
Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι με έγγραφά του η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών και ο ΕΟΤ είχαν γνωματεύσει υπέρ της ανταλλαγής.
Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο Δημητριάδος το οποίο ομοίως ενέκρινε την ανωτέρω ανταλλαγή σύμφωνα με το Ν. 13 /2021 Πρακτικό της καθώς και η Κοινότητα Αλμυρού με την υπ’ αριθ. 2/2022 Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.
Σχετικά με το θέμα έχει εκδοθεί και η υπ’ αριθ. 2019/2014 Απόφαση Εφετείου Αθηνών με την οποία το Αρμόδιο Δικαστήριο κατόπιν αιτήσεως του ΝΠΙΔ Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου είχε αποφανθεί ότι επιτρεπόταν η ανταλλαγή των δύο οικοπέδων η οποία απόφαση έχει καταστεί αμετάκλητη σύμφωνα και το υπ’ αριθ. 304/2021 Πιστοποιητικό Περί μη Κατάθεσης Ενδίκων Μέσων του Εφετείου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο «η προτεινόμενη ανταλλαγή είναι όχι μόνο ωφέλιμη αλλά το οικόπεδο που λαμβάνουμε εξυπηρετεί στην εκτέλεση έργου για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων και της προστασία διέλευσης πεζών και ιδίως την κατασκευή κόμβων.

www.e-thessalia.gr