Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν ζώα κάθε μέρα στον δήμο Αλμυρού

Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν ζώα κάθε μέρα στον δήμο Αλμυρού

Καθημερινό φαινόμενο είναι στον καλλικρατικό δήμο Αλμυρού η εγκατάλειψη ζώων από τους ιδιοκτήτες τους. Η δημοτική αρχή Αλμυρού πασχίζει για να βάλει μία τάξη αλλά δυστυχώς ασυνείδητοι πολίτες με τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους διογκώνουν το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος αδέσποτων ζώων Αναστάσιος Δεληζήσης λέει ότι την ερχόμενη εβδομάδα η δημοτική αρχή θα διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες για το θέμα της εγκατάλειψης και της φροντίδας των ζώων.

Παράλληλα επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος και θα προχωρήσει ακόμη και στην λειτουργία ιστοσελίδας για την υιοθεσία των ζώων και σε αυτόν τον αγώνα θέλει να έχει δίπλα της τους εθελοντές.

Κάνοντας έναν απολογισμό δράσης ο κ. Δεληζήσης λέει ότι η δημοτική αρχή Αλμυρού στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών έχει προχωρήσει σε 65 στειρώσεις ζώων.

«Γίνεται κανονικά περισυλλογή αδέσποτων ζώων, στείρωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη συνέχεια επιστροφή των ζώων στο φυσικό του περιβάλλον», σημειώνει.

Ο δήμος δεν διαθέτει κυνοκομείο για να φιλοξενεί τα αδέσποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, για να αντιμετωπίσει τις επιθετικές συμπεριφορές έχει βάλει ταΐστρες και ποτίστρες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Το έργο που καλείται να φέρει σε πέρας είναι τεράστιο και για αυτό χρειάζεται τη συνεργασία των εθελοντών αλλά και των δημοτών.

Πέραν της υλοποίησης του προγράμματος, έχει επιφορτισθεί με τη λειτουργία ιδιωτικού κυνοκομείου που φιλοξενεί περί τα 300 αδέσποτα ζώα για λόγους υγείας της ιδιοκτήτριάς του.

Εντούτοις στοχεύει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρόεδρος τη Επιτροπής επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος για τη λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου και περιμένει να δει πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Τι λένε οι εθελοντές

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία», Αθηνά Υφαντή, σημειώνει ότι πρέπει να σταματήσει επιτέλους το πρόβλημα της εγκατάλειψης ζώων. «Κάθε μέρα βρίσκουμε αδέσποτα ζώα με λουριά που σημαίνει ότι κάπου ανήκαν. Οι πολίτες είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθούν. Οι ασυνείδητοι που προχωρούν σε αυτές τις συμπεριφορές δεν μπορούν να εντοπιστούν καθώς τα περισσότερα αδέσποτα δεν είναι τσιπαρισμένα.

Κάθε εβδομάδα γίνονται τουλάχιστον έξι στειρώσεις. Όμως, το πρόβλημα συνεχίζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

πηγή:taxydromos.gr