Αντικαπνιστικός νόμος: Με συστάσεις οι πρώτοι έλεγχοι στο Βόλο

Αντικαπνιστικός νόμος: Με συστάσεις οι πρώτοι έλεγχοι στο Βόλο

Οι πρώτοι συστηματικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις εστίασης του Βόλου άρχισαν

ήδη από την περασμένη εβδομάδα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Κλιμάκια τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου προχώρησαν σε ελέγχους για να διαπιστώσουν τον βαθμό συμμόρφωσης στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, μετά την παραλαβή της σχετικής εγκυκλίου.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων απευθύνθηκαν μόνο συστάσεις. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Βόλου για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη, «προέκυψε ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και ζητούσαν διευκρινίσεις για τις διατάξεις του νόμου». «Διαπιστώσαμε σε πρώτη φάση ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει συμμόρφωση ως προς τον νόμο, θα φανεί όμως και στη διάρκεια των συστηματικών ελέγχων, που θα γίνουν», ανέφερε ο κ. Γκογκινούδης.

Εντός της εβδομάδας θα οριστούν μικτά κλιμάκια και πρόγραμμα ελέγχων, που θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες σε συνεργασία της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οπως ανέφερε ο κ. Γκογκινούδης, οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και δεν θα αφήνουν «νεκρές» ζώνες στη διάρκεια του 24ωρου. Αυτό σημαίνει ότι έλεγχοι θα γίνονται τόσο πρωινές, όσο και βραδινές ώρες για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου.

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις, που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή στη διάπραξη του αδικήματος.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων, που απαγορεύεται το κάπνισμα, ο οποίος θα ανέχεται τις παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

taxydromos.gr