Απολογισμός έργου από τον Δημήτρη Εσερίδη

Απολογισμός έργου από τον Δημήτρη Εσερίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Αλμυρού, σκοπός και στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να πάμε το Δήμο μας ψηλά και να τον βάλουμε σε μια τροχιά ανάπτυξης.
Σήμερα αισθάνομαι υπερήφανος γιατί κατορθώσαμε ο Δήμος Αλμυρού να είναι μέσα στους 10 πρώτους Δήμους της Ελλάδας, στην αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση επενδύσεων, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Κέντρου Μελετών «Μάρκος Δραγούμης».
Δουλέψαμε πολύ. Είμασταν δίκαιοι. Ειλικρινείς προς τους πολίτες. Υπηρετήσαμε τις βασικές αξίες της ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ, της ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ, της ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Είμασταν ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ.

Πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις έγιναν πράξη.
Δημιουργήσαμε το αμαξοστάσιο του Δήμου, όπου συγκεντρώθηκαν όλα τα μηχανήματα, και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αγορές (τρακτεράκια για το πράσινο, μισινέζες), με στόχο την βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από τη διατήρηση μια καθαρής πόλης σε όλο το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου.
Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 40% όταν οι άλλοι δήμοι έκαναν αυξήσεις. Μειώσαμε το τέλος  κοινοχρήστων χώρων από 10 και 25 ευρώ που ήταν, στο 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε όλα τα καταστήματα.

Υποστηρίξαμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δομές όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνική Μέριμνα συνέχισαν τη λειτουργία τους. Υλοποιούμε τα προγράμματα Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής προς τους Απόρους, Στέγασης και Επανένταξης Αστέγων, Κέντρου Κοινότητας Αλμυρού που αποτελούν σημαντικοί πόροι για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία στη στελέχωση και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας, καθαρίστριες  σχολείων, παιδικού σταθμού, ΚΔΑΠ πληρώνονταν κανονικά κάθε μήνα ενώ παλιά πληρωνόντουσαν κάθε 6 έως 8 μήνες. Διεκδικήσαμε προσλήψεις υπαλλήλων για να ενισχύσουμε την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία και πετύχαμε την κατανομή των θέσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ενισχύσαμε οικονομικά όλες τις δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Να έχουν οι Διευθυντές χρήματα στο ταμείο τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα.

Στηρίξαμε τον Πολιτισμό χρηματοδοτώντας το 5ο Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών και εκδίδοντας τα πρακτικά του 4ου και 5ου Συνεδρίου. Το κυριότερο, όμως, όλων είναι ότι χρηματοδοτήθηκε, μέσω της Φιλαρχαίου Εταιρείας, ένα βιβλίο δερματόδετο με την ιστορία του Αλμυρού, ως παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενεές.
Πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων έλαβαν μέρος στην πλατεία του Αλμυρού κατά τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα να είναι γεμάτη από κόσμο κάθε Σαββατοκύριακο. Με χορευτικά συγκροτήματα από την Αργεντινή, την Πολυνησία, τον Παναμά, χώρες από κάθε άκρη της Γης συμμετείχαν στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου μας, προσφέροντας κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό και κάνοντας γνωστή την πόλη μας σε όλο τον κόσμο. Ποιοτικές εκδηλώσεις με πολύ χαμηλό κόστος.
Σημαντικές επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος έλαβαν μέρος στην πόλη του Αλμυρού ενώ καθιερώθηκε ο εορτασμός της απελευθέρωσης του Αλμυρού, της 17ης Αυγούστου, με παρελάσεις.
Παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις έγιναν και σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας. Μέσω αυτών στηρίχθηκαν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες, πληρώνοντας τις ορχήστρες, για να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές.

Ο Αθλητισμός για μας αποτέλεσε ένα νέο πυλώνα προώθησης της αθλητικής παιδείας στα παιδιά και στην νεολαία και συγχρόνως προώθησης της προβολής του Δήμου μας. Προγράμματα Άθλησης για Όλους, Αγώνες Αθλοπαιδιών δημοτικών σχολείων. Ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου Αλμυρός – Ζερέλια, Λαϊκός Αγώνας δρόμου στο δημοτικό δάσος «Κουρί», Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης, Ράλλυ Αλμυρός, Διεθνής αγώνας Acropolis Jet Raid Greece είναι μερικές από τις εκδηλώσεις.
Σημαντικά έργα για τον αθλητισμό είτε υλοποιήθηκαν, είτε έχουν δρομολογηθεί. Χλοοτάπητας στο δημοτικό στάδιο Αλμυρού, Ελαστικός Τάπητας στο δημοτικό στάδιο Αλμυρού, Καθίσματα στο δημοτικό στάδιο Αλμυρού, Επισκευή της στέγης  του Κλειστού Γυμναστηρίου Αλμυρού, Κερκίδες στο γήπεδο Σούρπης, Χλοοτάπητες στα γήπεδα Ευξεινούπολης, Πλατάνου, Πτελεού και Σούρπης, Μελέτη για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου στη θέση «Αλώνια» έξω από το δάσος Κουρί.
Μεγάλη φροντίδα δώσαμε στο δάσος «Κουρί». Καθημερινή καθαριότητα, εμπλουτισμός του δάσους με παγώνια και ελάφια, 30 έως 40 παγκάκια, που δεν υπήρχε ούτε ένα, βελτίωση με νέα πιστοποιημένα όργανα στην παιδική χαρά. Και παράλληλα το Ξύλινο Κτίριο, ένα κόσμημα που έγινε και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο μας και που ορισμένοι, για δικούς τους λόγους, το πολέμησαν, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα και ως «πλυντήριο».

Καταβλήθηκε προσπάθεια και έγινε σημαντικό έργο στον τομέα των υποδομών. Ως Δημοτική Αρχή, δουλεύοντας προσωπικά εγώ και οι συνεργάτες μου από τις 6 το πρωί, με ήθος και πάντα έχοντας τον έλεγχο της εργασίας, παραδίδουμε στους Δημότες:
ΕΡΓΑ  & ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ  
1.    Αγροτική οδοποιία.
2.    Ανάπλαση – Βελτίωση κοινοχρήστων χώρων Δ.Ε. Πτελεού.
3.    Ανάπλαση – Βελτίωση κοινοχρήστων χώρων Δ.Ε. Σούρπης.
4.    Ανόρυξη υδρογεωτρήσεων στα Ζηρέλια και στο Κουρί.
5.    Αντικατάσταση αγωγού μεταφοράς νερού από την πηγή της Καρυάς και σύνδεση αυτού με το Κρόκιο.
6.    Έργα πυροπροστασίας.
7.    Επισκευή – συντήρηση αθλητικών χώρων.
8.    Επισκευή – συντήρηση δημοτικών κτιρίων.
9.    Επισκευή – συντήρηση κοινοχρήστων χώρων.
10.    Επισκευή-συντήρηση σχολικών κτιρίων.
11.    Εσωτερική οδοποιία.
12.    Πλακοστρώσεις πεζοδρόμων και πεζοδρομίων Αλμυρού και Ευξεινούπολης.
13.    Παιδικές χαρές.
14.    Εκσυγχρονισμός – Βελτίωση ηλεκτροφωτισμού.
15.    Κάδοι απορριμμάτων.
16.    Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων σε παραλιακούς οικισμούς.
17.    Χλοοτάπητας στο δημοτικό στάδιο.
18.    Προμήθεια απορριμματοφόρων.
19.    Ζηρέλια.
20.    Πλατεία Αλμυρού.
21.    Ξύλινο Κτίριο στο Κουρί.

ΕΡΓΑ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
1.    Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ευξεινούπολης.
2.    Δίκτυο Αποχέτευσης Σούρπης.
3.    Δίκτυο Αποχέτευσης Αμαλιάπολης.
4.    Προμήθεια καινούργιου φορτηγού και εκσκαφέα-φορτωτή.
5.    Αναβάθμιση παιδικών χαρών.
6.    Υποδομές πρόσβασης των ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου.
7.    Αγροτική οδοποιία Αγίου Δημητρίου Αχιλλείου.
8.    Ανέγερση νηπιαγωγείου Σούρπης.
9.    Εσωτερική οδοποιία.
10.    Βελτίωση προσβασιμότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (δρόμος Ζηρέλια, δρόμος Μαγγανίτσα Πλατάνου, δρόμος Αμπέλια Σούρπης).
11.    Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Π.Σ. Αλμυρού – Ευξεινούπολης.
12.    Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κωφών.
13.    Στεγασμένος χώρος λαϊκής αγοράς.
14.    Διαμόρφωση κοινόχρηστης οδού Σούρπης – Αγίας Τριάδας.
15.    Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση “Πλατάνια Ρέμα-Γαλή Κονάκια-Βράχος” Αλμυρού (σύνδεση με Φάρσαλα μέσω Ενιπέα).
Προϋπολογισμός έργων που υλοποιούνται: 23.000.000 ευρώ.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
1.    Ανέγερση νέου 1ου Νηπιαγωγείου.
2.    Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Δημοτικού Σχολείου Ευξεινούπολης.
3.    Επισκευή – συντήρηση σχολικών κτιρίων.
4.    Ανάπλαση αλσυλλίου στον Πλάτανο.
5.    Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Ευξεινούπολης.
6.    Ανάπλαση εισόδων και παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων στα ανατολικά της πόλης του Αλμυρού.
7.    Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Αλμυρού.
8.    Κερκίδες στο γήπεδο Σούρπης.
9.    Χλοοτάπητας γηπέδων Ευξεινούπολης, Πλατάνου, Σούρπης & Πτελεού.
10.    Παιδικές Χαρές

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1.    Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Ανάβρας.
2.    Αντικατάσταση αγωγών αμιαντοτσιμέντου σε τμήμα του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αλμυρού.
3.    Ανέγερση 5ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού.
4.    Επίστρωση δαπέδου στο δημοτικό στάδιο Αλμυρού.
5.    Δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης Κοινού Αμαλιάπολης στο πλαίσιο του έργου Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στο Δυτικό Παγασητικό.
6.    Κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στα Πλατάνια.  
7.    Σύστημα πυρανίχνευσης δασών.
8.    Δημιουργία ψηφιακής διαδραστικής εφαρμογής για την τουριστική προβολή του Δήμου μας.
ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
1.    Βελτίωση – ασφαλτόστρωση δημοτικής παραλιακής οδού Νηες – Αγία Μαρίνα Πτελεού.
2.    Ενεργειακή αναβάθμιση Επαγγελματικού Λυκείου Αλμυρού.
Συνολικός Προϋπολογισμός Έργων: 44.100.000 ευρώ (χωρίς να υπολογιστούν χρέη από προμήθειες  του ΝΠΔΔ, της Κοινωφελούς Επιχείρησης κλπ., καθώς επίσης και χρέη που πληρώθηκαν κατόπιν δικαστικών αποφάσεων)

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
1.    Κλειστό γυμναστήριο Αλμυρού στη θέση «Αλώνια» έξω από το Κουρί.
2.    Κυκλικοί κόμβοι στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού και στην είσοδο της Ευξεινούπολης.
3.    Αποχέτευση Αχιλλείου και Αγίων Θεοδώρων.
Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στην έναρξη του έργου της κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηριά. Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε το 1995, όταν ήμουν Πρόεδρος της Κοινότητας Ευξεινούπολης. Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πετύχαμε την τροποποίηση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που αφορούσε τη νέα χάραξη του έργου, την συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση 250 στρεμμάτων, αναγκαίων για την κατασκευή του έργου με αποτέλεσμα να γίνει έγκαιρα η έναρξη των εργασιών.

Θέσαμε σε λειτουργία το φράγμα Μαυρομάτι που αποτελεί έργο ζωής για τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Σούρπης, Πτελεού & Αλμυρού. Αποκαταστήσαμε τις χρονίζουσες για σειρά ετών φθορές  στις σωληνώσεις ύδρευσης, στα διυλιστήρια του Δρυμώνα, της Γαυριανής και του Πτελεού και πραγματοποιήσαμε τη σύνδεση με τη ΔΕΗ.

Κάναμε το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης στη δυτική πλευρά του Παγασητικού και για το σταμάτημα της αυθαιρεσίας, ιδρύοντας Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και εκπονώντας μελέτες αποτύπωσης και αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς και μελέτες αξιοποίησης των λιμένων Αγίου Ιωάννη Ευξεινούπολης, Αμαλιάπολης, Αχιλλείου και Πτελεού ως τουριστικά αγκυροβόλια και αλιευτικά καταφύγια.
Στον οικονομικό τομέα, αντιμετωπίσαμε καθημερινά δικαστικές αγωγές με μεγάλα ποσά που κάποια από αυτά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Συγκρουστήκαμε με συμφέροντα που θεωρούσαν ότι ο Δήμος είναι σπίτι τους. Με αίσθημα δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης απέναντι σε όλους τους πολίτες, διεκδικήσαμε την είσπραξη οφειλών από άτομα που δεν ήταν συνεπείς για σειρά ετών προς το Δήμο και λειτουργούσαν σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών που ήταν και εξακολουθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Προχωρήσαμε στην καταγραφή και αποτίμηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Αλμυρού, ισχυροποιώντας την οικονομική του θέση.
Παραδίδουμε το Ταμείο του Δήμου με:
Τακτικά: 398.968  ευρώ
Έκτακτα Ανειδίκευτα: 50.016 ευρώ
Έκτακτα Ειδικευμένα: 1.826.101 ευρώ
Διάφορα (κρατήσεις κ.λπ.): 79.079 ευρώ
Σύνολο: 2.354.164 ευρώ
Έχουμε εξοφλήσει όλα τα τιμολόγια μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 και όσα τιμολόγια  κατατέθηκαν τον Αύγουστο του 2019.
Μέσα σ’ αυτήν την πορεία θεωρώ πως όντως έγιναν πολλά. Δεν έγιναν δυστυχώς όλα. Υπήρξαν περιπτώσεις που παλέψαμε να πείσουμε και δεν τα καταφέραμε. Που χρειάστηκε να συγκρουστούμε, να παραβλέψουμε το πολιτικό κόστος και γιατί όχι να χαλάσουμε καρδιές.
Παρόλες τις αντιξοότητες, πιστεύω πως με αξιοπρέπεια, με σύνεση αλλά και με πολύ πολύ δουλειά, καταφέραμε να αφήσουμε σημαντική παρακαταθήκη σε οργάνωση, κουλτούρα, χειροπιαστό έργο και ώριμες μελέτες, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το ξεκίνημα του δημιουργικού έργου της νέας Δημοτικής Αρχής.
Το μέλλον του τόπου αυτού δεν παύει να μας προβληματίζει και να μας κινητοποιεί. Η προσφορά και η δημιουργία στον τόπο μας είναι ένας αγώνας που θα συνεχιστεί. Με καθαρή συνείδηση, με πνεύμα συνεργασίας, με διάθεση αλληλεγγύης.
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες,
Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή την τοποθέτησή μου με ευχαριστίες. Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω όλους. Για τη βοήθειά σας, την κατανόησή σας, την αμέριστη όταν χρειάστηκε συμπαράστασή σας. Θέλω, επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που όλα αυτά τα χρόνια πάλεψαν μαζί μου για την πραγμάτωση των στόχων που μαζί θέσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους, που χωρίς τη βοήθειά τους σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε.
Εύχομαι στη νέα Δημοτική Αρχή να πετύχει. Το οφείλει στον τόπο μας και στους κατοίκους του.  
                                                                                                     πρ. Δήμαρχος Αλμυρού
                                                                                                     Δημήτριος Κυριάκου Εσερίδης