Αποκτά Λαογραφικό Μουσείο ο Πτελεός

Αποκτά Λαογραφικό Μουσείο ο Πτελεός

Αποφασίσθηκε ομόφωνα η αγορά ακινήτου για τη στέγαση του μουσείου

Ακίνητο στον Πτελεό για την στέγαση Λαογραφικού Μουσείου θα αγοράσει ο Δήμος Αλμυρού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην εισήγησή της, η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αρετή Μπέη – Σταματίου αναφέρθηκε σε όσα προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με την αγορά ακινήτων από τους Δήμους, καθώς και στο άρθρο σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως προϋπόθεση για την κατάρτιση της σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας.

Από την Αντιδήμαρχο, τονίστηκε η αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρου για τη στέγαση του λαογραφικού μουσείου – βιβλιοθήκης, που αποτελεί και πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

«Η Τοπική Κοινότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού, διαθέτει ιστορία που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Στα Ομηρικά έπη και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα αναφέρεται η προϊστορική Πτελεός, ως μία από τις πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Στην περιοχή υπάρχει έντονη Λαογραφία, καθώς οι κάτοικοι του ανέπτυξαν παραδοσιακά έντονη κοινωνική δράση η οποία αποδεικνύεται μέσα από πλήθος υλικών που αφορούν είτε στην κατασκευή σπιτιών, είτε στην παραγωγή της περιοχής, είτε στις τοπικές ενδυμασίες, στον πνευματικό βίο, στους αρχαίους αλλά και λαϊκούς μύθους, στις παραδόσεις, στις ντοπιολαλιές και στα έθιμα, τα παιχνίδια, σχολική ζωή κ.α. Οπως κάθε τόπος, έτσι και ο Πτελεός έχει τα δικά του έθιμα και στις περιόδους των εορτών. Επίσης υπάρχουν και σώζονται ακόμη και οι παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, κάποιες μάλιστα βρίσκονται σε βιτρίνες στο παλαιό Δημαρχείο Πτελεού. Για όλα τα παραπάνω, υπάρχει πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού να δημιουργηθεί ένας χώρος μουσειακός, όπου θα μπορούν να εκτεθούν εκθέματα που θα αναδεικνύουν τον τρόπο ζωής των Φτελιανών και μέσα από αυτό θα παραμείνουν ζωντανές οι παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής» ανέφερε η κ. Μπέη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος τόνισε ότι «η δημιουργία μουσείων συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές δράσεις του Δήμου μας και οφείλουμε να προωθούμε πολιτικές που αναδεικνύουν και διασώζουν τον πολιτισμό μας. Άλλωστε, ο Πτελεός αποτελεί μία από τις περιοχές του Δήμου μας με έντονη τουριστική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα ιδίως τους θερινούς μήνες, επομένως η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου θα προσδώσει μεγάλο όφελος στην περιοχή, καθιστώντας ακόμη περισσότερο αναγνωρίσιμη και προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης».